enkeliporsas "Jos eläimillä olisi taivas, pistäisin porsaat jonotuslistan kärkeen. Karjuista ei ole niin väliä."

Terveysasemien ruuhkanpurkua palvelusetelein

Vantaan kaupungin sähköpostiin kilahti mielenkiintoinen tiedote, Vantaa alkaa purkaa terveysasemien ruuhkia palvelusetelein. Nyt reagoidaan.

Jonotusajat esim. Myyrmäen terveysasemalla voivat olla ylipitkiä. Koko järjestelmä on nurinkurinen, ensin pitää puhelimella varata aika terveydenhoitajalle, joka määrittelee, milloin asiakas pääsee lääkärille.

En ole ankara terveyspalvelujen yksityistämisen puolestapuhuja. Olen sitä mieltä, että julkista terveydenhoitoa pitää kehittää. Mutta yksityiset terveyspalvelut ovat julkisen terveydenhoidon hyvä täydentäjä, vrt. työterveydenhoito.

Vantaan ruuhkanpurkupalvelusetelit on oiva esimerkki järjen käytöstä. Kun julkinen puoli sakkautuu, puretaan jonot yksityisillä palveluilla, kunnes terveysasemat saadaan sellaiseen kuntoon, että niissä ei tarvitse ylen määrin jonotella tai lääkärin vastaanottoaikoja viikkotolkulla odotella.

https://kaiarilundell.blogspot.com/2019/03/terveysasemien-ruuhkanpurkua.html

* * *

Vantaan kaupunki

tiedote 13.3.2019

Vantaa myöntää palveluseteleitä, jos terveysasemalla ei ole tarjota kiireetöntä vastaanottoaikaa

Jos omalla terveysasemalla ei ole tarjota kiireetöntä vastaanottoaikaa, kuntalainen voi saada palvelusetelin yksityiselle lääkäriasemalle.

Miten palvelusetelin saa?

Seteli voidaan myöntää terveysasemien puhelinpalvelussa tai hoitajan vastaanotolla terveysasemalla. Myönnetty seteli näkyy parastapalvelua.fi-sivulla. Palveluseteli voidaan antaa ainoastaan kiireettömään hoitoon kertaluontoisesti:

- yleislääkärin 20 minuutin vastaanottokäynnille tai

- ajokorttitarkastukseen.

Kiireelliset sairaudet hoidetaan kaupungin terveysasemien päiväpoliklinikoilla ja Peijaksen yhteispäivystyksessä.

Miten palveluseteliä käytetään?

Sivulle parastapalvelua.fi kirjaudutaan sisään palvelusetelin numerolla, pankkitunnuksilla, sähköisellä asiointikortilla tai mobiilivarmenteella. Kun asiakas on kirjautunut, järjestelmä näyttää hänelle myönnetyt palvelusetelit. Palvelusta näkee myös ne yksityiset lääkäriasemat, joille voi varata ajan.

Asiakas varaa ajan ottamalla yhteyttä lääkäriaseman ajanvaraukseen. Asiakas kertoo varauksen yhteydessä, että hänellä on palveluseteli.

Miten palvelusetelillä maksetaan?

Lääkärikäynti maksetaan palvelusetelillä käynnin yhteydessä. Jos seteli ei kata lääkäripalkkiota kokonaan, asiakas maksaa ylimenevän osuuden vastaanottokäynnillä. Jos asiakas ei peru varattua aikaa, seteli mitätöidään ja asiakas joutuu maksamaan käynnin itse lääkäriaseman hinnaston mukaan.

Voiko palvelusetelillä mennä laboratoriotutkimukseen?

Kyllä, jos lääkäri tekee lähetteen. Laboratoriotutkimuksia varten käytetään Vantaan HUSLAB:n (Myyrmäki, Tikkurila, Korso ja Hakunila) toimipisteitä. Seteli ei kata yksityisen laboratorion maksuja.

Minkä arvoinen palveluseteli on?

Palvelusetelin arvo:

- yleislääkärin vastaanottokäynti (20 minuuttia) 45,00 €

- ajoterveyden lausuntoon liittyvä käynti 20,00 €

Lisätietoja:

terveyspalvelupäällikkö Pertti Sopanen, p. 050 304 4830, pertti.sopanen@vantaa.fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Aikoinaan etsin hiki päässä Vantaan kaupungin terveydenhuollon palvelusetelin käytännöistä. Kai-Arin innoittamana tänään taas ryhdyin googlettamaan ja kas täältähän Vantaan kaupungin tiedoitukset tavallisille pulliaisille löytyvätkin:

https://www.vantaa.fi/uutisia

Tuon laitan nyt päällimmäiseksi linkkisivustolleni. Kiitokset Kai-Arille tiedoituksestaan.

Käyttäjän enkeliporsas kuva
Kai-Ari Lundell

Pertti Ikonen...

Ilo on minun puolellani :)

Mutta pitää toivoa, että palvelusetelisysteemi toimii. Pitää jossain vaiheessa testata, mutta ei voi testata, jos ei ole sairas, ja nyt kaikessa vaalitohinassa ei kannata sairastuakaan :)

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Palveluita parannetaan hetkeksi, vaalien jälkeen palataan normaaliin.

Käyttäjän enkeliporsas kuva
Kai-Ari Lundell

Lauri-Pekka Alanko...

Toivottavasti systeemit saadaan rasvattua sellaiseen kuntoon, että palveluseteleitä ei enää tarvittaisi. Nyt sotehirvitys ei ainakaan estä kehittämästä :)

Toimituksen poiminnat