enkeliporsas "Jos eläimillä olisi taivas, pistäisin porsaat jonotuslistan kärkeen. Karjuista ei ole niin väliä."

Kännykät piiloon, niin oppiminen kohenee

18.5. Iltalehti    Kännykät kiellettiin kouluissa - näin kävi arvosanoille

Tuoreen tutkimuksen mukaan erityisesti aiemmin heikosti suoriutuneet oppilaat hyötyvät kännykkäkiellosta.

Isossa-Britanniassa kännykkäkieltoa on kokeiltu laajasti. Nyt sen vaikutuksista on saatu tuoretta tutkimustietoa, jonka julkaisi London School of Economicsin Centre for Economic Performance.

Ekonomistit Louis-Philippe Beland ja Richard Murphy tulivat ennen jälkeen -vertailuasetelmassaan lopputulokseen, jonka mukaan kännykkäkielto paransi 16-vuotiaiden oppilaiden koetuloksia 6,4 prosenttia. Tutkijoiden mukaan petraus vastaa noin viittä ylimääräistä koulupäivää vuodessa.

Merkittävintä kehitys oli ennen kieltoa heikosti pärjänneiden oppilaiden keskuudessa. Heidän arvosanansa paranivat kaksinkertaisesti verrattuna keskiverto-oppilaisiin. Myös erityisoppilaiden parissa kännykkäkielto tuotti erityisen hyviä tuloksia.

- Tämä antaa ymmärtää, että kännykän käytön rajoittaminen voisi olla edullinen keino vähentää oppimisen epätasa-arvoa, tutkimuksessa pohditaan.

 

Uutinen on niin herkullinen, että se oli pakko nostaa keskusteluun. 

Mielenkiintoisinta on, että heikosti pärjänneiden oppilaiden tulokset paranivat selvästi verrattuna keskiarvo-oppilaisiin, kun kouluissa ei saanut käyttää kännyköitä.

Kun Suomessa puhutaan, että on epätasa-arvoa, kun kaikilla oppilailla ei ole kännyköitä tai tabletteja koulussa, kyse on oppimisen epätasarvosta. Iso-Britanniassa lopputulema on päinvastainen ainakin kännyköiden suhteen.

Ilmeisesti kännykät haittaavat joidenkin oppilaiden keskittymiskykyä, on liian houkuttelevaa lähteä surffailemaan omia teitä. Kännykkä on melkoinen viihdetykki. 16-vuotiasta nuorta voi kiinnostaa aivan muut asiat kuin koulu ja opiskelu. Ainakin minua kiinnosti, kun olin 16-vuotias.

Tulevaisuudessa voi käydä niinkin, kun on kyllästytty tietotekniikan ihmemaailman vermeisiin, otetaankin perinteiset yksinkertaiset menetelmät uudelleen käyttöön. 

Huomataan, että henki voittaa materian.

Saavatko nykylapset liikaa ärsykkeitä ja virikkeitä?

http://www.properuskoulu.net/2015/05/kannykat-piiloon-niin-oppiminen-kohenee.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Elijas Bijur

Liitutaulu, vihko, kynä ja oppikirja ovat osaavan opettajan lisäksi tarpeelliset välineet luokassa ja opetustapahtumassa. En ole koskaan hyväksynyt kännyköitä tai tabletteja luokassa, vain yhtä tapausta lukuun ottamatta.

Olen selvästi hyvin vanhanaikainen ja dinosaurusten ajalta!

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Hyvä kirjoitus, mutta onko kännyköiden aukipito sitten nykyään sallittua oppitunneilla? Ei ainakaan minun lapsillani ... tietääkseni.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Laita sinne luokkaan 3g-jammeri. Kymmenen euron ihmelaitteella voisi pelastaa kirjaston, koulun, junan, kesämökin, perheen tai melkein mitä tahansa. Sillä voisi parantaa merkittävästi työn tuottavuutta, liikenneturvallisuutta jne...

Valitettavasti laitteen käyttöön voi liittyä lainsäädännöllisiä ongelmia, jotka tietysti pitää selvittää ennen sen käyttöönottoa.

Lisäksi vieroitusoireita varten on syytä hankkia riittävästi tällaisia:

http://nophone.myshopify.com/

Käyttäjiltä on tullut varsin vakuuttavaa palautetta:

"-With the NoPhone, my eye contact skills have improved 73%!

-Because of the NoPhone, I haven't drunk texted my ex boyfriend in one whole week!"

Sopinee siis myös jopa ministerille.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kännyköiden käytöstä kouluissa on tehty jopa sananvapauskysymys:

http://lokari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/181697-kann...

Käyttäjän Yhteiskuntajutustelija kuva
Janne Koski

Juurikin näin. Kapulakieltooppitunneilla on myös työrauhan turvaaja.

Puolassa kännykkäkieltoa rikkovien oppilaiden puhelimet takavarikoidaan ja sen saa takaisin vain kun oppilaan vanhemmat tulevat hakemaan sen.

Muutenkin Puolassa on koulukuri astetta ankarampaa kuin Suomessa. Case Korhosen aikoihin Helsingin Sanomissa oli juttu puolalaisesta koulukurista otsikolla "Opettajan solvaaminen on Puolassa rikos".

Pisteet Puolalle.

Polska! Polska! :-)

Toimituksen poiminnat