enkeliporsas "Jos eläimillä olisi taivas, pistäisin porsaat jonotuslistan kärkeen. Karjuista ei ole niin väliä."

Avioliittoon pakottaminen on kriminalisoitava ja sassiin

Ei tämä näin voi olla.

Toisin kuin muun muassa Ruotsissa ja Norjassa, Suomessa pakkoavioliittoja ei ole kriminalisoitu. On päivänselvää, että laki on saatava aikaiseksi ja pian. Pakkoavioliitto on kaikkia ihmisoikeuksia vastaan.

Suomessa tulee ilmi parikymmentä pakkoaviolittoa vuodessa, muut jäävät piiloon, koska pakolla naitetut tytöt pelkäävät henkensä edestä.

Viranomaisten on rakennettava jonkinlainen nettisivusto, jonka kautta pakkonaitetut uhrit voivat hakea apua Suomen viranomaisilta.

https://kaiarilundell.blogspot.fi/2018/03/avioliittoon-pakottaminen-on.html

* * *

Pakkoavioliittoja ilmenee Suomessa kymmeniä vuodessa - ”Olin vanhemman miehen leikkikaluna viisi kuukautta” (Iltalehti 6.3.)

* * *

Mia pakotettiin 19-vuotiaana avioliittoon vanhemman miehen kanssa: ”Minua ällötti joka hetki, ja toivoin kuolemaa” (Iltalehti 10.3.)

Ihmisoikeusliitto vaatii hallitusta ryhtymään kiireellisiin toimiin avioliittoon pakottamisen kriminalisoimiseksi.

Ihmisoikeusliitto kerää parhaillaan nimiä vetoomukseen, jossa vaaditaan pakkoavioliiton kriminalisoimista Suomessa rikoslakia muuttamalla.

Vetoomus toimitetaan oikeusministeri Antti Häkkäselle (kok). Myös kansanedustaja Olli-Poika Parviainen vaatii toimia pakkoavioliittojen kriminalisoimiseksi. Parviainen jätti aiheesta kirjallisen kysymyksen naistenpäivänä 8. maaliskuuta oikeusministerin vastattavaksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Avioliittoon pakottaminen on laitonta Suomessa.
Se on tosiasiassa ollut laitonta "aina ", vaikka naittamiskäytäntöä sanotaan ilmenneen vielä 60- luvulla.
Vanhempien oikeus sekä kieltää että painostaa lapsiaan avioitumisessa on yksiselitteisesti väärin, mutta sitä on vaikea juridisesti loppuun asti hallita.

Painostettujen kuuleminen on hyvä asia , mutta kuten muissa asioissa juuri todettiin, tuomioistuimessa se ei välttämättä riitä, vaikka laki sitä varten erikseen olisi.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Avioliittoon pakottaminen voi tehdä kyseisen oikeustoimen pätemättömäksi, mutta rikosoikeudellista seurausta siitä ei Suomessa ole. Ei se ole laitonta "aina", pätemättömyyteen pitää vedota kohtuullisessa ajassa.

Ruotsissa sitä vastoin on, ja rangaistusasteikkokin on melko ankara.

Rättsbalk 4 kapit. Om brott mot frihet och frid:

..........

4 c § Den som genom olaga tvång eller utnyttjande av utsatt belägenhet förmår en person att ingå ett äktenskap som är giltigt i den stat där det ingås, i den stat enligt vars lag det ingås eller i en stat i vilken minst en av makarna är medborgare eller har hemvist döms för äktenskapstvång till fängelse i högst fyra år.

Detsamma gäller den som på sätt som anges i första stycket förmår någon att ingå en äktenskapsliknande förbindelse, om den ingås enligt regler som gäller inom en grupp och som
1. innebär att parterna betraktas som makar och anses ha rättigheter eller skyldigheter i förhållande till varandra, och
2. innefattar frågan om upplösning av förbindelsen. Lag (2014:381).

4 d § Den som genom vilseledande förmår en person att resa till en annan stat än den där han eller hon bor, i syfte att personen genom olaga tvång eller utnyttjande av hans eller hennes utsatta belägenhet ska förmås att ingå ett sådant äktenskap eller en sådan äktenskapsliknande förbindelse som avses i 4 c §, döms för vilseledande till tvångsäktenskapsresa till fängelse i högst två år. Lag (2014:381).

Juha Hämäläinen

Voiko vaimon laittaa syytteeseen avioon pakottamisesta, jos ollut vasta 40 vuotta naimisissa?

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Minua on usein askarruttanut se, että millä tavalla Suomen maahanmuuttoviranomaiset sulkevat silmänsä eräiden ulkomaalaisryhmien lapsiavioliitoilta. Noissa avioliitoissa "lapsivaimot" kun usein ovat n. 13 vuotiaita tullessaan Suomeen.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

Onhan Suomessa pakotettu miehiäkin avioliittoon, heidän tehdessään ”tulevan vaimonsa ” raskaaksi, mutta tätä tässä tuskin tarkoitettiin. Naisten – jopa vielä lapsien – pakottaminen avioliittoon on meille tullut {paradoksaalista kyllä} humanitaarisen maahanmuuton myötä. Tuskin tämä lainsäädännön myötä poistuisi, asia kun on niin arka, ettei siitä ja sen syistä voida edes älyllisesti keskustella. Sama koskee tyttöjen ja poikien ympärileikkauksia, jotka ovat barbaarisia tapoja, joita ei tulisi sallia lainkaan. ”Jos uskonto on peruste erivapaudelle, onko mahdollisesti myös sekulaareja uskomuksia, jotka täyttävät ehdot”, totesi Richard Dawkins

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset