enkeliporsas "Jos eläimillä olisi taivas, pistäisin porsaat jonotuslistan kärkeen. Karjuista ei ole niin väliä."

Se on siinä: Perussuomalaisten Koulutuspolitiikka 2018 kokonaisuudessaan

  • Lue ja opi.
    Lue ja opi.

Lupasin laittaa tänne Perussuomalaisten uuden Koulutuspoliittisen ohjelman tänne kokonaisuudessaan:

Perussuomalainen Koulutuspolitiikka 2018

Julkisuudessa  ohjelmaa ei ole käsitelty kokonaisuutena, vaan ohjelmasta on nostettu esiin yksittäisiä irtopaloja. Toimittajat tietenkin tekevät työtään, miten haluavat. Ei siinä mitään.

Toivoisin, että ihmiset lukisivat koko ohjelman. Koska kaikki eivät sitä tee, laitoin alle muutamia oleellisia osia.

Koulutuksen rapautuminen on pysäytettävä, resursseja on lisättävä. On huolehdittava, että oppilaat myös oppivat. Nyt tilanne on sellainen, että yläkoulun jälkeen oppilailla on suuria ongelmia lukemisen ymmärtämisessä tai ei hallita edes peruslaskuja. 

Haluamme, että peruskouluissa on selkeät ryhmäkokojen ylärajat. Nyt normiluokissa, joissa ei ole erityisoppilaita, ei ole ylärajaa. Joissakin kunnissa on härskisti nostettu luokkakokoa. Ehdotamme, että luokilla 1-4 tulee pyrkiä 18 oppilaan ja myöhemmillä luokilla 24 oppilaan enimmäiskokoon.

Kaikkien erityisoppilaiden integroiminen normiluokkiin ei ole onnistunut, vaan heille on tarvittaessa järjestettävä omaa erityisopetusta pienryhmissä. Julkinen heittellejättö on lopetettava. Painopiste on siirrettävä korjaavasta työstä ennaltaehkäiseviin toimiin. 

Korostamme vahvasti koulurauhaa, kiusaaminen on saatava loppumaan. Opettajien auktoriteetti järjestyksen ylläpitoon on palautettava. Kiusaaminen on saatava loppumaan. Koska joissain tapauksissa koulu ei pysty kiusaamista lopettaa, tarvitaan neutraaleja koulurauha-asiamiehiä ongelmien ratkomiseen. Siirretään mieluummin kiusaaja toiseen kouluun kuin kiusattu.

Lähikoulut on säilytettävä kuten riittävän tiivis lukioverkkokin. Koulujen sisäilmaongelmat on saatava kuntoon. Homekoulut nurin ja niissä opiskelleet oppilaat on saatava terveisiin väistökouluihin. On rakennettava erityispuhtaita kouluja pahoista sisäilmaongelmista kärsiville.

Olemme hyvin huolissamme syrjäytyneiden nuorten määrän kasvusta. Ammattikouluissa on lähiopetuksen määrää lisättävä. Ammatillisen osaamisen osaamisvaatimuksista on pidettävä kiinni.

Pääsykokeilla on oltava selkeä rooli korkeakouluvalinnoissa. Yliopistoja tulee kehittää sivistysyliopistomallin perusteella. Perustutkimukselle on taattava riittävä ja vakaa rahoitus.

http://kaiarilundell.blogspot.com/2018/09/perussuomalaisten-koulutuspoliittinen.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Moni ohjelman kohta on ristiriidassa suomalaisen (perusopetuksen) arvopohjan kanssa. Jotkut jopa perustuslain vastaisia.
Konkretiaa on vähän, mutta omia avauksia ja ajatuksia on vieläkin vähemmän. Puolueen pakkomielteinen epäluulo maahanmuuttajiia kohtaan ja halu heidän leimaamiseensa ja syrjimiseen on silmiinpistävää.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Esa pystyistkö laittamaan nuo kohdat jotka ovat ristiriidassa suomalaisen (peruopetuksen) arvopohjan kanssa, ja mitkä ovat perustuslain vastaisia?
Ja miksi ne ovat?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Teen toki sen, mutta myöhemmin. Nyt on nimittäin edessä extra koulupäivä.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Pikaisella tutustumisella ohjelman yleislinjat näyttävät hyviltä. Ennen muuta ilahduttaa, että lähdetään pitkälti liikkeelle perusopetuksen kuntoon laittamisesta. Siihenhän kaikki jatko perustuu. Siis paljon on voitettu, jos peruskouluun saadaan palautettua koulurauha ja oppilaat oppivat lukemaan, kirjoittamaan ja laskemaan ja ammattikouluun saadaan opetus takaisin. Näissä on ilman muuta tavoite numero yksi.

Yliopistoihin liittyvä osa on selvästi heikoimmin valmisteltu enkä osaa nähdä siinä selviä suuntaviivoja. Kaikenlaisia toiveluetteloita on aina helppo esittää. Valitettavasti osin on jopa toisteltu lähinnä Kokoomuksen esittämiä harhapolkuja kuten yliopistojen pääomittaminen ja koulutusvienti. En ymmärrä miksi perussuomalaistenkin pitää sotkea bisnes yliopistomaailmaan viemään resursseja korkeatasoiselta opetukselta ja tutkimukselta. Tällä en tietenkään tarkoita, etteikö yhteyksiä liike-elämään saisi olla, mutta yliopistoja ei pidä valjastaa liike-elämän ansaintavälineiksi. Oikeasti toiveiden listassa ei ole yritettykään hahmotella Suomen yliopistolaitoksen kokonaisvaltaista kehittämistä, missä olisi todella paljon tehtävissä. Ongelmana on lähinnä, ettei asioita oikeasti ymmärtävillä ole niihin mitään sananvaltaa edes suunnittelussa. Reilun kolmekymppisen ikäiset poliitikot voivat huseerata mitättömän elämänkokemuksensa ja opetuksen sekä tutkimuksen tietämyksensä varassa miten haluavat.

Mielestäni ensimmäinen konkreettinen askel Suomen koulutus- ja tutkimusjärjestelmän kehittämisessä olisi opetusministeriön täydellinen uudistus. Sen päälinjana olisi poliitikot ulos ja asiantuntijat tilalle. Ministerin tulisi olla kokenut ja arvostettu alan asiantuntija - siis esimerkiksi viisivuotiskaudeksi valittu virkamiesministeri.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Koulurauhan ja opettajien työrauhan säilymiseen on syytä varmasti panostaa lisääntyvästi, myös Suomessa. Tätähän Perussuomalaiset ilmeisesti myös ajavat. Mm ssa työskentely-ympäristön muuttuessa liian haastavaksi hakeutuvat myös osaavat opettajat ja opettajiksi aikovat muille, rauhallisemmille aloille.

Ruotsin puolella on tilanne jo huolestuttava. Syitä väkivallan kasvun määrään kouluissa voi kukin keskenään arvailla. ( SVT )

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/anmalningar-om-...

Nyt pitää Ruotsissa sitten yhteiskunnan varoilla palkata muutama kymmenen tuhatta( ! )opettajaa lisää touhustamaan mm ssa oppimishaluttomien ja osittain täysin ummikko - oppilaiden kanssa.Tämä taas vastaavasti tukee kasvattamaan verotaakkaa, eikä muuten niitä halukkaita koulutettavia edes tahdo löytyä. Edelleenkään. Opettajan ammatti on tainut muuttua liian haastavaksi.

https://www.lararforbundet.se/taggar/lararbrist

Toimituksen poiminnat