enkeliporsas "Jos eläimillä olisi taivas, pistäisin porsaat jonotuslistan kärkeen. Karjuista ei ole niin väliä."

Yleinen äänioikeus vai -pakko?

Vantaalaisena minua on huolestuttanut jo pitkään äänestysprosentin lasku kuntavaaleissa. Kuntavaaleissa 2012 vain 51 % äänioikeutetuista kävi vaaliuurnilla, mikä oli Suomen alhaisin lukema.

Vantaan 65 äänestysalueesta 24 äänestysalueella äänestysprosentti jäi alle 50 prosentin. Vantaalla oli jopa muutamia alle 40 prosentin äänestysalueita.

Kuntavaalien 2012 yleinen äänestysprosentti koko maassa ei ollut korkea sekään – 58,3 %.

Nukkuvien puolue sen kuin kasvaa.

Uhkana on, että Vantaalla seuraavissa kuntavaaleissa enää vajaat puolet ihmisistä käy äänestämässä. Toteutuuko silloin demokratia?

Jos vajaa puolet ihmisistä käy äänestämässä, voidaan syystä puhua vähemmistödemokratiasta. Vähemmistö päättää silloin myös enemmistön asioista.

Sanotaan, että politiikka ei kiinnosta tai jätin äänestämättä, koska protestoin. Mielestäni äänestämättä jättäminen ei ole mikään protesti. Mutta tyhjän lapun jättäminen, Aku Ankka tai hämähäkin piirtäminen jo ovat.

Tutkijat ovat todenneet, että heikko-osaiset eivät äänestä, koska köyhyys passivoi. Voidaan siis ajatella, että suomalaisessa demokratiassa hyväosaiset ajavat hyväosaisten asioita.

Joissain maissa kuten demokratian kehdossa Kreikassa tai Australiassa on äänestysvelvollisuus.

Jos äänestysprosentti laskee vuosi vuosi vuodelta, onko meilläkin siirryttävä äänestyspakkoon?

http://kaiarilundell.blogspot.fi/2016/07/yleinen-aanioikeus-vai-velvollisuus.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Minä nyt luultavasti lasken itseni köyhäksi, koska tulot suunnilleen tm-tuen luokkaa, mutta äänestänyt olen toistaiseksi kuitenkin.
Olen kuitenkin ihmetellyt tätä asiaa..eli mitä ihmeen hyötyä siitä on ja miten maamme asiat muuttuisi, jos aktiivisuus olisi 100 prosentin luokkaa?

Voisko joku kertoa?

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Minä en nyt ihan pakkoon menisi tuon suhteen. Voihan se olla että joillain ihmisillä ei yksinkertaisesti ole ketään äänestämisen arvoista.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Moni poliitikoihin pettynyt tai politiikasta kiinnostumaton on todennut että ajan voi käyttää paremminkin kuin äänestykseen jonottamalla.... Mitä politiikkaa on tullut seurattua, niin ei tuollaisen mielipiteen muodostuminen nyt mikään ihme ole.

Vesa Leinonen

Hyvä keskustelu aihe Kai-Kari Lundell.

Re: "kalervo. "Olen kuitenkin ihmetellyt tätä asiaa..eli mitä ihmeen hyötyä siitä on ja miten maamme asiat muuttuisi, jos aktiivisuus olisi 100 prosentin luokkaa?
Voisko joku kertoa?".

Olen itse asunut siellä Aussie etelässä, missä jokaisella AU-kansalaisella on äänestys velvollisuus. Minusta se on hyvä henkisesti rehellinen asia.

Siinä tulee hyvin selväksi miten Suomi ja Australia ovat kulttuurisesti ja henkisesti valtavan suuret erot. Suomi on enemmän hajaitunut yhteyskuntana, vaikkapa on vain 1/4 Australian kansalaisista. Kultuurisesti Australian on paljon enemmän monipuolinen, ja loogisesti voisi ajatella että Australia se kansana vasta pitäisikin olla hajaantunut. Mutta niin ei ole. Miksi ei ole?

