enkeliporsas "Jos eläimillä olisi taivas, pistäisin porsaat jonotuslistan kärkeen. Karjuista ei ole niin väliä."

Sekameteliä

  • Koulussa työskenteville melu on aina ajankohtainen asia.
    Koulussa työskenteville melu on aina ajankohtainen asia.

29.9. Iltalehti    Koululuokkien melu haitallista lapsille

Maailman terveysjärjestö WHO:n asettama suositus koululuokkien ja päiväkotien taustamelun tasolle on 35 desibeliä. Suomalaisissa tutkimuksissa päiväkodeissa on mitattu 65-70 desibelin keskimääräisiä melutasoja. Ajoittaiset melupiikit voivat olla vieläkin voimakkaampia.

Psykologian dosentti Mirka Hintsanen toteaa melua käsittelevässä Huutoja hiljaisuuteen -kirjassa (Gaudeamus 2014), että altistuminen melulle on erityisen haitallista lapsille.

Melun on tutkimuksissa osoitettu haittaavan muun muassa muistia, keskittymistä, puheen erottamista, lukemaan oppimista ja luetun ymmärtämistä. Lapsilla pitkään jatkuvan päivittäisen melulle altistumisen on osoitettu olevan myös yhteydessä stressioireisiin.

 

Koulussani teetetään lapsille joka lukuvuosi hyvinvointikysely, jossa kysellään opiskelusta, kavereista ja kiusaamisesta, mutta myös työrauhasta.

Opettajien pitää kirjata kyselyn tulokset koontikaavakkeelle. Sattumalta tein koonnin tänään.

Lapset kokevat luokan työrauhan eri tavoin. 

Luokallani joka kolmatta lasta melu ei häiritse tippaakaan, kun taas toisen ääripään kolmannes oppilaista kokee melun erittäin häiritsevänä. On oppilaita, jotka pystyvät keskittymään työhönsä, vaikka tulivuori purkautuisi naapuriluokassa, kun taas osa oppilaista häiriintyy hyvinkin pienestä meluärsykkeestä.

Hauskin huomio oli, että oppilaat, jotka itse aiheuttavat keskinmääräistä enemmän melua, kokevat melun häiritsevämpänä kuin toiset. Tuloksessa ei ole mitään yllättävää. Kuinka lapsi voisikaan keskittyä työhönsä, jos hän samaan aikaan häsläilee jonkun muun puuhan kuin varsinaisen opiskelun parissa.

Ennen kestin melua paljon paremmin kuin nyt. Vanhemmiten olen tullut hyvin herkäksi ylimääräisen melun ja häslingin suhteen. 

 

Mirka Hintsasen mukaan melua voidaan vähentää:

1. Luokkahuoneisiin on rakennettava kunnon äänieristeet.

2. On valittava mahdollisimman hiljaiset ilmastointijärjestelmät.

3. Kalusteisiin on asennettava huopatassut.

4. Seiniin ja kattoihin voidaan asentaa akustisia levyjä.

5. Myös viherkasveilla voidaan säädellä melun tasoa.

 

Olen kiinnittänyt huomiota ilmastolaitteiden tuottamaan meluun. 

Ilmastointi pitää yllä jatkuvaa, huomaamatonta melua. Kun ilmastointikoneet hiljenevät noin klo 16.00, luokkaani laskeutuu ällistyttävä hiljaisuus. Sääli, että oppilaat ovat silloin jo poissa.

Kun koulu syksyllä alkaa, opettajan ääni joutuu koetukselle. On puhuttava ilmastoinnin hurinan yli. Oma kurkkuni on nytkin karhea. Opettajan ei kannata puhua oppilashälynkään yli, vaan on vaadittava hiljaisuutta opetustuokioiden ajaksi. 

Erityisen tärkeää on käyttää liikuntatunneilla pilliä. Jos neuvon kaikille jotakin yhteistä, vihellän pilliin ja lopetan toiminnan. Jos on paljon asiaa, pyydän oppilaat kaareen lähelleni. Nuorena opettajana huusin innostuksissani ääneni täysin rikki vaikkapa pesäpalloa ohjatessani.

Teknisen käsityön tunneilla annan kaikille yhteiset ohjeet ennen kuin itse työskentely alkaa. On aivan turhaa neuvoa vasaran paukkeen ja sahojen vinkunan yli.

Hintsanen toteaa, että tärkein melun aiheuttaja on opetusryhmän koko. 

Hintsasen toteamukseen on pakko yhtyä, melua on keskinmäärin enemmän isossa kuin pienessä ryhmässä. Alakoulun luokkien ryhmäkoko ei saisi ylittää yli kahdenkymmenen.

Koulussakin on tarpeen välillä opiskella hiljaa, uppoutua tehtävään. Silloin opettajankin on syytä olla hiljaa.

Ja on myös tunnustettava tosiasia, että jotkut opettajat ovat parempia järjestyksenpitäjiä kuin toiset. Kait se kurinpitokin on jonkinlainen lahjakkuus, tosin jokainen opettaja harjoittelulla oppii pitämään oppilaansa kohtuullisen hyvässä järjestyksessä.

Hintsanen lisää, että kotona lapsilla on aikaa palautua. Hiljainen, yksinäinen läksyhetki on mitä parhain palautumiskeino. Vielä parempaa on, jos lapsi putoaa romaanin vietäväksi. Luokkani viikon ensimmäinen tunti on hiljainen lukutunti. Romaaneja voi lukea kotonakin.

Keskittymisen jalo taito on hyvä oppia ajoissa. Myöhemmin monessa ammatissa tarvitaan tiukkaa keskittymiskykyä.

http://www.properuskoulu.net/2014/09/sekametelia.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän KariLaitinen kuva
Kari Laitinen

Toiset aineet ovat automaattisesti meluisampia kuin toiset. Musiikki on äänen tarkoituksellista tuottamista ja kun lasten innokkuus yleensä voittaa musikaalisuuden, melun määritelmä täyttyy usein ja nopeasti. Itse olen jo jonkun aikaa harkinnut ns. muusikon korvatulppia töihin. Toimisi varmaan hyvin myös teknisissä töissä.

Kuulo on itsellänikin herkistynyt iän mukana ja vapaa-ajalla haluaa kuunnella lähinnä hiljaisuutta ja Yle Puhetta.

Käyttäjän enkeliporsas kuva
Kai-Ari Lundell

Koulun jälkeen otan usein vartin nokkaunet totalisessa hiljaisuudessa, säädän kännykkään herätyksen vartin päähän...about Napoleon-unet.

Käyttäjän KariLaitinen kuva
Kari Laitinen

Sama juttu. Opettelin aikoinaan Väinö Pertamon rentoutuskasetilla parinkymmenä minuuttia kestävän "simautuksen". Nykyään ei tarvitse enää kasettia. Sen jälkeen pari kuppia kahvia ja uusi startti. Jonkunasteista aivojen resetointia.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kouluissa pitäisi kartoittaa infraäänet, joilla ilmeisesti on huomattavia psykofysiologisia vaikutuksia. Mm. Lontoon metrossa, jossa tunnetusti kummittelee paljon, on paljon infraääniä, ja niitä on pidetty yhtenä syynä outoihin kokemuksiin. Läppäri ja oikea softa riittää.

Käyttäjän enkeliporsas kuva
Kai-Ari Lundell

Pekka, kerro lisää niistä infraäänistä...

Jukka Mäkinen

Niitä tulee esimerkiksi metsästä, valtamerestä, tulivuorista ja tuulivoimaloista. Norsut kommunikoivat niillä. Kulkevat jumalattoman kauas paljoakaan vaimenematta. Ihminen aistii niitä kehollaan, ei korvillaan.
Voivat aiheuttaa disorientaatiota.
Wikissä on aika läjäys
http://en.wikipedia.org/wiki/Infrasound

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Naapurin tytär kertoi olleensa ns. harjoittelemassa lastentarhassa. Hän oli vakavasti harkinnut tuota alaa. Urahaaveet kariutuivat nopeasti meluun, joka aiheutui lasten jatkuvasta huudosta. Tyttö on vielä migreenialtis eli päänsärky oli vieraana melkein joka ilta. Vakituinen oli sanonut, että kyllä siihen tottuu, vaikka loman jälkeen menee aina muutama päivä.

Lienee maailmassa maita esim. Viro, Ranska, USA ja monia muita, joissa tilanne on toinen. Miksiköhän?

Jukka Mäkinen

Juu, oikeastaan ainoa hyvä syy mennä töihin on se että pääsee hiljaiseen toimistoon pakoon perheen aiheuttamaa meteliä. Sen lisäksi että toimistossa on yleensä aina hyvää kahvia valmiina juotavaksi.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

#8 Voi Jukka Jukka kävisitpä joskus ihan itse esimerkiksi lastentarhassa ja kuulisit mukuloiden huutavan. Olisitpa siellä moninaisten ns. pakolaisten lapsien ja heidän vanhempiensa vaatimusten edessä.

Mukavaa se on todella.

Jukka Mäkinen

Meidän lastentarhassa ei ollut mitenkään suuri meteli, paitsi silloin kun juoksivat pitkin pihaa. Nyt isompi on jo koulussa ja pienempi ei oo vielä tarhaan ehtinyt.

Toimituksen poiminnat