enkeliporsas "Jos eläimillä olisi taivas, pistäisin porsaat jonotuslistan kärkeen. Karjuista ei ole niin väliä."

Voi rehtoria

  • https://schoolvoice.com/blog/2017/10/14/ideal-qualities-effective-school-principal/
    https://schoolvoice.com/blog/2017/10/14/ideal-qualities-effective-school-principal/

MOT:n eilinen kiusaamisartikkeli herätti ihmiset miettimään koulukiusaamista, mutta keskustelu lähti myös aivan toisille urille Sysmän yhtenäiskoulun rehtori Tuula Vuorisen huolimattomasta lausahduksesta, että pukeutuminen voi olla hutsahtavaa.

Nettikeskustelut kärjistyvät usein liiaksi. Niin nytkin, kuorossa huudetaan Tuula Vuorisen eroa. Julkisuus on kovaa. Epäonnistuneella haastattelulla tai edes yhdellä harkitsemattomalla lauseella ei ole palautusoikeutta. Rehtorit eivät ole julkisuuden henkilöitä, he eivät ole tottuneita antamaan haastatteluita tai esiintymään kameran edessä.

Vuorista haastateltiin myös videolla, jossa Vuorisen puhe oli asiallista ja järkeenkäypää. Hän tunnusti rehellisesti tosiasiat, ei kierrellyt ja kaarrellut, vaan kertoi suoraan, että koulussa tapahtuu kiusaamista. Hän mielellään kuulisi kokemuksia kouluista, joissa kiusaaminen on saatu kitkettyä minimiin.

Rehtorin asema joskus on hyvin raaka. Rehtorit joutuvat sompaamaan oppilaiden, opettajien, vanhempien, viraston ja muiden tahojen muodostamassa nilassa. Muutenkin rehtoreiden työmäärä on kasvanut viime vuosikymmeninä kovasti, kun kouluvirastot ovat tupanneet tehtäviään rehtoreille. Opettajienkokouksetkaan eivät välttämättä enää ole opettajienkokouksia, vaan tiedotustilaisuuksia, rehtorit toimivat viestipoikina- ja tyttöinä, kun he välittävät virastotietoaopettajille. 

Rehtorin työ ei enää välttämättä houkuta. Varsinaiseen pedagogiseen johtamiseen jää enää vähän aikaa. Opettajat ongelmineen jäävät helposti yksin.

Opetushallitus OPH:n sivuilla rehtoreiden ehdottomat kelpoisuusvaatimukset ovat loppujen lopuksi melko väljät:

- ylempi korkeakoulututkinto

- asianomaisen koulutusmuodon opettajan kelpoisuus

- riittävä työkokemus opettajana

- oppilaitoksen opetuskielen erinomainen suullinen ja kirjallinen taito

- Opetushallituksen hyväksymien perusteiden mukainen opetushallinnon tutkinto, vähintään 25 opintopisteen tai vähintään 15 opintoviikon laajuiset yliopiston järjestämät opetushallinnon opinnot taikka muulla tavalla hankittu riittävä opetushallinnon tuntemus.

- Lisäksi muodollisesti kelpoisten hakijoiden vertailussa noudatetaan perustuslain 125 §:n sisältöä eli vertailussa otetaan huomioon hakijoiden taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto.

Käytännössä rehtorin kelpoisuusvaatimukset ovat samat kuin opettajilla yleensä. Aika moni opiskelija suorittaa opetushallinnon opinnot jo perusopintojen yhteydessä. Riittävä työkokemus tulee kaikille opettajan hommia paiskiessa.

Usein rehtorit kouluttautuvat tehtäväänsä oman työnsä ohessa, mikä on aina raskasta, joskus tehotonta. Onko malli paras mahdollinen? Olisiko rehtoreiden koulutusta syytä kehittää?

Oppilaanohjauksen ja opinto-ohjauksen tehtäviin ammatillisia valmiuksia antavat erilliset opinnot kestävät 1,5 vuotta, 60 op. Koulunjohtamiseen pätevöityy kevyemmin, 25 op. 

Olen vahvasti sitä mieltä, että rehtoreiden koulutukseen hakijoilta on vaadittava hyvän opetuskielen ja kirjallisen taidon lisäksi vahvoja nykyajan vaatimia viestinnän valmiuksia. Koulutuksessa viestinnän hallinnan osuutta on lisättävä radikaalisti.

Myös ihmissuhdetaitoihin koulutuksessa olisi syytä kiinnittää huomio. Mieleeni on jäänyt Hanna Peltokankaan väitöskirja narsistisista esimiehistä, yli joka neljäs johtaja on narsisti. En jaksa uskoa, että rehtorinarsistien prosentti olisi näin korkea, itse en ole toiminut yhdenkään narsistireksin alaisuudessa.

Kun mikrofoni työnnetään nenään eteen, aivan liian usein kuulee:

Meillä on nollatoleranssi kiusaamisen suhteen, ei meidän koulussa kiusata.

Rehtori, joka sanoo noin, on täysin etääntynyt koulusta tai korostaa tarkoituksellisesti oman koulunsa erinomaisuutta muihin kouluihin nähden. Jokaisessa koulussa kiusataan enemmän tai vähemmän, toivottavasti hyvin vähän. Oman koulun ylikehuminen on epämiellyttävää. On niitä hyviä kouluja muuallakin. 

Ei meidän koulussa ole sisäongelmia, mistään ei ole löytynyt hometta.

Homeen kieltäminen on vaarallista, sillä mittausten jälkeen usein sisäilmasta niitä itiöitä löytyy. Sisäilmaonsairaiden opettajien vähättely on suorastaan sikamaista.

Paljon parempia vastauksia ovat:

En tiedä.

Asiaa tutkitaan.

Teemme parhaamme, jotta...

Olemme pahoillamme, kun...

https://properuskoulu.blogspot.com/2019/01/voi-rehtoria.html

* * *

Lisäys klo 17

Kiusaamisesta ja koulukiusaamisesta olen blogissani kirjoittanut paljon. Jos kiinnostaa, koukkaa blogiini ja klikkaa sen vasemmasta osiosta tunnisteita kiusaaminen, koulukiusaaminen.

https://properuskoulu.blogspot.com

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (62 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Poikkeava pukeutuminen on sukupolvien ajan ollut yksi kiusaamisperuste kakaroiden kesken. Rehtori Vuorisen virhe oli kaiketi muotoilla lauseensa siten, että sen saattoi tulkita uhrin syyllistämiseksi.

Koulupuku ratkaisee näitä pukeutumisongelmia, muttei taida oikein istua suomalaiseen koulumaisemaan?

Käyttäjän enkeliporsas kuva
Kai-Ari Lundell

Risto Jääskeläinen

Näin se on ollut, en usko, että koulupukukaan olisi ratkaisu. Koulupukumaissa kuten Britanniassa kiusaaminen perinteisesti ollut rajua.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

Entäpä tulevaisuudessa, kun muslimit alkavat edustaa suurta osaa, joissakin tapauksissa enemmistöä useissa kouluissa? Keitä luulette muslimipoikien [miesten] kiusaavan poikkeavan pukeutumisen vuoksi? Norjassa oli tapaus jokunen vuosi, sitten, kun koulun rehtori ehdotti ei-muslimitytöille huivin käyttöä koulurauhan säilyttämiseksi. Osissa Saksan kouluissa jo hyväksytään se, että tytöt ja pojat marssivat eri riveissä koulurakennukseen. Jossain vaiheessa tulee esiin kysymys ketkä meillä kouluissa huorittelevat. Nähtäväksi jää, miten tämä ongelma tullaan lakaisemaan maton alle. Ottamatta asiaan sen enempää kantaa uskon, että tämänkaltaisia ongelmia kohdataan jo tänäkin päivänä. Kysymys ei ole kiusaamisesta vaan sekä henkisestä että fyysisestä väkivallasta ja ”oikeauskoisten” osalta puhtaaksi viljellystä rasismista.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Rehtori on koko kouluyhteisön hyvinvoinnista vastuussa, jokaisen jäsenen ja myös kokonaisuuden. Jos näkee osan koulun lapsista jonkin erilaisuuden takia vastenmielisinä, ei ole oikeassa paikassa, silloin vähempi vastuu ja muut tehtävät voi olla ihan oikea ratkaisu.

Tunteet, kuten ärtymyksen ja vastenmielisyyden tunne, myös kiusaamisen halu syntyy ihan omien korvien välissä (jos tahallista provosointia ei ole). Ulkomaailman ilmiöissä ei ole mitään maagista voimaa tai kemikaalia, joka jotenkin muka automaattisesti aiheuttaisi vastustamattoman tunnereaktion, jolle on vain antauduttava. Jokaisella on mahdollisuus itsehillintään, se on ihan keskeinen taito ihmisenä olemisessa. Ja koulun aikuisten on tietenkin kyettävä hillitsemään itsensä myös provosoituna.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Olisiko Mäkinen ystävällinen, ja laittaisi lähdeviitteen ja suoran lainauksen siihen aineistoon, jossa ko. rehtori kertoo näkevänsä osan koulun lapsista erilaisuuden takia vastenmielisinä?

Käyttäjän enkeliporsas kuva
Kai-Ari Lundell

Tomi Solakivi

Mäkinen varmaan viittaa rehtoriin käyttämään "hutsu"-sanaan, joka lapsen kohdalla ei tietenkään ole asiallinen ilmaisu.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #5

Sana on toki asiaton, ja olisi sitä myös aikuisen kohdalla. Siitä huolimatta Mäkinen tekee aika pitkälle meneviä päätelmiä ko. sanan perusteella.

Itse ymmärsin tuon sanan käytön viestiksi jotakuinkin "seksuaalisesti provosoiva pukeutumistyyli".

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #6

#6 Silloinhan kaikki seksi on huoruutta ja huoruus synonyymi seksille.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #7

Eihän ole, eikä tuollaisesta ilmauksesta voi tuollaista päättelyä tehdä.

Analogiana vaikka: Vasara on työkalu. Siitä huolimatta kaikki työkalut eivät ole vasaroita, tai vasara synonyymi työkalulle.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #11

Niin siinä oli lieventävänä vain jotakuinkin. Jotakuinkin ei lievennä turhanpäiväistä ja seksuaalikielteistä tulkintaasi.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #16

Niin, minä kun en tarkkaan voi tietää, mitä rehtori on sanavalinnallaan tarkentanut, niin joudun arvailemaan mikä sanan merkitys on ollut.

Siksi tulkintani on sinne päin= jotakuinkin.

Kiitos kuitenkin, että esimerkilläsi alleviivaat sitä, kuinka pahantahtoisesti väärinymmärtäen voi yksittäisestä sanasta tehdä asiaa. (En nyt käytä tässä sitä seksuaalisväritteistä ilmaisua pilkun viilaamisesta, ettet nyt vain saa lisäkierroksia).

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #11

Niin siinä oli lieventävänä vain jotakuinkin. Jotakuinkin ei lievennä turhanpäiväistä ja seksuaalikielteistä tulkintaasi.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #11

Halu väärintulkintoihin ja mahdollisimman negatiivisin tulkintoihin on nyt sellainen kansantauti, ainakin somessa.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto Vastaus kommenttiin #7

#7 Tarkoitat siis, että Jeesuksen äiti on ihmiskunnan ainut siveäksi tunnustettu nainen? On siinä kätilöllä ollut ihmettelemistä, kun lapsi on tullut ulos immenkalvo päässä.

Käyttäjän enkeliporsas kuva
Kai-Ari Lundell Vastaus kommenttiin #6

Tomi Solakivi

On hyvin vaikea tehdä koko jutusta suoria päätelmiä, jotta niin voisi tehdä, pitäisi melkeinpä olla ko. koulun maikka.

MOT:n toimittaja on hyvin taitava työssään ja pystyy löytämään juttuun juuri sellaisia asioita, joihin kiinnitetään huomio. "Hutsahtava" sanana on juuri sellainen.

MOT:n juttu oli hyvä, sai aikaan keskustelua, mikä varmaan oli jutun perimmäinen tarkoitus.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #8

Kyllä rehtorin sanoista voi tehdä suoria päätelmiä hänen asenteistaan kiusattuja kohtaan.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #9

Rehtorin asenne kuulostaa piittaamattomalta ja väsyneeltä. Hänen olisi pitänyt osata vaieta.

Johtajan ei tule koskaan kertoa kaikkea, mitä hän tietää tai ajattelee. Johtaminen on etupäässä kykyä valita oikeat sanat joka tilanteeseen.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #12

Pirtsakka rehtori sai väsymyskohtauksen juuri tärkeimmän äärellä.
Näitä väsymyskohtauksia on kautta aikojen saatu kun esim pidetty uhrin minihametta lieventävänä tekijäni raiskausoikeudenkäynneissä.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård Vastaus kommenttiin #18

Ja näihin "väsymyskohtauksen" saaneisiin uhreihin hyökkää aina ensimmäisenä kiinni " rasmus -ryhmän " -aktiivit koko pataljoonallaan.

Riittäisikö teille, Lappalainen ja Olin, jos tuo puheena oleva rehtori tekisi oman ratkaisunsa?

Petri Lavonen Vastaus kommenttiin #12

Tarkoitatko että jos johtava henkilö tietää miksi on joku ongelma ja ongelmaan ratkaisun niin hänen tulee vaieta ongelmasta koska on joku joka ei halua kuulla totuutta? Onneksi meillä ihmisillä on eri näkemyksiä johtajuudesta.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #26

Valitettavasti johtaja joutuu ottamaan ihmisten käsitystason huomioon.

Petri Lavonen Vastaus kommenttiin #28

Osa ihmisistä siis käsittää, mutta osa ei. Tämän vuoksi rehtoria alettiin kiusaamaan somessa ja haukutaan narsistiksi. Kukaan ei ole edes koskaan tavannut henkilöä mutta kiusaamiskulttuuri jatkuu aikuisilla somessa?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #29

Rehtori on aikuinen viranhaltija. Hän pitää haastattelun perusteella yllä kiusaamis- ja syrjintäkulttuuria yllä vastuupaikallaan, uhreina lapset. Sinusta hän on uhri kun asiasta kirjoitetaan.

Petri Lavonen Vastaus kommenttiin #30

Luin haastattelun ja taustatiedot ja sain selkeän käsityksen tilanteesta. Hutsahtava pukeutuminen on hienovaraisesti sanottu ja ihan totuudenmukainen melko rento ilmaisu. Kiusaamis ja syrjintäkulttuuri väitteesi on omassa kiusaamistarkoituksessasi aloitettu kohu jota haluat ylläpitää purkaaksesi huonoa oloasi ja jota ei tunnista haastattelusta. Psykologilla on varmasti jokin määritelmä tälläiseen somekiusaamiskulttuuriin joka juontaa varmasti alkunsa jo koulumaailmasta. Myös media harjoittaa tiettyjä politiikoita kohtaa esimerkillistä kiusaamiskultttuuria ja antavat suoraan esimerkkiä miten homma hoituu.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård Vastaus kommenttiin #30

Jostakin syystä ei yhtään yllätä, että muutama rasmusryhmän kantava jäsen tulee tällaiseen keskusteluun puolustelemaan erimieltä olevan henkilön ikävää kohtelua.

Käyttäjän enkeliporsas kuva
Kai-Ari Lundell Vastaus kommenttiin #29

Petri Lavonen

Näin on.

Oikeastaan vain tekemällä työtä ko. koulussa voi tietää rehtorista ja hänen tavastaan toimia jotain.

Lasten kiusaamiskulttuuri kouluissa on todella väärin ja se pitää yhteisvoimin vähentää minimiin. Sama koskee mainitsemaasi somekiusaamiskulttuuria. Hämmästyttävintä on, että kiusaamisessa ei ole kyse iästä, vaan aikuisetkin kykenevät aivan kevyesti kiusaamaan toisiaan. Somessa on aivan liian helppoa huudella mitä vain, alustana se suorastaan houkuttaa siihen.

Maltti on valttia.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #28

#28

Niin......ainoa vaan, että se on mahdotonta

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #8

Tuo juuri oli pointtini. Yksittäisen epäkorrektin sanan perusteella ei voi tehdä minkäänlaisia päätelmiä.

Ongelma näissä jutuissa on se, että haastatellaan ihmisiä, jotka eivät ole julkisuuden ammattilaisia, ja joilla ei ole kykyä etukäteen punnita jokaisen sanan kohdalla, millaisiin tulkintoihin siitä mahdollisesti pystytään.

Perusviesti tuskin oli mitään muuta kuin se, että joidenkin tyyli saattaa olla provosoiva, mikä erityisesti nuorten ja ajattelemattomien ihmisten ollessa kyseessä saattaa johtaa kiusaamiseen. Jonkinlaisen arvolatauksen kaivaminen vaatii jo hiukan parempaa mielikuvitusta.

Käyttäjän enkeliporsas kuva
Kai-Ari Lundell Vastaus kommenttiin #13

Tomi Solakivi

Nimenomaan noin. Sitä samaa ajoin kirjoituksessani takaa.

Käyttäjän FArra kuva
Fredrik Arra Vastaus kommenttiin #14

"Se voi olla tosi hutsahtavaa. Näin ainakin aikuisen silmin liian näyttävää ja paljastavaa. Kaverit voivat ihan oikeasti sanoa, että sähän näytät ihan huoralta. Sehän on tavallaan jo loukkaus. Mutta kun näyttää siltä, rehtori naurahtaa."

Ajatteletko Lundell, että jos opettaja olisi sanonut tämän vanhenpainillassa homo- ja lesbokommenttinsa jatkoksi, se olisi ollut aivan ok? Mutta nyt, kun sattui valtakunnallisessa ohjelmassa möläyttämään, niin se onkin vain julkisuuteen tottumattomuutta?

Käyttäjän enkeliporsas kuva
Kai-Ari Lundell Vastaus kommenttiin #25

Fredrik Arra

En ajattele.

Mutta kyllä yhden rehtorin ajattelematon lausunto on saanut mediassa ja somessa aivan liian suuret mittasuhteet. Vallitsee suora lynkkausmieliala, minkä ei pitäisi kuulua suomalaiseen kulttuuriin. Pitää ottaa huomioon, että ko. rehtori huolimatta siitä, että on virkamies, on hyvin tavallinen ihminen, tottumaton julkisuuteen.

Se on aivan selvää, että rehtoria on jo puhuteltu paikallisesti asiasta. Sanktio on mielestäni riittävä. On aivan varmaa, että ko. rouvashenkilön elämä ei nyt ole helppoa.

Olen itse ollut julkisuudessa useita kertoja, esim. A-studiossa ja joissain muissakin ohjelmissa. Vaikka olen melkoinen sanavalmis ihminen, silti on todettava, kun istut studiossa kuumien valojen paisteessa, ja alkaa kysymyksiä putoilla, niin kyllä siinä tottumaton ihminen voi hermostua, eikä aina ajattele selkeästi.

Vaikka toimittajat ovat ammattilaisia ja osaavat ikään kuin rauhoittaa haastateltavan, niin vastaaminen vaatii aina kokemusta.

Kun kameran silmä sojottaa tai mikrofoni tungetaan nokan eteen, monen ajatus alkaa takerrella.

Loppuun totean, että en suvaitse koulukiusaamista, en epäasiallista kieltä viranhaltijoilta. Mutta kaikkea sattuu ja tapahtuu. Olen itsekin maikkana käyttänyt joskus harkitsemattomia sanavalintoja.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin Vastaus kommenttiin #34

Eihän kyse nyt voi olla siitä, miten paljon keljua oloa rehtorille koituu .
Sitä paitsi sympatiaa taitaa kyllä tulla jo enemmän kuin tavallinen ihminen pystyy ottamaan vastaan.

Vaan ihan oikeasti siitä, onko hänen asenteensa kohdallaan ja perehtyneisyytensä noihin mainitsemiinsa asioihin sinne päinkään riittävä.
Jos ei, s i l l e pitäisi tehdä jotain , ei miettiä " rangaistuksia".

Käyttäjän Luakso kuva
Anton Laakso Vastaus kommenttiin #13

Niinpä. Harva meistä osaa ilmaista asiansa täydellisesti varsinkaan missään puhelinhaastattelussa. Asiaa ei helpota yhtään tämä nyky-yhteiskunnan järetön tuomitsemiskulttuuri, jossa kaikesta vähänkin huonosti muotoilusta asiasta ollaan valmiita lynkkaamaan julkisesti. Tämä johtaa väkisinkin siihen, ettei kukaan järkevä ihminen halua sanoa julkisesti yhtään mitään. Jäljelle jää lopulta ne joilla ei ole koskaan mitään järkevää sanottavaa ja jotka eivät itse välitä siitä, mitä päästävät suustaan.

Käyttäjän Luakso kuva
Anton Laakso Vastaus kommenttiin #15

Sen verran on näin jälkeenpäin lisättävä, nyt vasta kun luin koko haastattelun, että olihan nuo rehtorin valitsemat sanat aika kaukana täydellisestä. Siitäkin huolimatta en pidä julkisesta lynkkauksesta.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #6

Solakivi taitaa olla lähellä asian ydintä?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Jos ’rupattelee” (rehtorin oma ilmaus) toimittajalle kiusatuista oppilaistaan ja luonnehtii heitä hutsahtaviksi ja paheksuu nuorten seksuaalisen suuntautumisen esiintuomista ja vielä päälle sanoo, että ’emmehän me heterotkaan’, niin kyllähän se on todella normatiivista ja halventavaa puhetta erilaisuudesta.

Otetaanpa ajatuskoe: Mitä jos rehtori ’rupattelisi’ toimittajalle, että hänen koulunsa jääkiekon pelaajat ovat pelkkiä lätkä-ääliöitä, joilla on kaikilla huonot numerot jne?

Näyttää vahvasti siltä, että tämän porvarillisen kokoomusrouvan ajatusmaailmassa joukosta erottuvat lapset ja nuoret ovat vain ärsyttäviä huomionhakijoita, ongelma homogeeniselle normaaliudelle ja kunnollisuudelle.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #27

Ei tarvitse ottaa ajatuskokeita. Sen kun kaivaa esiin vaikka tällä alustalla käydyt keskustelut, joissa Vihreisiin kallellaan oleva opettaja selittää kuinka on ihan asiallista ohjeistaa millaisen kuvan rasistipersun kakarat itsestään ja perheestään antavat, jos erehtyvät kouluun leijonakoru kaulassaan.

Mutta se onkin sellaista ärsyttävää huomionhakuisuutta, ja sen juuriminen saa hyvässä ihmisessä aikaan vain tyytyväistä hyrinää.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #31

Surkimusmaista, teikäläisillä on aina vain yksi ja sama työkalu, kun häviätte väittelyssä pätevämmälle.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #32

Eihän tuollaisen pätevyyden edessä voi kuin nöyrtyä. Oliko sinulla siis tuon peruslänkättämisen lisäksi jokin argumentti kaksoisstandardien selittämiseksi, vai mennäänkö Mäkisen tutulla asialinjalla?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #33

Aika moni varmaan ymmärtää, että rasistisen vihasymbolin käyttö koulussa on aikalailla eri juttu kuin joku narutoppi. En voi auttaa, jos sinä et ymmärrä.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #39

Minäpä luulen, että suurin osa pitää Suomen leijonaa Suomen vaakunan osana, ja narutoppia vaatteena.

Sitten on toki niitä kiihkoilijoita joille leijona tarkoittaa rasistista vihasymbolia tai narutoppi huoraa, mutta sellaisille sekopäille ei tarvitse antaa turhaa painoarvoa. Saati että sellaisten pitäisi saada kouluissa aukoa päätään.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #53

#53 Se on käytännössä nykyään rasistisen vihan symboli, mikä on varmaan meistä molemmista ikävä juttu.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård Vastaus kommenttiin #33

Puhummeko siitä samasta sipoolaisesta "opettajasta", joka näkee natseja jokapaikassa ja kaikkialla? Ja jonka jatkuvan natsittelun jälkeen eräs ketju muutama kuukausi sitten alustan pitäjän toimesta poistettiin kommenttiosioiden osalta kokonaan?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #50

Mitös k9onstaapeli täällä kyttää? Onko sinulla mitään sanottavaa itse asiaan? Eipä vissiin, taaskaan.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård Vastaus kommenttiin #52

"Surkimusmaista, teikäläisillä on aina vain yksi ja sama työkalu, kun häviätte väittelyssä pätevämmälle."

Ei mulla muuta...

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård Vastaus kommenttiin #52

Jos maailma olisi täydellinen, niin joka-paikassa-natseja-näkevät sipoolaiset opettajat ja lappalaiset olisi ohjattu asianmukaiseen hoitoon jo hyvissä ajoin. Mutta koska näin ei ole, niin näillä mennään. Onhan nuo tuotokset jonninlaista huumoria...

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård Vastaus kommenttiin #32

Olihan tämä itseironiaa, olihan?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Rehtorin mielestä joidenkin pukeutuminen voi olla hutsahtavaa ja yleisön mielestä rehtorin puheissa voi olla jotain paheksuttavaa. Tilanne varmasti ratkeaa puhumalla ja siksi tämä avaus on hyvä asia.

Minusta rehtorilla oli asiasta ajatus, mutta hän ei osannut sitä oikein pukea sanoiksi. Suusta tuli jotain epämääräistä tai "hutsahtavaa".

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Suhteellisuudentaju on vaikea asia, monille suorastaan mahdoton. Rehtorin sanavalintoja on tietysti perusteltua moittia, mutta tämä julkinen reagointi tuo mieleen lähinnä ne Pavlovin koirat. Kun reaktion laukaiseva koodisana sanotaan, kuola alkaa valua. Ei suinkaan tyydytä toteamaan, että tuo nyt oli aika pöllösti sanottu vaan jokainen kynnelle kykenevä ryntää julistamaan pöyristyksensä ja kauhistuksensa, vaatimaan eroa (kas kun ei sentään mestaamista) ja iltapäivälehdet revittelvät pari aukeamaa kauhistelua. Aikanaan samat tahot sitten taas voihkivat sitä, että ilmapiiri on mennyt niin pahaksi.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Kyllä haastalttelussa oli selvä perusviesti ihan sanavalinnoista riippumatta.

Erityisesti kyllä nyt hätkähdyttää se, että juuri ne, joiden mielestä muslimityttöjen "siveyspukeutuminen " on hirvittävä ihmisoikeusrikos,
nyt syyllistävät itseään vapaasti toteuttavia ( ts ehkä vain lievästi kaavasta poikkeavia) lapsia itseään, kun nämä joutuvat julmaan käsittelyyn koulussa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Sepä se. Haukkuvatko tietyt piirit muslimeja silkasta kateudesta, herää kysymys.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Tämän tarinan tiimoilta on tullut vastaan paljon myös sellaista kommentointia, joissa on syyllistetty myös näiden koulussa kiusattujen lasten vanhempia "liian vapaamielisinä" tai "setalaisina" - varmaankin puheena oleva rehtori pyrki ainoastaan kuvaamaan arjen todellisuutta kaikessa raadollisuudessaan (erilaisuutta siis vieroksutaan) itsessään toki huonosti valituilla lausemuodoilla ja mielestäni ratkaisuja on haettava tuo todellisuus tietäen.

Käyttäjän enkeliporsas kuva
Kai-Ari Lundell

Kirjoituksestani: "Oppilaanohjauksen ja opinto-ohjauksen tehtäviin ammatillisia valmiuksia antavat erilliset opinnot kestävät 1,5 vuotta, 60 op. Koulunjohtamiseen pätevöityy kevyemmin, 25 op."

Juttelin asiasta parin reksin kanssa. Molemmat olivat sitä mieltä, jos rehtorien koulutusta ajallisesti lisätään, hakijamäärät putoavat entisestään.

Reksin homma ei ole enää samalla tavalla haluttu kuin vaikkapa pari vuosikymmentä sitten, mitä en ihmettele yhtään.

Mutta kyllä penäämieni viestintätaitojen osuutta pitäisi koulutuksessa lisätä.

Käyttäjän enkeliporsas kuva
Kai-Ari Lundell

Lisäys kirjoitukseeni klo 17

Kiusaamisesta ja koulukiusaamisesta olen blogissani kirjoittanut paljon. Jos kiinnostaa, koukkaa blogiini ja klikkaa sen vasemmasta osiosta tunnisteita kiusaaminen, koulukiusaaminen.

https://properuskoulu.blogspot.com

Käyttäjän HeikkiHornborg kuva
Heikki Hornborg

Helsingin Sanomien artikkelin perusteella en ymmärrä että kukaan voi vetää herneitä nenäänsä. Jos noiden Tuula Vuorisen kommenttien perusteella pahoittaa mielensä, voi mennä peilin eteen. Täyttä asiaahan hän puhui.

Käyttäjän enkeliporsas kuva
Kai-Ari Lundell

Heikki Hornborg

Kannattaa klikata blogistani sitä Ylen MOT:n linkkiä. Ei silti, en minä siitäkään jutusta pahoittanut mieltäni, en suuntaan tai toiseen :)

Käyttäjän AnneJoutti kuva
Anne Joutti

Rehtorin täytyy käyttää asiallista kieltä. Hän on esikuva ilmaisussakin ja kielenkäytössään lapsille. Rehtorin ilmaisu tuntui pahalta hänen puhuessaan hyvin nuorista. Ei töissäkään voi noin puhua työtoveristaan.

Tuija Ruotsalainen

Kiitos Kai-Ari Lundell kirjoituksestasi. Ihana huomata että on ihmisiä jotka ymmärtävät asian eivätkä mene massan mukana median eksytykseen. Rehtorin mielipiteet olivat mielestäni kympin arvoista suoraa puhetta. Kunpa vaan useammat rehtorit ja opettajat uskaltaisivat ja osaisivat yhtä suoraan tuoda mielipiteensä esille ja toimia sen mukaan. Varmasti suurin osa vanhemmista on sitä mieltä että seta EI SAA OLLA MUKANA OPPIMATERIAALIN TUOTTAMISESSA. Seta suorastaan aivopesee nykynuorisoa (ja lapsia). Miksi? Eikö ihminen saa olla enää eheä tässä maailmassa? Eikö sitä mikä on rikki pitäisi pyrkiä eheyttämään eikä rikkoa sitä lopullisesti? Siihen tämä ihmiskunta on kuitenkin tähän asti perustunut. Eikä tekniikan kehittyminen tosiasioita muuksi muuta. Ihmisiä on kaksi sukupuolta, mies ja nainen. Sukupuolen tunnusmerkit ovat selkeät eikä se mitenkään ole ihmisen itse päätettävissä oleva asia. Toivon kaikkea hyvää Sysmän rehtorille. Ottakaa muutkin opettajat ja rehtorit esimerkkiä.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

Kai-Ari, oli varmaan hyvä syy, miksi et lähtenyt opettajaksi steinerkouluun?

Käyttäjän enkeliporsas kuva
Kai-Ari Lundell

Artturi Hård

Kun Steiner kouluun menee maikaksi, pitää sisäistää myös Steinerin filosofia, antroposofia. Minä taas olen suomalaisen peruskouluaatten kannattaja, kansankynttilä siis :)

Toimituksen poiminnat