Yksi syy siihen on se että Australia on saari, eikä ole sen takia ollut sisällis sotaa. Suomen sisällis sota johtui siitä että osa ei hyväksynyt Suomen 1917 itsenäisyyttä. Voisi olla parempi tilanne jos Suomen lathi ylettäisi valkomerelle asti, sitten olisi selvä raja ja pitempi kanava minkä yli olisivat jaksaneet uida. Minusta se on älytöntä tulla venäjältä ja vaatia että Suomi kuuluisi venäjälle, täysin sekoilu ajatuksena. Äly vaatii päättävisyyttä, jompi kumpi, olla Suomen kansalainen, tai olla venäjän kansalainen. Sitten pulinat pois suhteessa siihen kenen puolella rajaa asuu, ja keneb valtiolle se maa alue ja päätöksen teko rajan puolella kuuluu, 1920 tarton rauhan sopimus.

Anarkia ei ole arvona mikä saa siellä kunnioitusta. Vaikkapa on ollut historiassa kapinaa, em. Ned kelly ja muita vapauden taistelijoita.

Yhdysvalloissa oli se klassinen Wild West, Cowboys ja lännen lokarit. Usein anarkiaa, väkivaltaa. Eurooppalaisia siirtolaisia anarkisteja ketkä eivät alistuneet esivallan alle, eikä edes nöyryttäneet itseä moraalisille periaatteille, pahimmissa tapauksissa.

Siksi että Australian historia viime 50 + vuodelta, johtajavat ymmärrsivät mikä on ihmisen mitta, ja miten ihmisiä tulee kohdella oikeasti reilusti, sanonta fair go" (reilu peli).
Australian yhteyskunta on hyvä henkinen yhteyskunta, siellä on kasvatettu ihmisiä ainakin viime 50 vuoden aikana olemaan hyvä henkisiä ihmisiä.

Realiteetti elämän vastuuta myös ihmisille, eikä niin että 50% kansasta menee asumaan kiven alle, eikä äänestä.

Liika hyssyttely voi tuottaa epäsosiaalista luonnetta, pahoittaa mielensä.

Monarchy kasvattaa kansan johtajien suhteen kunnioitusta ja arvoa. "Fair go", (reilu peli).
Yhteyskunnnassa myös henkinen asenteen arvot ovat enemmän rehti.

Sivistyneessä yhteyskunnassa ihmiset pitää ottaa osaa äänestyksessä, Miksi ei? Tuoda heidän huolet ja asiat esille äänestämällä. Äänestys on yksi keino miten voi vaikuttaa tulevaisuuteen.

Jos 50% vain ottaa osaa äänestyksessä, se kierouttaa pelin kokonaisuuden toimintaa. Toisille se on sitten porsaan reikä, miten manipuloida äänestystä ja edustaa itseä yli todellisen kansan % määärän. 1 ääni = 2 ääntä loppu laskussa.

Käyttäjän enkeliporsas kuva
Kai-Ari Lundell

Kiitos Vesa hienoista kommenteista.

On selvää, jos ihminen asunut muualla, hän näkee asiat hieman toisin. Toit komeasti esille Australia-näkökulman.

Kirjoitit: "Jos 50% vain ottaa osaa äänestyksessä, se kierouttaa pelin kokonaisuuden toimintaa. Toisille se on sitten porsaan reikä, miten manipuloida äänestystä ja edustaa itseä yli todellisen kansan % määärän. 1 ääni = 2 ääntä loppu laskussa."

Näin se loppujen lopuksi taitaa mennä.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Sanotaan, että politiikka ei kiinnosta tai jätin äänestämättä, koska protestoin. Mielestäni äänestämättä jättäminen ei ole mikään protesti. Mutta tyhjän lapun jättäminen, Aku Ankka tai hämähäkin piirtäminen jo ovat."
**********************************************************************

No ei. Logiikkasi kulkee täysin eri polkuja kuin omani.
Jos protestoida haluaa, niin äänestämättä jättäminen juuri on protesti, Aku Ankan tai vastaavan piirtäminen ei.

Jos piirrät hämiksen tai Akun , niin poliitikot saavat innostua kuinka äänestysprosentti on noussut. Eikös se hylätty äänikin lasketa äänestäneisiin. Mitä siitä Aku Ankan piirtämisestä sitten hyötyy ihminen muuta kuin ehkä piirrustustaidot paranevat ja samalla tulee tehtyä iltalenkki mikäli äänestyspaikalle on edes vähän matkaa. Saman ajan voi moni ajatella käyttävänsä hyödyllisemminkin.

Kokeile mieluummin vaikka porkkanaa. Jokainen äänestänyt saa ämpärin ja ai että kun äänestysprossa pompsahtaa sen 10% ylemmäs ellei enemmänkin (köyhillä ja keskituloisilla voi pompsahtaa enemmänkin). Ämpärin tilalle nyt voi laittaa jotain muutakin toki. Miksi hakata ihmistä pakolla (joka vain herättää inhoa ellei jopa vihaa entisestään), kun minimaalisella panostuksella saavuttaa about saman? Ja miksi toivoa jotain Aku Ankan tai tyhjien lippujen lisääntymistä...... kettuakos moisella "protestilla" tekee.

Mitäs hyvää tuo Kreikan äänestyspakko on kreikkalaisille tuonut..... aika päin sitä itseään on tainnut mennä vaikka kuinka ovat kaikki äänestelleet.

Käyttäjän enkeliporsas kuva
Kai-Ari Lundell

Rami...

Esittämäsi porkkana-ajatus on mielenkiintoinen ja yleisemminkin pohtimisen arvoinen. Sitä en nyt äkkiseltään tiedä, mikä se porkkana voisi olla.

Porkkana saa aina ihmisen paremmin liikkeelle kuin keppi. Opettajana se olen huomannut kyllä, porkkana motivoi.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Matala äänestysprosentti vääristää myös puolueiden valtasuhteita.

Kokoomus, vihreät ja erityisesti RKP hyötyvät nukkuvista äänestäjistä, koska heidän äänensä on pois lähinnä SDP:lta, vasemmistoliitolta ja Perussuomalaisilta.

Erityisesti suomenruotsalaiset ovat ahkeria äänestäjiä ja heidän äänillään RKP:n painoarvo on ruotsia äidinkielenään puhuvien määrää suurempi, koska suomalainen kurjalisto jättää äänestyspäivän enenevissä määrin väliin.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Jos suomalainen "kurjalisto" ei halua äänestää..... niin pakotat äänestämään? Äänestä tai itke ja äänestä.

Kannattaisin tosiaan enemmän porkkanaa kuin keppiä.

Mikäs se kamala rangaistus sitten olisi äänestämättä jättämisestä? Ihanko sakoilla tai tukien menettämiselläkö selviäisi vai linnaan vaan :D

Käyttäjän enkeliporsas kuva
Kai-Ari Lundell

J-P...

Tutkitusti asia on noin kuin kirjoitit.

Periaatteessa 10 prosentin ääniosuudella voi "kaapata" 20 prosentin vallan, jos äänestysprosentti on 50 %. Eniten matala äänestysprosentti on hyödyttänyt juuri mainitsemiasi puolueita.

Enemmän kuin puoluepolitiikan suhteen matala äänestysprosentti on ongelma demokratian kannalta.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kyllä kepu saa äänestäjänsä likkeelle, vielä varmaan tuodaan rieska äänen varmistamiseksi ainakin maaseudulla.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Eli siis..kuten kysyin; mitä tapahtuisi, jos äänestysprosentti olisi 100 ja kuka siitä hyötyisi. Miten maamme asiat muuttuisi, ja nousisiko tm-tuki?

Käyttäjän enkeliporsas kuva
Kai-Ari Lundell

Kalervo...

Kun kaikki äänestäisivät, eduskunnan valtasuhteet muuttuisivat. Silloin olisi useampia heikomman puolella olevia kansanedustajia, jotka ajaisivat myös köyhien tai esim. eläkeläisten asiaa.

Ehkä silloin tm-tuki voisi hieman noustakin.

Tosin parempi olisi, että saisimme jollain ilveellä lisää työpaikkoja. Pikkuhiljaa suomalainen pääoma voisi alkaa kunnolla investoida suomalaiseen työhön.

Monissa kansainvälisissä vertailuissa Suomi on todettu erittäin kilpailukykyiseksi maaksi. Meidän pitää uskoa lujemmin omaan osaamiseen ja tekemiseen.

http://www.hel.fi/www/Helsinki/fi/kaupunki-ja-hall...

Käyttäjän Yhteiskuntajutustelija kuva
Janne Koski

Länsimaisista demokratioista myös Belgiassa on äänestysvelvollisuus Kreikan ja Australian tapaan.

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

Tulevissa vaaleilla kukaan ei luultavasti saa ääntäni. Kaikki puolueet yhtä suuria pettymyksiä. :/

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari

"olisi useampia heikomman puolella olevia kansanedustajia, jotka ajaisivat myös köyhien tai esim. eläkeläisten asiaa."

Perussuomalaiset ovat hallituksessa, joka on leikannut erityisesti koulutuksesta ja sivistyksestä, päiväkodeista alkaen.
Heikomman asialla?

Kyllä minusta lapselle kuuluu oikeus oppia, olkoon heikompi tai ei.

Kaupunginteattereiden ja -orkestereiden valtionapu on saatu niin alas, että jotkut joutuvat lopettamaan toimintansa. Kalevi Aho laski, mikä taloudellinen hyöty on yhden kaupunginorkesterin lopettamisesta. Sen lisäksi, että joukko joutuu työttömäksi. Yks hyttysen pissa.
Verrattuna nyt vaikka siihen, mitä uuden orkesterin luominen vaatii.
Tyhmää ja näköalatonta!

Taitettu eläkeindeksi on niin vanha vitsi, ettei kukaan sen korjaamiseen usko.
Ei ole näkynyt perussuomalaistenkaan ohjelmassa. Turha puhua.

Jos olisi äänestyspakko ja olisi vain yksi ehdokas, arvaa kuka,
en äänestäisi. Tuli mitä tuli.

Käyttäjän enkeliporsas kuva
Kai-Ari Lundell

Marja...

Blogikirjoitukseni aihe oli hieman muu kuin hallituspolitiikka. Mutta vastataan.

Perussuomalaiset esti eläkeläisten asumistuen noston sekä sai aikaan sen, että aivan pienimpiä eläkkeitä nostettiin n. 20 euron verran per kuukausi = takuueläkkeen korotus.

Taitettu indeksi oli ohjelmassa, mutta sitä tällä kertaa ei saatu läpi. Koskaan mikään hallitus ei ole saanut kaikkia tavoitteitaan läpi. Parannettavaa jää tulevaisuuteenkin.

Koulutusleikkaukset näyttää olevan yhteisagenda puolueista huolimatta, ikävä kyllä. Ne on aloitettu ajat sitten. Muut hallitukset hoitivat aikoinaan yleissivistävän puolen leikkaukset, peruskoulun ja lukion, sekä myöhemmin ammatti- ja ammattikorkeakoulut. Nyt on yliopistojen vuoro.

Perussuomalaiset pääsi / joutui hallitukseen, joka joutuu korjaamaan edellisten hallitusten tuhoja. Suomen talous oli ajettu kuralle.

Kaikki muistavat, kuinka kädetön edellinen ns. hollitupahallitus oli. Juuri mitään eikä saatu aikaan, ja talousahdinko sen kuin syveni entisestään. Hallituksesta lipesi puolueita sekä ministereitä, jopa pääministeri. Voidaan sanoa, että hollitupahallitus oli yksi Suomen historian vastuuttomimmista hallituksista.

Toivottavasti Perusporvarihallituksen toimet alkavat pikkuhiljaa purraa. Silloin voidaan antaa enemmän kuin ottaa.

Tässä joitakin tavoitteitamme, joita olemme saaneet läpi (19.10.2015):

https://www.perussuomalaiset.fi/news/paa-pystyssa-...

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari

Uskon mielelläni, mutta jo maan tapa vaatii syyttämään edellisiä hallituksia.

Puhe vähäosaisista on tekopyhää, kun nimenomaan heiltä leikataan.
Koulutus päivähoidosta yliopistoihin.
Musiikkitieteen professuuri on lakkautettu Helsingin yliopistossa. Miten käy Sibelius-Akatemian, en tiedä vielä.
Kulttuuritarjonnalla kun on valtavan suuri merkitys ihmisen hyvinvoinnille.

Grahn-Laasonen esittää valinnaisuutta lukioihin. Uskonto taitaa olla ainoa pakollinen aine, ja terveystieto. Siinä on yleissivistystä kerrakseen.
Perussuomalaiset ovat tässä perusporvarihallituksessa, niin kuin sitä nimität, olleet sen hyväksymässä.

Puolueohjelmassa voi lukea ihan mitä tahansa. Te olette joka tapauksessa vastuussa jo nyt tehdyistä päätöksistä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset