enkeliporsas "Jos eläimillä olisi taivas, pistäisin porsaat jonotuslistan kärkeen. Karjuista ei ole niin väliä."

Kaikki blogit puheenaiheesta Hyvinvointi ja terveys

Mitä BKT mittaa?

BKT ei ole mikään hyvinvoinnin mittari. Kun olot ovat putteelliset taloudellinen toimintaa lisää hyvinvointia, mutta jossain vaiheessa kaikenmaailman turha kulutus ja tuotannon lisääntyminn kääntää BKT:n ja hyvinnvoinnin yhteyden negatiiviseksi ja regressiokäyrä kääntyy laskuun.

Tilapäisesti talouskasvu saattaa lisätä niiden hyvinvointia jotka pääsevät töihin, meille leikkausten uhreille se tuottaa vain harmia ja murhetta. 

Oikeusvaltio

Alueellisesti Suomi on laaja ja harvaanasuttu maa. Koko maahan sote- keskuksia ei varmaankaan saada yhtä paljon kuin nyt on terveyskeskuksia maassa?

Mikä on sitten kuntien rooli jatkossa terveyspalvelujen järjestäjänä? Kunnissa ei voi olla kaikkea sitä tietoa terveydenhoitoalalta, mitä kaavailluilta sote-keskuksilta vaaditaan, sosiaalialan tuntemusta, erikoissairaanhoitoa jne. Vain laajamittaisella yhteistyöllä terveydenhuollon organisaatioiden kanssa voidaan hoitaa tämän mittaluokan kysymyksiä. Pelkkä raha ei ratkaise näitä kysymyksiä, vaan tarvitaan tietoa ja osaamista.

Koulumies Sote-seminaarissa

Osallistuin Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen Uudenmaan aluekierroksen seminaariin Jätkäsaaren hotelli Clarionissa. Paikalla oli iso salillinen Uudenmaan maakunnan vaikuttajia: kunnanjohtajia, sote- ja sivijohtajia, kuntien ja maakunnan soteasiantuntijoita, järjestöjen edustajia sekä muutama kaupunginvaltuutettu kuten minä.

Kuten jo etukäteen tiedossa oli, Sote- ja maakuntauudistus ei suuria hurraahuutoja salissa herättänyt. Uudenmaan maakuntavaltuusto antoi muutama päivä sitten murskatuomion 57-12 Sote- ja maakuntauudistukselle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä