enkeliporsas "Jos eläimillä olisi taivas, pistäisin porsaat jonotuslistan kärkeen. Karjuista ei ole niin väliä."

Vanhusten yksilölliset kuljetuspalvelut vaarassa

Tulevan liikennepalvelulain myötä taksiliikenteen sääntely puretaan. Vantaalla vanhusten ja vammaisten yksilölliset kuljetuspalvelut ovat vaarassa.

Yllättäen uhkana on, että yksinkertaisella hallintomenettelyllä vanhusten kuljetuspalvelut siirretään Helsingin kaupungin matkapalvelukeskuksen hommaksi. Tuttu taksi ei enää tulekaan oven eteen silloin, kun tilaaja sen haluaa. Yhteiskuljetuksella matka-aika pitenee. Ja palvelu heikkenee, kun aikaa ei ole.

Monia vanhuksia kalvaa yksinäisyys. Taksikyyti voi olla päivän kohokohta, kun saa jutella tutulle taksinkuljettajalle sekä päästään neljän seinän sisältä ulos. Vanhus saatetaan rollaattorilla kotioven eteen ja ostoskassit kannetaan.

Tuntuu siltä, että taas heikkoa lyödään. Ihmisiltä, joiden etuja ei oikeastaan kukaan valvo, taas viedään. Vantaalla on tuhansia ihmisiä, jotka käyttävät kuljetuspalvelua.  

Jos mitään ei tehdä, tutusta ja turvallisesta luovutaan. Parasta olisi, että kuljetuspalvelut kilpailutetaan reilusti ja avoimesti laatukriteereitä unohtamatta.

https://kaiarilundell.blogspot.fi/2018/04/vantaan-vanhukset-haviavat-jos-helsinki.html
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Kai-Ari, tutustupa Jyväskylässä toimivaan Linkki Vip -palveluun, jossa pikkubussi kerää asiakkaat yhteiskuljetuksella, ks. alla oleva linkki.

https://www.jyvaskyla.fi/liikenne/palvelu

Tämä on varsin hyvin toiminut Jyväskylässä, vaikkakin reittejä ja busseja saisi olla enemmän.

Kyllä tässäkin mallissa esim. ikäihmiset voivat rupatella mukavasti keskenään.

Käyttäjän enkeliporsas kuva
Kai-Ari Lundell

Kiitos linkistä, Kirsi.

Tietenkin kyse on muustakin kuin rupattelusta :) Reittibussit ovat hitaampia ja myös yksilöllinen palvelu on olematonta tai selvästi hitaampaa. Jos rollaattoriasiakas saatetaan ostoskasseineen kotiovelle asti, muut joutuvat aina odottamaan.

Yksilöllisessä palvelussa ei ole valmiita reittejä.

Vantaa on asutukseltaan monikeskuksinen ja hajanaisempi kuin Jyväskylä.

Tanja Vahvelainen

Minä olin siinä uskossa, ettei enää saa juurikaan saatella, saatikka käydä asioilla asiakkaan puolesta. Saako siis kotiin kantaa vielä kassit?

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Asun nyt omakotitalossa, mutta jossain vaiheessa varmasti muutto kerrostaloon. Kannattanee valita kotinsa keskustasta kauppojen vierestä, jottei niitä kuljetuspalveluja tarvitsisi ainakaan niin kauan kun vielä pystyy kävelemään joten kuten. Olen miettinyt Lohjan keskustaa? Pieni kaupunki, josta kätevästi pääsee myös bussilla Helsinkiin.

Käyttäjän enkeliporsas kuva
Kai-Ari Lundell

Nita, hyviä asuinpaikkoja löytyy myös Kehäradan varrelta asemien liepeiltä :)

Lyhyt matka asemalle, Helsinkiin ja Lentokentälle sekä Tikkurilaan että Myyrmäkeen.

Toimituksen poiminnat