enkeliporsas "Jos eläimillä olisi taivas, pistäisin porsaat jonotuslistan kärkeen. Karjuista ei ole niin väliä."

Populismin syvin olemus

  • Vantaan Sanomat Lukijan ääni 14.4.2018, klikkaa suuremmaksi.
    Vantaan Sanomat Lukijan ääni 14.4.2018, klikkaa suuremmaksi.

Ehdotimme Vantaan kaupunginvaltuustossa kaavamuutoksen jättämistä pöydälle. Emme saaneet ehdotustamme läpi. Ehdotuksen sisältö löytyy vieressä olevasta Vantaan Sanomien kirjoituksestamme.

Valtuustokeskustelussa heitettiin ilmaan, että ehdotuksemme on populistinen. Heitto tuli Kokoomuksen edustajalta. Populismia käytettiin jälleen kerran lyömäkirveenä, vaikka tosiallisesti esityksessämme puolustimme tavallisia vantaalaisia, eritoten sisäilmasairauksista kärsiviä lapsia ja koulujen henkilökuntaa.

Totta kai esityksemme, kuten mielipidekirjoituksemme lopussa toteamme, on populistinen:

Kaupunginvaltuuston kokouksessa heitettiin ilmaan, että ehdotuksemme oli populistinen. Kyllä se oli sitä, koska me kuuntelemme aidosti ihmistä. Ehdotimme myrkytöntä hirsikoulua Kulleropuistoon, koska naapuriston asukkaille ja Hiekkaharjun omakotiyhdistykselle se sopii. Kuuntelimme myös, mitä sisäilmasairauksista kärsivät oppilaat ja opettajat tarvitsevat. 

Edustamme tavallista ihmistä, hänen tarpeitaan ja toiveitaan. Yritämme noudattaa vantaalaisten tahtoa. 

Kaikki puolueet ovat omalla tavallaan populistisia.

Ei kait maan päällä ole koskaan ollut yhtään puoluetta, joka ei olisi tavoitellut kansan suosiota tavalla tai toisella. Jotkut ovat tavoitelleet kansan suosiota hyvinkin ontuvin sanakääntein. 

Falskeinta mitä viime vuosilta muistan taitaa olla, kun Jyrki Katainen heilutteli työväen hanskaa. Mikään ei voi olla epäuskottavampaa. Kataisen työväen hanskalle naureskeltiin yleisesti.

Kokoomus on muuttanut käsitteen tasa-arvo muotoon mahdollisuuksien tasa-arvo. Olen paljon miettinyt, mitä mahdollisuuksien tasa-arvo oikeastaan tarkoittaa. Eikö tasa-arvo enää kuulukaan kaikille?

Kaikki vähääkään yhteiskunnasta ja sen toiminnoista tietävät, että kaikille mahdollisuudet eivät koskaan ole samat. Tarkoittaako Kokoomus mahdollisuuksien tasa-arvolla sitä, että puolue ajaa joidenkin ryhmien tasa-arvoa enemmän kuin joidenkin toisten ryhmien eli klassisesti ajatellen: 

”Kaikki eläimet ovat tasa-arvoisia, mutta toiset eläimet ovat tasa-arvoisempia kuin toiset” (George Orwell, Eläinten vallankumous)?

Aito populisti puolustaa kansaa, jotta kaikki olisivat aidosti tasa-arvoisia, ja että kaikilla olisi samanlaiset mahdollisuudet ponnistaa elämässään eteenpäin. 

Katsoin, miten Wikipedia määrittelee sanan demokratia:

Demokratia eli kansanvalta on kansanvaltaan perustuva valtiojärjestys tai hallitusmuoto. Demokratian perusajatuksena on, että hallintovalta nousee kansasta ja toteuttaa kansan tahtoa. Demokratia tulee sanoista demos (tavallinen kansa) ja kratos (valta, hallita).

Kannattaa silloin tällöin kertailla Perussuomalaisten sivuilta arvomaailmaamme. Populismista siellä todetaan:

Kansan asialla 

Perussuomalaiset kannattavat populistista eli kansan suosioon perustuvaa demokratiakäsitystä elitistisen eli byrokraattisen demokratiakäsityksen sijaan. Populistisen demokratiakäsityksen mukaan kansalaiset haluavat valita edustajikseen henkilöitä, joiden kanssa heillä on asioista samat näkemykset tai mielipiteet ja jotka kykenevät yhdistämään kansaa erilaisten eturyhmäpyrkimysten paineessa.

http://kaiarilundell.blogspot.fi/2018/04/populismin-syvin-olemus.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Jos kuntatasolla haluaa vantaalaisten esiin pitäisi haastaa kuntaan pesiytynyt äärimmäiisen syvä korruptio. Pitäisi haastaa Vantaan kokoomus. Kyllä normaali demokraattinen järjestelmä jos sitä ei ole miehitetty korkean tason maffialla pystyy "kuulemaan ihmisiä". Sehän on luotu kansanvallan varmistamiseksi.

Käyttäjän enkeliporsas kuva
Kai-Ari Lundell

On totta, että Vantaalla on korkean tason poliitikkoja jäänyt kiinni kuten entinen kaupunginjohtaja Jukka Peltomäki (sd).

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005263835.html

Tapani Mäkisen (kok) kohdalla kyse on rikosepäilystä. Hänestä on tehty nimetön rikosilmoitus, joka liittyy alkuvuoden 2015 tapahtumiin Vantaan luottamustehtävissä. En tiedä yhtään, mistä on kysymys. En ollut silloin vielä edes kaupunginvaltuutettuna.

Mutta pitää muistaa, että Tapani Mäkinen voi aivan hyvin olla myös syytön. Jotenkin minun on vaikea uskoa, että hän olisi syyllistynyt korruptioon.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Perussuomalaiset on populistinen puolue.

Populistille tyypilliseen tapaan Kai-Ari pyrkii pesemään mustaa valkoiseksi ja pesemään populismiaan. Ei PS:n populismi ole kansanäänen kuuntelemista. Perussuomalainen populismi on valtapolitiikkaa, oman agendan eteenpäin viemistä.

Perussuomalaiset on perinteisesti yhden asian puolue. Suomalaisista 48 prosenttia haluaa lisää maahanmuuttajia, vain 41 % vastustaa maahanmuuton lisäämistä. Kuunteleeko PS kansan tahtoa itselleen tärkeimmässä kysymyksessä, Kai-Ari?

58 % suomalaisista kannatti tasa-arvoista avioliittoa. Nykyisin sen kannatus lienee huomattavasti suurempi. Muistatko vielä, Kai-Ari, oliko Perussuomalainen populismi kansan mielipiteen kannalla?

Vantaalla rakennetaan ja kaavoitetaan, koska valtuuston enemmistö oli kaavamuutoksen kannalla. Näin toimii demokratia. Perussuomalaiset kiukuttelevat, kuten aina. Niin toimii suomalainen demokratia.

Käyttäjän enkeliporsas kuva
Kai-Ari Lundell

1.

Nimenomaan Perussuomalaiset on populistinen puolue, en ole sitä kiistänytkään. En kirjoituksessani pessyt puhtaaksi mitään.

Tietenkin jokainen puolue ajaa omaa agendaansa, mutta harva puolue aidosti ajaa tavallisen kansan etua. Mikään puolue ei kosi koko kansaa. Mainitsit maahanmuuton, 41 % kansasta vastustaa sen lisäämistä. Siitä ryhmästä mekin esim. eduskuntavaaleissa äänemme saamme.

Toisaalta 68 % kansasta vastustaa laittomasti maassa olevien maksuttomia sosiaali- ja terveyspalveluja. (TNS 4/2018)

Kuntapolitiikassa maahanmuutolla ei ole juuri merkitystä. Vantaalle ylivoimaisesti suurin osa maahanmuuttajista tulee muualta Suomesta. Tänne tullessaan he ovat jo Suomen kansalaisia.

Väite, että Perussuomalaiset on yhden asian puolue on naurettava. Yhden asian puolueet putoavat saman tien puoluekartalta.

Itse ajattelen, että puolueiden tavoitteita voidaan verrata vaikkapa monikärkiohjukseen. Meillä ykköskärkenä on maahanmuutto, tosin emme vastusta esim. työperäistä maahanmuuttoa. Muitakin kärkiä tietenkin on. Voit aivan hyvin mennä puolueemme sivuille katsomaan, mitä muita tavoitteita meillä on.

https://www.suomenuutiset.fi/perussuomalaisilta-om...

2.

Emme kiukuttele. Toimme oman esityksemme valtuustoon ja hävisimme. Vantaalla olemme sitä mieltä, että omakotialueille ei pidä kerrostaloja rakentaa, vrt. Hiekkaharju ja Rekola.

Olemme vahvasti rakentamisen kannalla kuten kaikki muutkin puolueet Vantaalla. Rakentaminen on aina ollut elinehtomme. Kaikki efortti pitäisi laittaa nyt Kehäradan reunamien rakentamiseen, jossa tilaa on, ja liikenneyhteydet tietenkin ovat mainiot. Myös Aviapolista ja kaupungin keskuksia Tikkurilaa, Myyrmäkeä ja Korsoa kehitetään aivan lähivuosina rajusti.

Kulleropuiston tapauksessa esitimme vaihtoehdon. Halusimme muutaman kerrostalon sijaan pilottihankkeena täysin myrkyttömän hirsikoulun, jollaista tarvitaan myös Vantaalla. Meilläkin on sisäilmasta kärsiviä lapsia ja opettajia, jotka tarvitset takuupuhtaan koulun.

Kyse on siis siitä, miten kaavoitetaan, ja mitä rakennetaan minnekin.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

"Yhden asian puolueet putoavat saman tien puoluekartalta."

Odotellaan, ehkä tuo tapahtuu piankin.

"Emme kiukuttele. Toimme oman esityksemme valtuustoon ja hävisimme."

Ja sen jälkeen jatkoit taas Kai-Ari samalla tavalla: pitkällä litanialla kiukuttelua. Siis sillä samalla, minkä sanoin olevan osa suomalaista demokratiaa. Olemme tottuneet.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset