enkeliporsas "Jos eläimillä olisi taivas, pistäisin porsaat jonotuslistan kärkeen. Karjuista ei ole niin väliä."

Luokanopettajan palkkapersliuku

  • Niin, ja ne opettajilta pois otetut tunnit ovat aina pois myös lapsilta.
    Niin, ja ne opettajilta pois otetut tunnit ovat aina pois myös lapsilta.

20.8. Iltalehti    IL-jättiselvitys: Näissä ammateissa palkat ovat nousseet eniten 2010-luvulla

Kun Iltalehti selvitti yksityisen sektorin keskipalkkoja vuosilta 2010-2015, erityisesti kaksi asiaa sattuu silmään.

Ensinnäkin nuorimpien koululaisten opettajat ja lastentarhaopettajat vaikuttavat olevan hurjassa palkkakuopassa: keskipalkka oli viime vuonna vain 2 635 euroa - ja palkkakehitys vuosina 2010-2015 peräti 11,9 miinuksella.

Toinen silmään pistävä fakta löytyy toisesta ääripäästä. Suurimpien nousijoiden palkat ovat nousseet vertailun perusteella useita kymmeniä prosentteja.

Korkeimpana listalla ovat muun muassa hotellin- ja ravintolanjohtajat sekä erikoislääkärit.

Siitä huolimatta esiin nousee kysymys, miksi palkkaerot ovat näinkin suuret: useita kymmeniä prosentteja.

Hämmentävään tilastoharhaan on todennäköisesti selitys, muistuttaa opettajien - ja myös peruskoulun alakoulun opettajien ja lastentarhaopettajien - ammattijärjestön OAJ:n ekonomisti Mika Väisänen.

- Jos vertaa identtisessä työssä vuonna 2010 ja vuonna 2015 olleen henkilön palkan nousua, niin kyllä sellaisen henkilön palkka on noussut. Erot voivat johtua esimerkiksi vaihtuvuudesta eli on ollut esimerkiksi eläköitymisistä.

Kun töissä on vuonna 2010 ollut täydellä kokemuslisällä oleva eläköityvä opettaja, vuonna 2015 hänen tilalleen on saattanut tulla vastavalmistunut ja työnuraansa aloitteleva luokanopettaja.

- Siinä on aika iso palkkaero. Esimerkiksi tällainen rakenteellinen tekijä voi olla mahdollinen, Väisänen muistuttaa.


Palkkaleikkaukset näkyvät.

Luokanopettajien asema palkkavertailussa alkaa olla samanlainen kuin 1980-luvun alussa. 

Muistan hyvin, kun Hiekkaharjun koulun opettaja, aktiivinen ay-mies, Kalevi Lohikoski näytti meille opettajien 1970-luvun tilastoja. Nokkaan tuli joka vuosi eli palkkakehitys oli negatiivinen, kun muut ammattiryhmät saivat mojoaviakin palkankorotuksia. 

Tilanne eskaloitui vuoden 1984 opettajien lakkoon, jonka avulla kurottiin muiden ammattiryhmien palkkaetumatkaa kiinni. Saatiin se kuuluisa tonni lisää liksaa.

1990-luvun lamasta lähtien peruskoulua on kurjistettu vuosi vuodelta. Jostain syystä koulutuksen kurjistamisesta on tullut jonkinlainen yhteisesti sovittu agenda.

Suuri osa peruskoulun menoista on palkkamenoja, joten ei tarvitse olla mikään meedio tajutakseen, mistä ne säästöt on oikein otettu.

Vaikka Iltalehden palkkavertailu koskee yksityiskouluja, sama negatiivinen kehitys on nähty myös julkisella puolella. Palkka on voinut nousta symbolisella tasolla, mutta nousu on otettu pois karkealla kädellä. On leikattu tuntikehystä, vähennetty jako-, tuki- tai kerhotunteja.

OAJ:n ekonomisti Mika Väisäsen mukaan erot voivat johtua esimerkiksi vaihtuvuudesta eli on ollut esimerkiksi eläköitymisistä.

Eläköitymisen merkitys ei voi olla -11,9 prosentin luokkaa, sillä eläköitymistä on tapahtunut myös muissa ammattiryhmissä. Sitä suurta ikäluokkaa lähti eläkkeelle ammatista kuin ammatista.

Kyse ei ole pelkästään tilastoharhasta kuten Väisänen väittää.

Kyllä luokanopettajien suhteellinen palkka on oikeasti laskenut. Olemme oikeasti palkkakuopassa.

Täysinpalvelleen luokanopettajan palkkakehityksestä (Properuskoulu 28.5.2016)

Lastentarhan- ja luokanopettajat ovat opettajien paariaa. Jossain vaiheessa eskaloidutaan taas lakkoon.

http://www.properuskoulu.net/2016/08/luokanopettajan-palkkapersliuku.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Miten pers-etuliite liittyy opettajiin? Persukin voi valita sanansa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Minun mielessäni opettajien arvostus nousisi kohisten, jos he kieltäytyisivät osallistumasta lasten uskonnolliseen aivopesuun.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Siitä saakin opettaja nykyään kieltäytyä ilman seuraamuksia. Vielä tarvittaisiin se toinen puoli: uskonnollisia opettajia pitäisi vahtia tiukemmin.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Lundel, montako viikotuntia on sinun opetusvelvollisuutesi, mitenpitkät ovat palkalliset lomasi, kun nämä huomioidaan, et kyllä mielestäsi ole työtunneilla mitattuna palkkakuopassa , vaan selvää eliittiä.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Opettajan n. kymmenen kuukauden työvuoden palkka on jaettu kahdelletoista kuukaudelle, joten kesän ajaltakin saa sen saman palkan. Vain tietämätön nimittää sitä palkalliseksi kahden ja puolen kuukauden lomaksi.

Opetustuntien määrä viikossa taas ei ole kuin osatotuus todellisesta työmäärästä. Jokainen tunti on valmisteltava, oppilasarviointia tehtävä, vanhempiin pidettävä yhteyttä ja käytävä mm. erityisen tuen vaatimaa paperisotaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset