enkeliporsas "Jos eläimillä olisi taivas, pistäisin porsaat jonotuslistan kärkeen. Karjuista ei ole niin väliä."

Nopeita huomioitani hallitusohjelmasta

Autoilevat ihmiset, jotka polttavat tupakkaa ja juovat jonkun verran alkoholia, maksavat entistä enemmän. (HS 2.6.2019)

Hyvin mielenkiintoista on, että eduskuntavaaleissa hävinneet puolueet Keskusta ja RKP saivat painettua ohjelmaan näin väkevästi peukalonjälkensä. Tietenkin Rinteen SDP:n olisi pitänyt ensin neuvotella hallitusohjelmasta kakkospuolue Perussuomalaisten ja kolmospuolue Kokoomuksen kanssa, olisi koetettu perussinipunaa. Demokratian kannalta tuntuu nyt pahalta, kun kansantahtoa ei noudatettu.

Keskusta runnoi ohjelmaan 18 maakuntaansa ja RKP laajensi pakkoruotsin koskemaan myös ylioppilaskirjoituksia. 

Maakuntauudistukseen liittyy vahvasti maakuntavaalit, Keskusta haluaa betonoida häviävän kannatuksensa maakuntahallintoon. Maakuntaverostakin on vihjailtu, voi käydä niinkin, että maksetaan erisuuruista maakuntaveroa maakunnasta riippuen.

Ruotsin kielen kirjoittamispakko ylioppilaskirjoituksissa lyö vapaalle kielivalinnalle ilkeästi korville. Olisin jollakin tavalla ymmärtänyt kirjoituspakon, jos ruotsi olisi edes peruskoulussa valinnainen. Tällöin abiturientit olisivat kirjoittaneet joko lyhyen tai pitkän ruotsin peruskoulun valinnan mukaan. 

Oppivelvollisuuden nosto toisen asteen tutkinnon suorittamiseen on herättänyt paljon pulinaa alan ammattilaisten eli opettajien keskuudessa. Uudistus on kovin kallis ja vaikutuksiltaan tehoton. Kuntaliiton laskelmien mukaan uudistus maksaisi peräti 180 miljoonaa euroa. Parempi olisi, että syrjäytymisvaarassa olevia nuoria olisi autettu suoraan kohdennettuna, yksilöllisesti. Perussuomalaiset on Koulupoliittisessa ohjelmassaan esittänyt ns. korjaamoja, joissa nuoret saavat laaja-alaista tukea yhdestä paikasta eri elämänalueilleen.
Itse olen aina ajatellut niin, että ennaltaehkäisy on tehokkainta. Resursseja olisi pitänyt suunnata esikouluun ja alakoulun kolmelle ensimmäiselle luokalle. Jälkijättöisyydellä ei pitkälle pötkitä, ja kun ongelmien ratkaisua siirretään, rahaa palaa paljon enemmän.

Rinteen satasen vappuraha supistui puoleen, 50 euroon. Jotta rahasta olisi köyhälle alle tonnin eläkeläiselle jotain hyötyä, lisäraha ei saa vaikuttaa millään tavalla asumistukeen.

Tupakka- ja alkoholinverojen nostoista voidaan olla kahta mieltä, mutta selvää on, että korotus kohdistuu köyhimpiin kansanosiin, joissa tupakointi ja alkoholin kulutus on yleistä. Tupakka-askin hinta nousee 1,8 eurolla, kympin aski on kallis. Jos ihminen polttaa askin päivässä, vuodessa rahaa kuluu 3650 euroa. Taitaa monelle tulla pakkotupakkalakko tai sitten pitää alkaa rullailla halpoja sätkiä.  

Viinaveron noston tuotto on epävarmaa, koska ihmiset voivat alkaa raijata viinaa itärajan takaa tai Suomenlahden eteläpuolelta. 

Vihreät saivat läpi vaarallisen lain, jonka perusteella voi alkaa periä tiemaksuja kaupunkiseuduilla. Helsingin Vihreät ja Kokoomus voivat silloin huoletta periä tietulleja puistokatujensa käytöstä.

Kovalta tuntuu bensaveron kiristys. Uumoillaan 5 sentin korotusta litrahintoihin, jolla on suuri merkitys haja-asutusalueilla. Korotus rokottaa kovasti ammattiautoilua.

Kotitalousvähennyksen alennus 50 prosentista 40 prosenttiin voi vaikuttaa pienyritysten kannattavuuteen. Onneksi muuten yrittämisen ja omistamisen veronkiristykset näyttävän jäävän pieniksi.

Kulutuksen verotus muuten ei nouse, koska arvonlisäverotus ei nouse. Tämä oli minulle jonkinmoinen yllätys, koska oletin, että Vihreät ja Vasemmisto olisivat vaatineet ALV:n nostoa kulutuksen hillitsemiseksi.

Pitää toivoa, että 1,5-2 miljardin valtion omaisuuden myyntitavoite ei sahaa valtiotalouden jalkaa. Tuottavaa yritystä ei valtionkaan kannata myydä.

On varmaa, että arvokonservatiivit alkavat kritisoida, kun sukupuoltaan korjaavien lisääntymiskyvyttömyyden vaatimus poistuu.

Mielenkiintoista on, saako nykyinen hallitus tällä ohjelmalla työllisyyttä nousemaan.

Rinteen hallitusohjelma julkaistaan huomenna Helsingin hulppeassa pääkirjasto Oodissa, ajankohta on vielä auki. 

HS 2.6. kysyi neljältä talouden asiantuntijalta, miltä hallitusohjelma julkisuuteen tulleiden tietojen perusteella vaikuttaa.

https://kaiarilundell.blogspot.com/2019/06/nopeita-huomioita-hallitusohjelmasta.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Monet bensiiniautot kestävät viinan (E85) tankkaamista kohtuullisesti. Saa nyt nähdä, miten tämän kotimaisen polttoaineen hinta kehittyy bensan verotuksen kiristyessä. Tässä ehkä yksi "veronkiertomahdollisuus".

"Tietenkin Rinteen SDP:n olisi pitänyt ensin neuvotella hallitusohjelmasta kakkospuolue Perussuomalaisten ja kolmospuolue Kokoomuksen kanssa, olisi koetettu perussinipunaa. Demokratian kannalta tuntuu nyt pahalta, kun kansantahtoa ei noudatettu."
Nyt SDP:lle jäi määräävä asema hallituksessa, koska esimerkiksi Keskustan ja Vihreiden yhteinen vastarinta on epätodennäköinen. Kokoomus ja PS olisivat voineet jyrätä Rinteen.

Käyttäjän enkeliporsas kuva
Kai-Ari Lundell

Risto Jääskeläinen

Kirjoitit: "Nyt SDP:lle jäi määräävä asema hallituksessa, koska esimerkiksi Keskustan ja Vihreiden yhteinen vastarinta on epätodennäköinen. Kokoomus ja PS olisivat voineet jyrätä Rinteen."

Näin varmaan on.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Polttoainevero koskee demokraattisesti kaikkia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Polttoainevero koskee demokraattisesti kaikkia."

Niin kuin kaikki muukin. Mitä tuolla kommentilla tarkoitat? On paljon ihmisiä, joilla ei ole autoa ja on paljon ihmisiä, jotka sitä tarvitsevat välttämättä, kun taas moni ei tarvitse.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren Vastaus kommenttiin #12

Kaikki tarvitsevat autoa tuskin kukaan kavelemällä elämänsä selvittää.
Kaikki ei tupakoi eikä juo.
ALV olisi ehkä demokraattisempi onhan meillä prosentin vajaus Ruotsiin, jäähän jotain seuraavalle hallitukselle.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Vähennän auton käyttöä ja lisään pyöräilyä. Problem solved.
En tupakoi. Toivottavasti tuossa on taas muutamalle kimmoke lopettaa tupakointi.
Alkoholin osalta olen jo aikoja sitten siirtynyt määrän sijasta laatuun. Suosittelen muillekin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #13

Mutta eikös näillä veronkorotuksilla ole tarkoitus kasvattaa valtion verokertymää? Se ei mallaa yhteen mainitsemiesi elämäntapamuutosten kanssa. Toivooko valtiovarainministeriö todella, että alkoholiveron ja tupakkaveron tuotto menee nollaan?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #14

Eiväthän ne mene nollaan. Autoilen edelleen, kunnes vaimo ottaa kortin kaniin. Olen jo valtuuttanut hänet tai tyttären tekemään sen, ellei oma ymmärrys toimi.
Tupakan osalta vähentyneet verotulot tulevat takaisin parempana kansanterveytenä. Sama pätee alkoholiin. Vähemmän mutta nautiskellen tekee hyvää sekä maksalle että sielulle.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren Vastaus kommenttiin #14

Aivan oikein.
Ilmastonmuutoksella europan politikot saavat lisärahoitusta toimintansa laajentamiseen.

Käyttäjän ArtoNurmi kuva
Arto Nurmi Vastaus kommenttiin #13

Niinhän tämä on varmasti ajateltukin että "minä en polta nostetaan tupakkaveroa, en tarvitse autoa nostetaan polttoaineveroa jne."

Mitä sitä nyt niitä muita ajattelemaan joilla ehkä on toisin. Kun monella alueella palvelut on keskitetty (eli tilalla pitkät matkat) niin on mielenkiintoista nähdä kuinka moni vaikka kuskaa lapsensa päivähoitoon pyöräntarakalla kilometrikaupalla ennen töihin menoa jne.

Lähes kaikkeen mikä koskee sangen tavallisen työssäkäyvän vanhemman/vanhempien lapsiperhetaloutta, tulee tiukennuksia. Asuntolainojen korkovähennys, polttoainevero, jne. Mutta sehän lienee ideologisesti tavoiteltua kun Suomi ilmeisesti torjuu ilmastonmuutoksen ajamalla oman "kantasuomalaisen" väestönsä sukupuuttoon.

Kojamoiden sun muiden tulolähteeseen eli vuosikymmenessä kaksinkertaistuneen ja jo yli 2 miljardia vuodessa maksavaan asumistukijärjestelmään ei sen sijaan rohjeta puuttua jne.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Kun Trump aloitti liittovaltion päämiehenä, huusivat mielenosoittajat iskulausetta "Not My President!"

Minun tekee nyt mieli huudahtaa "Not My Government", vaikka sillä ei valitettavasti pääse totuutta karkuun; Rinteen punavihreät voimat käyttävät valtaansa myös minuun.

Kun Petteri Orpo puolueineen kieltäytyi demareiden kutsusta neuvotella hallituspohjasta, päätti Keskusta osaltaan Juha Sipilän nimissä vastata myöntävästi. Tämä siitä huolimatta, että Sipilä oli kevään aikana paitsi ehtinyt irtisanoa oman hallituksensa, myös julistaa eroavansa puolueen johdosta. Suomen pääministerinä on neljä vuotta toiminut varsinainen velmu, joka osaa u-käännöksen sekä Naantalin maantiellä että valtapolitiikassa!

Muuten: Sipilän hallitus teki päättyvällä viikolla ikäennätyksen. Siinäpä saavutus poliitikolta, joka on aktiivisesti riisunut itseltään valtaa. Suomalaisessa systeemissä tällainenkin on mahdollista, jos pokka pitää.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kuis nyt eronnut hallitus voi tehdä ikäennätyksen eroilmoituksen jälkeen?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Ikälaskuria ei näköjään nollata vaikka hallituksen taival poliittisena instituutiona päättyy. Tyhjäkäynnistäkin saa lukemia mittariin, ja ministerinpalkka epäilemättä juoksee - pah!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Luulenpa, etä nuo veronkorotukset bensaan, alkoholiin ja tupakkaan ovat enemmän demareiden omaa vaatimusta kuin hävinneiltä puolueilta tullutta. Demarit ovat niitä veronkorottajia, joskin kyseiset tuoteryhmät ovat vakioratkaisu aina ja iankaikkisesti.

Joka tapauksessa olet oikeassa siinä, että tupakan hinnan raju nouseminen siitä mihin se jo nyt on noussut, on kohtuutonta kaikkein pienituloisimmille. Monet käyttävät jo nyt valtaosan työmarkkinatuesta pelkkään tupakkaan eivätkä he koe elämän siitä ainakaan auvoistuvan, jos se on pakko jättää pois.

Bensaveroa ei voi katsoa haittaveroksi, koska ihmisten on pakko liikkua työhön ja moniin muihin paikkoihin. Pitääkö maksaa haittaveroa siitä, että lapset haetaan tarhasta t.m.s.

Alkoholiverotus on jo nyt Suomessa niin korkealla tasolla, että sen korottaminen todennäköisesti alentaa verokertymää. Eli pöhkön puuhaa sekin.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Ei ole eroa yrityksellä ja hallituksella kun johto vaihtuu niin aloitetaan hintojen nostamisella.
Kun aikanaan eestiläiset ostivat Silja Linen niin hinnat nousivat ja piti vaihtaa Viking Lineen.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Maakunnista sen verran, että demarit puhuivat maakuntamallista(=aluekunta), vasemmisto puhui maakuntamallista ja vihreät puhuivat maakuntamallista, kun sotesta puhuttiin. Jos viidestä puolueesta viisi mainitsee maakuntamallin käytön sotessa, niin tuskinpa yksikään noista puolueista on tuolloin tullut jyrätyksi, kun soteen on tulossa maakuntamalli.

Niin maakuntamallia on myös PS puolue tarjonnut soteen ratkaisuksi.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Kyse oli muiden kuin Keskustan osalta sotesta. Keskusta ajaa maakuntahallintoa monen muun hallinnonalan keskihallintomalliksi.

Keskusta saa maakuntahallintonsa, Rinne vaalilupauksensa. Lehmänkauppa on jälleen tehtynä. Hillotolpalle on taas riittävästi matkaa...

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Jos halutaan niin ainahan voidaan pitää yllä rinnakaisia linnakeita eri halinnonaloilla, jos niin halutaan tehdä.

Ja nyt oli kyse vain sotesta eikä mistään muusta vai oliko?

Irja Hirsivaara

Kyllä kotitalousvähennyksen pienentäminen huonontaa edelleen vanhusten kotihoidon tilannetta. Sitä on käytetty vanhuksen siivous- ja kaikkeen muuhun apuun ja myös hoiva-apuun.
Kotihoitoa kunnalta käyttävät saavat sitä aina vain vähemmän, kun hoitajia ei sinne löydy eikä toisaalta palkata. Jos voi edesjoskus käyttää apua itse maksamalla ja saamalla kotitalousvähennystä, se nostaa vanhuksen elämänarvoa paljon.

Kunnan kotihoidossa on hoitajia noin 0,1-0,2 potilasta kohden joidenkin tutkimusten mukaan ja siinä ajassa jo osa menee matkoihin hoidettavalta toiselle.

Niin, että kotitalousvähennystä olisi pikemmiten syytä nostaa ja reilusti, että vanhusta ehdittäisiin viemään ulos, juttelemaan, valvomaan syömistä jne eikä aika riittäisi vain lääkkeiden antoon.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

"Hyvin mielenkiintoista on, että eduskuntavaaleissa hävinneet puolueet Keskusta ja RKP saivat painettua ohjelmaan näin väkevästi peukalonjälkensä. "

Minäpä veikkaan, että Rinne oli tilanteessa, että nykyisenlaista hallitusta ei olisi syntynyt, ellei hän olisi suostunut Keskustan ja RKP:n vaatimuksiin. Siis jos SDP mielii olla hallituksessa, niin jokin suurista (KOK, Keskusta, PS ja muutama pieni puolue) on oltava mukana hallituksessa, jotta yli 100 äänen voimalla voidaan hyväksyä lakialoitteita ja kumota niitä.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Sitten on vielä tämä "terveysvero"

Siitä käytetään myös termiä kansanterveyttä edistävä vero.

Tämän veron alle voidaan siis liittää kaikki terveydellisesti haitalliset elintarvikkeet, kuten sokeri, liha, lihajalosteet, rasvat ym.. Siis kaikki elintarvikkeet joissa käytetään näitä terveydellisesti haitallisia raaka aineita. Sama koskee myös kaikkia nautintoaineita.

Makeisvero oli valmistevero. Sitä alettiin Suomessa kerätä nykymuotoisena 1. tammikuuta 2011. Veron kohteena olivat Suomessa valmistettavat ja Suomeen tuotavat makeiset, jäätelöt ja virvoitusjuomat. Makeisvero poistui käytöstä 1. tammikuuta 2017.

Nyt tämä siis korvataan terveysvero nimikkeellä.

Tästä terveysverosta ei oikein vielä löydy paljoakaan tietoa, kuten minkä suuruinen se olisi, tai olisiko siinä eri luokkia kuten ALV.ssä

Yhtä kaikki, tässä nyt toteutuisi se Rinteen "lihavero"

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Ruotsissa kunnallisvero ja maakuntavero on yli 30 prosenttia.
Ehkä ei Suomessa näin kallis kun täällä työnantaja maksaa työssäkäyville.
Tulevaisuudessa työnantajan työterveysvelvoite poistetaan ja lisätään palkkaan ja peritään terveysvero.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

On kumma, jos ilmastoperustein lisätään autoilijoiden polttonesteiden verorasitetta, mutta lämmitysöljy verotukseen ei puututa lainkaan ?

Fossiilisella öljyllä lämmittäminen on nykyisin huomattavasti halvempaa, kuin mitä ympäristöystävällisemmällä sähköllä ja perusteet veronkorotuksiin ovat täten ilmiselvät. Jos lämmitysöljyn verotus ja kuluttajan maksama hinta olisivat samalla tasolla, kuin mitä sähkön hinta on siirtomaksuineen, voisi lämmitysöljyn hintaan lisätä helposti 30 senttiä / litra ylimääräistä ympäristöveroa, joka toisi valtion kassaan helposti 150 miljoonaa euroa lisää verotuloja.

Ai niin, Rinne taitaakin kuulua öljylämmittäjiin monen muun hallitusneuvottelijan lisäksi.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Eilen julkaistu hallitusohjelma näyttää luonnon kannalta historiallisen lupaavalta. Uusi hallitus on muun muassa lisäämässä luonnonsuojelun määrärahoja 100 miljoonalla eurolla vuodessa, jatkamassa soidensuojelun täydennysohjelman toteuttamista ja purkamassa energiantuotannon kannalta merkityksettömiä patoja. Näin laajat ja monipuoliset kirjaukset ovat välttämättömiä, sillä luonto on hätätilassa. Myös ilmastokriisin kiireellisyys näkyy hallitusohjelman kirjauksissa.

Käyttäjän AaroKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo

Oppivelvollisuuden pidentäminen saattaa lisätä kouluväkivaltaa. https://kiusatunvastaisku.blogspot.com/2019/05/yli...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset