enkeliporsas "Jos eläimillä olisi taivas, pistäisin porsaat jonotuslistan kärkeen. Karjuista ei ole niin väliä."

Puhelimet reppuun koulussa - ollaan kerrankin aikuisia

  • Ollaan nyt kerrankin aikuisia.  Lapsen ylivoimaisesti suurin oikeus koulussa on oikeus oppia.
    Ollaan nyt kerrankin aikuisia. Lapsen ylivoimaisesti suurin oikeus koulussa on oikeus oppia.

Matti Helimo puuttuu Iltalehdessä polttavaan ongelmaan: puhelimien viihdekäyttöön koulussa. On hyvä, että asiaan puuttuu väellä ja voimalla joku muukin kuin minä.

Olen ottanut asiaan kantaa jo monta vuotta sitten eri yhteyksissä:

Kännykät ja koulu (kaiari.lundell.blogspot.fi 14.8.2018)

Helimon mukaan kännykän käyttö opettajan ohjauksessa on ehdottoman tarpeellista ja hyödyllistä, näin se on. Mutta naiivi ei pidä olla, moni koululainen räplää puhelintaan heti, kun opettajan silmä välttää. 

Opettajat ja oppilaat harrastavat melkoista kissa ja hiiri leikkiä kännyköiden kanssa. Kaikki ylimääräinen aika ja sähellys on silloin opiskelusta pois.

Paras olisi, että oppilaat pitävät puhelimensa repuissaan koko koulupäivän ajan. Kyllä kouluissa on muitakin välineitä, joilla voidaan työskennellä netissä, pädejä ja läppäreitä, oikeita työkaluja.

Puhelinten salliminen välitunneilla on säälittävää. Kyllä lasten pitää ulkona tehdä muutakin kuin tuijotella sitä yhtä ja samaa kännykän ruutua, mitä he muutenkin tekevät päivät pitkät. Välitunneilla pitää ulkoilla ja leikkiä. Pelataan vaikka korista tai jalkapalloa, oikeita pelejä.

Minua ärsyttää nykykoulun kädettömyys, kännykkäkieltoakin vastustetaan kaikenmaailman ihmisoikeuksilla. Kouluissa on järjestyssäännöt. Jos puhelinten käyttö kielletään järjestyssäännöissä, asia on sillä selvä. 

- Voidaan tietysti työntää pää pensaaseen ja kuvitella, että oppilaat ovat tunneilla ja välitunneilla joillakin rakentavilla sivustoilla, sanoo Helimo. (Iltalehti 9.2.)

Eivät he ole.

Ollaan nyt kerrankin aikuisia.

Lapsen ylivoimaisesti suurin oikeus koulussa on oikeus oppia.

Perussuomalaiset ovat koulun suhteen ajan hermolla. Koulutuspoliittisessa ohjelmassa 2018 esitetään puhelinten käyttökieltoa oppitunneille. Tietenkin puhelinten käyttökielto pitää koskea koko koulun toimintaa.

http://kaiarilundell.blogspot.com/2019/02/puhelimet-reppuun-kouluissa-ollaan.html

* * *

9.2. Iltalehti

Opettajat joutuvat jatkuvasti kinaamaan oppilaiden kanssa puhelimen käytöstä: ”Päättäjät voisivat jalkautua katsomaan todellista tilannetta”

Pirkanmaan OAJ.n puheenjohtaja Matti Helimo on kyllästynyt puhelimen viihdekäyttöön koulussa. Hän rajoittaisi puhelimen käyttöä myös välitunneilla.

Helimo sanoo, että kännykän käyttö opetuksessa opettajan ohjauksessa on ehdottoman tarpeellista ja hyödyllistä.

- Mutta esimerkiksi kun välitunnilla käytetään puhelinta, niin tunnille tullessa on peli kesken ja siitä saa käydä vääntöä oppilaan kanssa, sanoo Helimo.

- Peleistä osataan tehdä niin koukuttavia.

Kyse ei ole pelkästään välituntien puhelinkäytön jatkumosta tunneille, vaan ylipäätään puhelimista on jatkuvaa häiriötä vähintäänkin oppilaan oppimiseen, vaikka siitä ei olisi suoranaista haittaa luokkatovereille.

- Voidaan tietysti työntää pää pensaaseen ja kuvitella, että oppilaat ovat tunneilla ja välitunneilla joillakin rakentavilla sivustoilla, sanoo Helimo.

Matti Helimo sanoo, että nykyisin tuhansille ammattilaisille maksetaan siitä, että he käyvät tätä keskustelua, onko puhelimen käyttö tunnilla häiritsevää käyttöä vai ei.

- Kyllä tähän ollaan tosi väsyneitä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Okei, välitunnilla voisi pitää kännykkää. Nykyisin on aika paljon kaikenlaisia pelejä mitä pelailla. otetaan nyt vaikka Pokemon Go, Peli jossa nykyisin tarvitaan toinen henkilö lähelle jos haluaa vaihdella pokemoneja tai otella, (Siis vähän sama kuin omassa nuoruudessa oli Pokemon kortit kova juttu ala-asteella). Joillain voi olla ettei ole mahdollista nähdä luokkalaisia jne. Koulun jälkeen. Antakoot nyt pitää välitunnilla. Mutta se luokassa pitäminen!!

Itse olen samaa mieltä.. Ei missään nimessä tunnilla! Ja ihmettelen itsekin tätä nykypäivän koulua!! Annetaan lapsien olla lapsia ja ollaan me aikuiset AIKUISIA! Me ohjataan lapsia! Ei lapset meitä!

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Olen itse ollut samaa mieltä jo niiltä ajoin, kun lööpeissä hehkutettiin jonkun open kilahtamista ja kun äidin pikku janipetteri sen sitten päätti julkistaa netissä. Kaikenlainen kuvaaminen tunnilla pitäisi olla ehdottomasti kielletty ja muutenkin näiden älyluurien räplääminen samoin. Nyt tänne hyökkää sitten vihersoturi Mäkiset ja alkavat höpöttämään jostain open ja oppilaan luottamuksesta ja kun äitin pitää saada soittaa ja tulee ampuja jnejnejne. Jokaiselle koululaiselle sallittakoon luuri mallia nokia 105, tahi vastaava. Sillä hoituu pikkupiltin perustarpeet..jos sitten opetustyössä muuta tarvitaan(esim. tabletti), niin se sitten koulun puolesta hommattakoon.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Kaikenmaailman Kalervot täällä luulevat enemmän kuin tietävät.
Minä en suhtaudu suopeasti mammojen soitteluun ym. Kännykkä on koulussa turhake ja varsinkin haitake. Jos koulun opetuskäyttöön tarkoitettu tietotekniikka on kunnossa, ei oppilaiden omia eritasoisia ja -kuntoisia älykännyköitä tarvita koulupäivän aikana yhtikäs mihinkään.

Koulussani kännykät joko kerätään yhteen paikkaan luokassa (yhdessä tehty latauslokerikko) tai pidetään repussa. Yläluokilla saa olla sisällä yhdellä välitunnilla ja silloin saa käyttää puhelinta. Aika tiukka meininki.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #9

Puhelimia ei ’takavarikoida’, vaan niillä on sovittu säilytyspaikka siinä missä repuilla, ulkovaatteilla ja vaikka suksilla. Aloite on tullut oppilaskunnalta.

Tällaista toimintaa kutsutaan ratkaisukeskeiseksi. Joku voisi pitää tätä kasvatuksenakin...

Käyttäjän eskotnurminen kuva
Esko Nurminen

Oikeaa asia kirjoittaa Kai-Ari Lundell. Ja kommentinkirjoittaja.

Juuri tämän saman ajattelin kirjoittaa:

- Kuvaaminen ja laitteen räplääminen siitä alkaen, kun opettaja astuu luokkaan, pitää olla kielletty. Jos vastoin kieltoa (opettajan lupaa) otettu kuva löydetään netistä tai muuten, siitä tulee huomautus.

Tekniikka on luonut uuden tilanteen, johon pitää luoda säännöt.
Opettajan pitää kyetä olemaan auktoriteetti ja kunnioitettu, ei kiusanteon kohde. Jos osataan käyttäytyä, sääntöjä ei tarvita. Kun on osoittautunut, että ei osata, sääntöjä tarvitaan.

Kännykän käyttö ei ole mikään ihmeellinen taito. Riittää, että sitä harrastetaan vapaa-ajalla. Olennaisempaa on oppia lukemaan (aika suuri osa ei opi peruskoulussa) ja laskemaan.

Nuorten kunto on huono. Armeijaan menevien kunto huonontunut koko ajan, ja keskeytykset lisääntyneet. Välitunnilla tulee olla liikuntaa ja päivänvaloa, ei sinivaloa.

Yksinäisyyteenkään ei ole ratkaisu netin keinotekoinen maailma.

Tasa-arvo edellyttää, että koulu tarjoaa opetukseen käytettävät laitteet.

Esko Nurminen varatuomari
Eduskuntavaaliehdokas (siniset) Uusimaa

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Kyllä minusta välitunnitkin olisi parasta käyttää liikuntaleikkeihin. Miten hienoa olikaan esim. meikäläisen lapsuus, kun ei koko kännykkäongelmaa ollut olemassakaan!

Petri Hämäläinen

Vikat 6 vuotta meni välitunnit röökipaikalla. Paikallinen sosiaalisen elämän keskus. Enkä eees ite polttanut.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

Jos saisin valita lapsilleni opettajan Lundellin ja Mäkisen välillä, niin Lundell voittaisi 100-0.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Ai sinulla on lapsia? Miksi ihmeessä yhteiskunta antaa kaikenmaailman tyyppien vapaasti hankkia lapsia?

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

En yhtään ihmettele, miksi Lundell palkittiin.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Tuo on hyvä huoli.

