enkeliporsas "Jos eläimillä olisi taivas, pistäisin porsaat jonotuslistan kärkeen. Karjuista ei ole niin väliä."

Vantaan sisäilmafarssi

Olen nukkunut yön, silti eilinen Hesarin uutinen vielä hämmentää. Olen vantaalainen poliitikko, kaupunginvaltuutettu, Opetuslautakunnan sekä Sisäilma-asianneuvottelukunnan jäsen.

Vantaan kaupungin Sisäilma-asianneuvottelukunta suositti, että tutkimushankkeen toteuttaa Turun yliopiston professori Tuula Putus osana Satakunta-hanketta. Vantaan kaupunginhallitus päätti, että Satakunta-hankkeeseen mennään mukaan. Tarkoitus oli, että oirekyselyllä selvitetään totuudenmukainen tilanne kaupungin kiinteistöjen mm. koulujen ja päiväkotien kunnosta sekä sisäilmasta aiheutuneista oireista ja oireilevien lasten ja aikuisten määrästä.

Vantaalla, ensimmäistä kertaa koko Satakunta-hankkeen historian aikana, kaupungin viranhaltijat ovat puuttuneet tulosten raportointiin, mikä ei ollut tarkoitus, kun hankkeeseen mentiin mukaan. 

Kysyttyjen oireiden jättäminen tutkimuksen ulkopuolelle vaikuttaa olennaisesti tulosten luotettavuuteen, ja vähentää luottamusta. Vantaan arvot ovat avoimuus, vastuullisuus, rohkeus ja yhteisöllisyys. 

Oirekyselyn tulokset on raportoitava täydessä laajuudessaan sellaisena kuin Turun yliopistolla on tapana raportoida. Kaikki muu on tulosten vääristelyä, mikä sotii Vantaan avointa hallintotapaa vastaan.

Nyt kävellään luottamushenkilöiden yli. 

Iltakoulussa läsnä olleista parhaiten asian kiteytti Opetuslautakunnan puheenjohtaja Jan Edelmann (kok): Olivat tulokset millaisia tahansa, avoimuuden periaatetta pitää noudattaa. Eivät virkamiehet voi tutkimusaikana päättää, ovatko tulokset oikeita tai vääriä. (HS)

Olen tasan samaa mieltä.

https://kaiarilundell.blogspot.com/2019/02/vantaan-sisailmafarssi.html

* * *

18.2. HS

Koulujen ja päiväkotien sisäilmakyselystä syntyi Vantaalla erikoinen riita – tutkija ja virkamiehet kiistelevät, poliitikot ovat ihmeissään

Vantaalla on puhjennut hämmentävä riita oirekyselystä, jolla kartoitetaan koulujen ja päiväkotien sisäilmaongelmia. Yli 40 000 vastaajalle osoitetun kyselyn oli määrä valmistua maaliskuun lopussa, mutta nyt on epäselvää, missä muodossa se valmistuu.

Vantaa päätti viime vuonna osallistua Turun yliopiston vetämään Satakunta-tutkimusohjelmaan kartoituksella, joka maksaa 250 000 euroa.

Tutkimusohjelmassa on jo parikymmentä kuntaa, jotka ovat sitoutuneet monivuotiseen tutkimusprojektiin.

Tutkimuksen vetäjä, työterveyshuollon ja ympäristölääketieteen professori Tuula Putus esitteli alustavia tuloksia Vantaan kaupunginhallituksen iltakoulussa maanantaina.

Poliitikkojen hämmennykseksi virkamiehistä koostuva ohjausryhmä kyseenalaisti tilaisuudessa tutkimuksen yksityiskohtia.

Iltakoulun keskustelut eivät ole julkisia, eikä niissä tehdä päätöksiä.

Osallistujat ovat kuvailleet HS:lle tilaisuutta farssimaiseksi ja jopa tutkijaan kohdistuneeksi simputukseksi. Ilta kului raportoinnista väitellessä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Meillä Espoossa qsiaa vähätellään. Espoon tilapalvelut eivöt esim kerro kosteusvaurioista joita heidän kiinteistöissöön on todella paljon. Henkilökunta, asiakkaat sairastuva tai altistetaan huonoon sisäilmaan. Suurimmat kärsijät ovat lapset, vammaiset ja vanhukset.

Käyttäjän enkeliporsas kuva
Kai-Ari Lundell

Teppo Syvärilä

Eli samassa homeveneessä ollaan...

Espoo tosin laittaa 30 Meuroa per vuosi homekiinteistöjen korjauksiin. Se on jotain.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset