enkeliporsas "Jos eläimillä olisi taivas, pistäisin porsaat jonotuslistan kärkeen. Karjuista ei ole niin väliä."

Ihana tn-luokka ja aamu

  • Ihana tn-luokka ja aamu
  • Ihana tn-luokka ja aamu
  • Ihana tn-luokka ja aamu
  • Ihana tn-luokka ja aamu
  • Ihana tn-luokka ja aamu
  • Ihana tn-luokka ja aamu
  • Ihana tn-luokka ja aamu
  • Ihana tn-luokka ja aamu
  • Ihana tn-luokka ja aamu
  • Ihana tn-luokka ja aamu

Sijaistin tänään Uomarinteen koulussa. Aamu alkoi käsityöllä, en ennen ollut pitänyt tunteja koulun tn-luokassa. Hyvä, että nyt pääsin, niin komea luokka oli.

Ihastuin oppitunnin resurssointiin, paikalla oli kaksi ammattitaitoista tekniseen käsityöhön erikoistunutta luokanopettajaa ja hommansa osaava kouluvaari. Vaikka olen vaari, katson yhä vielä olevani ammattitaitoinen tekniseen käsityöhön erikoistunut luokanopettaja. Se toinenkin maikka on jo eläkkeellä oleva tekniseen käsityöhön erikoistunut luokanopettaja, mutta hän myös tekee edelleen sijaisuuksia, tn-maikkana. Se kolmas oli oikea kouluvaari.

Joten paikalla oli oikeasti kolme osaavaa ukkoa, taattua vaariluokkaa :) Yhteistyö toimi jouheasti kuin itsestään.

Otin ehkä Vantaan komeimmasta tn-luokasta liudan kuvia. Tilat on hyvin suunniteltu, ja luokan järjestys oli suorastaan hekumallisen kaunis. Uomiksessa täytyy olla hommaansa sitoutuneita käsityömaikkoja.

Ainoa, mikä jäi häiritsemään oli, että pajassa ei ollut ahjoa. Miten sitä saunakauhojen varret oikein taotaan, kun ei voi kunnolla varren päätä kuumentaa?

Aiheena oli nykykäsityön klassikko - hyvin monelle tuttu lehtiteline, jossa kova yhdistyy pehmeään. Unohdin ottaa kuvan lehtitelineestä, hienoja olivat.

Näitähän ne: Lehtitelineitä omasta vanhasta opinahjostani Jyväskylän yliopiston Norssista

Uomiksen lehtitelineet olivat ehkä kultivoituneempia kuin Norssin, sillä varsien yläpäät oli pyöristetty.

Kuvat oppitunnin ja jälkisiivouksen jälkeen, katso niitä ja nauti. Suurenna kuvia klikkaamalla.

https://properuskoulu.blogspot.com/2018/11/ihana-tn-kasityoluokka.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Koulussa on ilmeisesti yläluokkiakin? Seiskoja nuoremmilla kun ei ole mitään asiaa käyttämään konesalin vannesahaa ja sähköhöylää. Sirkkeli on varmasti vain aikuisten käytössä. Pylväspora ja sähkötoiminen lehtisaha kun taitavat olla ne ainoat sallitut koneet.

Rakennusvaiheessa on suhteellisen helppoa saada ne 40-60 000 euroa tuollaisen isohkon teknisen työn tilan varustamiseen. Myöhemmin ei juuri toivoakaan, kun pyöritellään käyttömenoja vuosi kerrallaan.

Miltä muuten tekstiilityöluokat näyttävät? Miten Uomarinteellä toteutetaan uutta opsia, jossa sitä ’digiäkin’ pitäisi olla käsitöissä käytössä? Uuden opsin mukaan vanha teknisen ja tekstiilin rajakin pitäisi olla menneisyyttä, mites se?

Käyttäjän enkeliporsas kuva
Kai-Ari Lundell

Esa Mäkinen

Alakoulu on kyseessä.

Näin on, alakoulun oppilaat käyttävät valvotusti ainoastaan: pylväspora, lehtisaha ja pyöröhiontakone.

Olet oikeassa, varustus on koulun peruskorjauksen peruja kuten tiloista ja välineistä näkyykin.

Rajaa on häivytetty vahvasti, nytkin aiheena oli lehtiteline, jossa kova yhdistyy pehmeään. Seuraavalla kerralla pitää näpsiä kuvia tekstiililuokasta ja laittaa niitä tulemaan.

Kun enää sijaistan Länsi-Vantaan eri kouluissa, en Uomiksenkaan tilannetta täysin tiedä. Digiä Vantaan kouluissa käytetään ahkerasti kyllä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Upeaa. Ja vaarit ovat varmaan ihan oikeita heilumaan +-10-vuotiaiden kanssa.

Toivottavasti myös tytöt ovat mukana tasavertaisesti tuolla teknisen työn tunneilla. Kun en ole opettaja, en osaa ottaa muuten kantaa tuohon ikäkysymykseen kuin sen, että laitteiden käytön pitää tietenkin olla luvallista vasta, kun kykenee sekä henkisesti että fyysisesti hallitsemaan käytön. Se taas ei kulje suoraan iän mukana.

Linkkaanpa sitten pari juttua. Toinen tämän aamun Helsingin Sanomista. Ikävä, että se on maksullinen, ellei sitten satu olemaan vielä vapaata lukuoikeutta jäljellä:
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005912218.html
"Lindroos ymmärtää vanhempiaan. 1970-luvulla hän ei ollut päässyt koulussa edes puutöihin sukupuolensa takia."

Toinen sitten Ylen juttu Eila Hiltuseen liittyen:
https://yle.fi/uutiset/3-8302318
En nyt tähän hätään saa kaivetuksi varmistusta tiedolle mutta hän muistaakseni opetteli hitsaamaan isänsä autotallissa jo sellaisena 10-vuotiaana tyttönä.

Vaikka pojat lienevät keskimäärin innokkaampia teknisiin töihin, todellisuudessa on poikia, jotka eivät pidä niistä, ja tyttöjä, jotka pitävät niistä kuin hullu puurosta. Ja paapat ovat varmaan parhaita perusasioiden opettajia. Heillä kun riittää useimmiten sekä kokemusta että rakkautta.

Koulussa, jos missä, asenne ratkaisee.

Käyttäjän enkeliporsas kuva
Kai-Ari Lundell

Juho Joensuu

Joo, kyllä tytöt ovat tasavertaisesti mukaan tn-tunneilla kuten pojatkin ts-tunneilla. Enää ei edes ole kahta oppiainetta, vaan kaikilla on yhteinen käsityö, jossa tehdään myös töitä, joissa yhdistyy kova ja pehmeä (tn+ts).

Toimituksen poiminnat