Toisaalta enemmän olen huolissani siitä, että opetuslupa annetaan "kaikenmaailman tyypeille" ja se vielä kustannetaan kansalaisten verovaroista.

Risto Salonen

Aika yllättävä kommentti opettajalta?

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

Amerikkalainen epidemiologi Devra Devis on kirjoittanut mobiilitekniologioiden terveysriskeistä kirjan, joka on myös suomenenttu ja löytyy nimellä "Pätkii!"

Davis on myös vieraillut Suomessa, jossa hänen sanomansa kuunneltiin myös THL:ssa.

Kännyköiden säteily päätä vasten voi aiheuttaa solutason muutoksia. Tämä on yksi hänen viesteistään.

Jos ajatellaan kouluja, säteilykeskittymä on mahtava.

Onneksi Suomessa on jo nyt edelläkävijäkouluja, joissa kännykät kerätään oppilailta pois koulupäivän ajaksi ja niistä laitetaan myös virta pois päältä.

Tällaisessa koulussa koetaan työrauhan parantuneen huomattavasti. Aiheesta on tullut myös TV-ohjelma.

Esimerkiksi Ranska on alusta asti suhtautunut lasten kännyköiden käyttöön erittäin kriittisesti nimenomaan terveyssyistä. Ranskassa aseteltiin alusta asti rajoituksia lasten kännykänkäyttöön.

On aika selvää, että Suomessa ei moista kriittisyyttä harrastettu, kun suomalainen kännykkäbisnes oli kovassa nousukiidossa. Kukaan ei halunnut kyseenalaisetaa kännyköiden käytön järkevyyttä.

Nykyisin Ranska on kieltänyt kännyköiden käytön kouluissa.

Kiviojan koulu Ylivieskassa kielsi kännyköiden käytön koulupäivän aikana:
https://www.is.fi/taloussanomat/oma-raha/art-20000...

http://www.totuussyovasta.fi/muuta/yle-mot-sateile...

https://yle.fi/uutiset/3-10431911

http://mikkoahonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/85076-...

Petri Hämäläinen

Ranskassa ei TGV-junissa saa käyttää kännyköitä. Häiritsee muita.

https://questions.sncf.com/questions/902000-montan...

Petri Hämäläinen

Kannatetaan !

Pitää myös ymmärtää että lasten kännykän käytön sallimisessa kouluissa kyse on laajemmasta Vihreiden ja Vasemmiston anarkisesta poliittisesta päämäärästä, jossa kuri ja järjestys, auktoriteetit ja moraalijärjestelmät kyseenalaistetaan. Siinä menee pesuveden mukana kansalaisuus, rajavalvonta, oleskeluoikeus ja poliisikin. Se on vallankumous !

Vihervasemmiston tavoitteena on olemassa olevan yhteiskuntajärjestyksen tuhoaminen. Rajat auki ! Suomen koululaiset (ja oppimismahdollisuuden tuhoaminen) on vain tämän tavoitteen välikappale.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

No ei muuta kuin todistamaan, että Vihreät ja vasemmisto ovat jossain linjanneet, että kännykkää pitää saada käyttää, jotta mädätys etenee.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Mikä on tämä "vihervasemmisto"? Ja mistä sen tavoitteet voi käydä selvittämässä?

Ettei vaan olisi kuitenkin kyseessä joku olkiukko. Itseasiassa vielä pahempaa - olkiukko jota ei ole edes olemassa kun kukaan ei tunnu suostuven kertomaan ketä nämä kammottavat vihervasemmistolaiset ovat. Kuka on heidän johtajansa, mikä puolueohjelmansa, missä konkreettiset lausuntonsa tai tekonsa?

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Em usko ihan tuohon, mutta tottahan se on että PS ("Oikeisto") Kannattaa eniten tiukennuksia kouluihin, muihinkin asioihin kuin kännykän pitämiseen! Kun taas vassarit/Vihreät (No Vasemmalla olevat) kannattaa vapaata kasvatusta myös koulussa kuin sen ulkpuolella!

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Olet usein kunnostautunut tietämättömyydelläsi. Ei vapaata kasvatusta kannata juuri kukaan eikä se ainakaan liity puoluekantaan. Se jäi ilmiönä jonnekin menneisyyteen.

Pelkällä kiristämisellä ja uhkailulla ei koulun työrauhaongelmia ym. voi kunnolla ratkaista. Kova linja ei oikeasti toimi, se on tyhjää populismia.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Oliko ennen ihmisiä, jotka valittivat että koululaiset lukevat välitunnilla kirjaa tai sarjakuvia? Tai hyvänen aika, pelaavat korttia tai jotain.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Ei ainakaan minun aikani 90-luvulla 2000-luvun alussa.. Korttie pelattiin siihen asti kunnes opettajat tajusivat että pelataan rahasta, sitten ne takavarikoi kortit.. Nythän he eivät sitä edes saisi varmaan tehdä.. Pitäisiköhän heidän antaa vain lapsien pelata?

Toimituksen poiminnat