enkeliporsas "Jos eläimillä olisi taivas, pistäisin porsaat jonotuslistan kärkeen. Karjuista ei ole niin väliä."

Jotain tolkkua vanhustenhoitoon!

Jatkuvasti tihkuu hämmästyttäviä tietoja vanhustenhoidon tilasta oli sitten kyse yksin asuvista vanhuksista, kotihoivasta, julkisesta tai yksityisestä hoivakodista tai palvelutalosta.

Uusin aivan järkyttävä uutinen kajahti Oulusta:

* * *

13.3. Iltalehti

Tytär löysi isänsä kuolleena palvelutalosta – vainaja oli virunut lattialla jo viikkoja

Järkyttävän löydön tehnyt tytär on jättänyt Oulun kaupungin työntekijöistä poliisille tutkintapyynnön. Hän epäilee heitä heitteillejätöstä.

– Kaikki me tulemme joskus vanhoiksi ja ehkä muutamme palvelutaloon luullen, että siellä on se turva aina olemassa, 48-vuotias nainen sanoo ääni särkyen.

Hän on vihainen ja ihmeissään isänsä kohtalosta. Seitsemänkymppinen isä löydettiin menehtyneenä oululaisessa palvelutalossa sijaitsevan asunnon lattialta pari viikkoa sitten, helmikuun lopussa.

– Kaikista järkyttävintä oli, kun toinen poliisi sanoi, että isä on on virunut siellä niin pitkään, ettei kasvojen tunnistusta voida tehdä, nainen kertoo ääni jälleen itkuun sortuen.

* * *

Nyt kyseessä on Oulun kaupungin palvelutalo. 

Isä on virunut siellä niin pitkään, ettei kasvojen tunnistusta voitu tehdä. (IL)

Kyllä jälkeläisten pitäisi olla hyvillä mielin, kun isä tai äiti pääsee palvelutaloon, luottaa siihen, että vanhus saa ruokaa ja hoivaa.

On täysin mieletön ajatus, ettei vanhuksen oveen koputeta, mennä päivittäin sisään, jos vanhusta ei missään näy, ja katsota, että vanhuksella on kaikki hyvin. Jonkinlainen kontrollijärjestelmä pitää olla.

Eilen Martinlaakson asemalla yksinäinen vanha mummo työnteli rollaattoriaan jäisessä lumessa, pysähtyi luokseni ja alkoi itkeä ja valittaa kovaa tilannettaan. Rahaa ei ole edes säädylliseen päivittäiseen ruokaan, eikä kukaan käy katsomassa koskaan, miten hän voi. Rollaattorilla on vaikea kulkea terveyskeskukseen. Taksikorttia hän ei ole pyynnöistä huolimatta saanut.

Suomessa jätetään vanhuksia heitteille, mikä on täysin tuomittavaa. Mutta miten ihmeessä vanhus voidaan jättää yksin julkisessa palvelutalossa tai yksityisessä hoivakodissa?

Yhteiskunta, joka ei arvosta vanhuksiaan, ei ole minkään arvoinen.

https://kaiarilundell.blogspot.com/2019/03/jotain-tolkkua-vanhustenhoitoon.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän EeroKilpinen kuva
Eero Kilpinen

Rekrytointi-ilmoituksissa voi nähdä kuinka kuumana lisätyövoiman tarve on vanhustenhoito- ja päiväkotialoilla, oli kyse sitten yksityisestä tai julkisesta palveluntuottajasta. Moni haamuhoitajakin vaihtaa alaa. Väitän, ettei pätevöitynyttä työvoimaa ole tarjolla tarpeeksi kaikilla seuduilla.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

En kyllä odottaisi suuria parannuksia asiaan vaalien jälkeen. Vanhuksia käytetään nyt erilaisaten agendojen keppihevosina. Suurimpana mörkönä on viime aikoina nähty yksityiset toimijat, ei niin, etteikö selvää kritiikin aihetta olisi myös vastaan tullut. Julkinen puoli niin tilaajavastuullisena kuin palveluiden toimittajana on sitten jätetty huomiotta, media kun tarvitsee aina tämän yksikertaistetun hyvis-pahis asetelmansa.

Jonkinlaista byrokraattista asennoitumista olin näkevinäni tässä uutisen kertomassa Oulun vanhustyön johtajan suhtautumisessa:
"Oulun kaupungin vanhustyön johtaja kertoo kuulleensa kuolemantapauksesta. Hän kuitenkin kieltäytyy kommentoimasta asiaa tarkemmin. Hän muistuttaa, että palvelutalossa asuvien kanssa tehdään erikseen palvelutarpeen kartoitus, mikäli tarvetta on ja siinä päätetään hoidon tasosta. Palvelut kunta järjestää sitten yksilöllisen tarpeen mukaan, hän sanoo. Hän ei myöskään ota kantaa menehtyneen miehen tyttären väitteisiin, että palvelutalossa huolehdittaisiin asukkaista huonosti. Vaikea sanoa mikä on omaisen näkemys ja kokemus tai ketä asukkaita hän on kuullut. Periaatteessa kotihoito järjestetään aina palvelutarpeen perusteella".

Tuntemattoman Hietasen sanoin "Jos sä tuut väittään, että sulla on nälkä, sun eteesi löydään sellaiset rätingit, että sulla ei voi olla nälkä".

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset