enkeliporsas "Jos eläimillä olisi taivas, pistäisin porsaat jonotuslistan kärkeen. Karjuista ei ole niin väliä."

Köyhän Riikan tarina

  • Suomessakin köyhyys on alkanut periytyä.
    Suomessakin köyhyys on alkanut periytyä.

Tänään Hesarin Torstai-liitteessä oli riipaiseva tarina vähävaraisen perheen Riikasta. Kyseessä ei ole satu. Artikkelia on linkitetty ahkerasti sosiaalisessa mediassa, koska se on koskettanut ihmisten sisintä.

Suomessa on noin 126 000 köyhää lasta, mikä on ällistyttävän paljon. Suomenhan pitäisi olla hyvinvointivaltio, onnellisten ihmisten maa. 

Business Insider-lehti oli niputtanut yhteen kaikki mahdolliset eri maiden vertailututkimukset, ja Suomi saatiin ykköseksi. Silti meilläkään onni ei osu kaikille.

Moni yksinhuoltaja perheineen on sukeltanut köyhyysloukkuun. Ikävintä on, että köyhyys on alkanut periytyä.

Yksittäinen lapsi voi kokea köyhyyden omana vikana, mikä tietenkin vaikuttaa lapsen itsetuntoon. Köyhä lapsi jää syrjään harrastuksista, jotka maksavat paljon. Muut lapset alkavat syrjiä lasta, ja lapsesta voi tulla koulukiusattu.

Köyhän Riikan tarina on onneksi hyvin lohdullinen:

Tulevaisuuteen Riikka suhtautuu varovaisen realistisesti. Nyt juuri hieman toiveikkaammin kuin aiemmin. Kesäkuun alussa Riikka sai tiedon, että hän on päässyt yliopistoon opiskelemaan. (HS 7.7.2016)

Suomalaisesta tasa-arvoisesta koulujärjestelmästä on pidettävä huolta.

http://kaiarilundell.blogspot.fi/2016/07/koyhan-riikan-tarina.html

 

* * * 

7.7. HS

Riikka on yksi Suomen yli 100 000 köyhästä lapsesta – ”Loppukuusta äiti saattoi sanoa, että juokaa maitoa vähän hitaammin”

Suomessa on 126 000 vähävaraista lasta. Siis hieman enemmän kuin Lahdessa on asukkaita.

Yksi heistä on vantaalainen Riikka.

Vähävaraiseksi lasketaan, jos perheen käytettävissä olevat tulot ovat alle 60 prosenttia suomalaisten keskitulosta. Yhden huoltajan ja kahden yli 14-vuotiaan lapsen perheessä se tarkoittaa alle 2 383 euron kuukausituloja. Kuten Riikan perheessä.

Riikka on tosin täyttänyt 18, joten tilastoissa häntä ei enää pidetä lapsena, vaikka hän asuukin edelleen kotona äidin ja veljen kanssa.

Vähävaraisista lapsista on puhuttu tänä vuonna paljon. Hallitus on kaavaillut korotuksia päivähoitomaksuihin ja leikkauksia opintorahaan, – siis sellaisiin etuuksiin, joiden on tarkoitus tasoittaa erilaisista taustoista tulevien lasten mahdollisuuksia. Tämä on suututtanut monia.

Myös tutkijat tietävät vähävaraisista lapsista yhtä ja toista: jos perheen köyhyys pitkittyy yli viiteen vuoteen, se periytyy 70 prosentille lapsista.

Köyhien perheiden lapset ovat vähemmän koulutettuja, heillä on suurempi riski tulla koulukiusatuksi ja suurempi riski masentua.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Reijo Jokela

"Vähävaraiseksi lasketaan, jos perheen käytettävissä olevat tulot ovat alle 60 prosenttia suomalaisten keskitulosta".
Mediaanitulosta. Tuo määritelmä on täydellisen järjetön, kun ajattelee mitä se pitää sisällään. Kun mediaanin kohdalla tulot laskevat rajusti, niin tuota lukua käyttäen köyhyys vähenee.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Hyvä että tuo tyttö tykkää lukea ja kouluttautua.. On olemassa myös niitä joille ei koulunpenkki sovi sitten yhtään.. Tai vastaväkisin hakee alalle joka kiinnostaa sen verran että jaksaa juuri ja juuri käydä ylipitkät koulut siihen ammattii,. Ja kun hakee paikkaa.Eikä pääse, johtuen itsestään, jolloin alkaa helposti itseään syyttelemään. Tai sitten kouluun on vain yksinkertaisesti liikaa hakijoita, ja tuurista alkaa kyse olemaan jolloin taas hakija rupeaa syyttämään yhteiskuntaa. Ja tämä taas johtaa moneen ei niin hyvään lopputulokseen..

Liikaa on köyhiä! ja liikaa on köyhiä jotka tekevät lapsia vaikkei olisi juuri siinä iässä kannattavaa taloudellisesti. (tosin näitä taitaa olla aika vähän loppuenlopuksi)..

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Yhden huoltajan ja kahden yli 14-vuotiaan lapsen perheessä se tarkoittaa alle 2 383 euron kuukausituloja."

Kyse on siis määritelmästä. Tuo nettotulomäärä tarkoittaa noin 3300 euron bruttoa hiukan tapauksesta riippuen. Vai onko tuossa 2383 eurossa sittenkin kyse brutosta?

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Tuollaisilla tuloilla on köyhä vain pääkaupunkiseudulla.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Siis mitä se köyhyys on? Pieniä tuloja vai vähäistä varallisuutta? Käsitteet ovat sekaisin!

Jos minulla on eurojackpot-voitto seteleinä pahvilaatikoissa sänkyni alla, en enää ikinä tarvitse tuloja, ja voin antaa tienestieni pienentyä nollaan. Köyhyyttä?

PS. En ole lukenut Riikan tarinaa, mutta tartunpa Hesariin juuri nyt.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Se on vähän niinkin, että jos Suomessa ei onnistu, niin sitten ei kyllä onnistu.

Ei tämä tästä helpommaksi enää tule. Tuosta vielä puuttuu se, että Riikka painelee yliopistoon lukemaan haltijatieteitä ja valmistuu 34-vuotiaana työttömäksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset