enkeliporsas "Jos eläimillä olisi taivas, pistäisin porsaat jonotuslistan kärkeen. Karjuista ei ole niin väliä."

Vähän kielipolitiikkaa

Olen kirjoittanut asiasta ennenkin: 

Suurin osa suomalaisista vastustaa pakkoruotsia (Properuskoulu 22.12.2014)
Jossain vaiheessa kielisolmu on avattava (Properuskoulu 9.5.2014)
Surullinen kielitilasto (Properuskoulu 18.8.2013)

Lisää löydät Properuskoulu-blogini vasemmalta puolelta tunnisteista, kieletkieltenopetuspakkoruotsi.

The countries with the best English speakers (Education First) - komealta näyttää, Suomi sijoittuu viidenneksi englannin kielen osaamisessa. Suomea edellä olevat maat kuuluvat germaaniseen kieliryhmään. Suomi on jättänyt taakseen Saksan ja Itävallan, saksa on englannin sukulaiskieli.

 

1. Sweden

2. Netherlands

3. Denmark

4. Norway

5. Finland

 

Mutta kaikki ei ole niin komeaa, miltä näyttää. 

Suomalaisten kielipaletti on hyvin yksipuolinen. Tätä rataa ihmiset eivät suomen lisäksi osaa puhua kuin englantia. Saksan, ranskan tai venäjän osaajien perään saa huutaa puhumattakaan ns. harvinaisista kielten osaajista, espanja, kiina tai japani.

Pakkoruotsikin tekee tuhojaan. 

Ylioppilaista toista kotimaista kieltä kirjoittaa enää murto-osa. Sanomattakin on selvää, että loput koululaiset, jotka ovat jääneet peruskoulun ruotsin varaan, eivät osaa ruotsia juuri nimeksikään. 

Nyt yritetään paikata kumia purukumilla. 

Yksi peruskoulun ruotsin tunneista on siirretty alakoulun kuudennelle luokalle. Harvalla luokanopettajalla on todellisia ruotsin kielen opettamisen haluja. Pätevät ruotsin kielen opettajat ovat yläkoulussa.

Vielä hullumpaa on, että englannin kielen opetusta on lisätty ekalle luokalle. Nyt sitä maistellaan, vaikka parempi olisi, että ekaluokkalaisille opetettaisiin kunnolla lukemista ja kirjoittamista, mikä myöhemmin auttaisi vieraiden kielten opiskelussa.

http://www.properuskoulu.net/2016/08/vahan-kielipolitiikkaa.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Täyttä asiaa kirjoitat! Oletan päättäjien pudonneen jo täysin kelkasta, mitä tulee kielipolitiikkaan ja sen todelliseen tarpeeseen globalisoituneessa maailmassa?

Eivätkö he näe tai ymmärrä mitä kieliä jo Euroopassakin eniten tarvittaisiin? Millaisia EU:n kansalaisia me olemme globalisoituneessa maailmassa?

Kyllä hyvin rajoittuneita ja menneeseen maailmaan jämähtäneitä haaveilijoita...

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Eipä ole mikään ihme että tälläiseen ratkaisuun tultiin... Kun asia ei kansaa kiinnosta. Niin lisätään sitä ja turvataan asia ettei ainakaan lähe toiseen suuntaan lipsumaan.. Samaten se oli/on alkoholi politiikan kanssa.. Alkoholin kulutus ei vähene yllättäen tai alkaa kääntymään nousuun niin keksitään kaikenmaailman rajoituksia..

Käyttäjän aveollila kuva
Antero Ollila

Kyllä vieraitten kielten opetus pitäisi aloittaa mahdollisimman varhain, kun lapsilla on vielä luontainen vieraan kielen oppimisen kyky jäljellä. Se katoaa noin 12-vuoden iässä. Seuraava askel voisi olla, että kunnat saavat päättää toisen vieraan kielen valinnan.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Näin olen minäkin lukenut ja erityisesti ääntämisen oppiminen vaikeutuu iän myöten. Siksi myös pitäisi juuri hankalammat kielet päästä aloittamaan varhemmin. Nyt niiden paikan vie kaikilta suomalasilta pakkoruotsi. Vähempikin määrä riittäisi:)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Määrällä tarkoitin koko Suomen ruotsittamista, kun vähempikin riittäisi. Vapaa kielivalinta Suomeen, niin monikielisyys lisääntyisi tarpeen mukaan- ei pakon.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset