enkeliporsas "Jos eläimillä olisi taivas, pistäisin porsaat jonotuslistan kärkeen. Karjuista ei ole niin väliä."

Kuntatyönantajien Markku Jalonen hakee täyttä törmäyskurssia

18.8. HS    Kuntatyönantajat: Opettajien lomautukset pyritään sijoittamaan viikonlopuille

Opettajien lomautukset pyritään järjestämään niin, että niistä on mahdollisimman vähän haittaa opetukselle, sanoo Kunta-alan työmarkkinajohtaja Markku Jalonen. 

HS kertoi maanantaina, että tänä vuonna ennätysmäärä kuntia lomauttaa opettajiaan. Säästöjä hakee lomauttamalla yhteensä 25 kuntaa. Määrä on suurin sitten 1990-luvun. Kaiken kaikkiaan lomautukset koskevat 4 000:ta opettajaa varhaiskasvatuksesta lukioon. Opetusalan ammattijärjestö OAJ on huolissaan siitä, että säästöt kasvattavat oppilaiden alueellista eriarvoisuutta.

Jalonen sanoo, että työnantajat pyrkii kaikin keinoin suunnittelemaan lomautukset niin, että niistä olisi mahdollisimman vähän haittaa opetukselle.

"Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että lomautukset kestävät keskimäärin kaksi viikkoa ja ne pyritään sijoittamaan viikonloppuihin perjantaista maanantaihin tai muille arkipyhille."


En muista, milloin Kuntatyönantajilta olisi tullut näin törkeää tekstiä.

Opettajat tekevät vieläkin tavallaan urakkatyötä. Aikoinaan urakkapalkka jaettiin vuoden jokaiselle päivälle. Joten viikonloppulomautukset perjantaista maanantaihin sekä arkipyhälomautukset ovat laittomia kuten kesälomautuksetkin. 

Jalonen ajaa Suomen opettajiston ja Kuntatyönantajat täydelliselle törmäyskursille. 
Ilmeisesti Jalonen laskee, että koko Suomen kattava opettajalakko se vasta säästöä tuottaakin.

Jalosen moraalittomuudella ei ole mitään rajaa. 

Hän ei ajattele kuntalaisten, tässä tapauksessa lasten ja nuorten parasta, ei mieti, mikä on kuntien palvelutehtävä ja miksi kunnat ylipäätään ovat olemassa. Jalosen ajattelumalli syö tulevaisuuden eväitä.

Kuntalaiset maksavat veroja saadaakseen kunnilta säädyllisiä peruspalveluja kuten peruskoulun ja terveydenhoidon. Peruskoulua on viety järjestelmällisesti alas.

Opettajien palkkausjärjestelmä on hyvin mutkikas. Saamme palkkamme oppitunneista ja jakotunneista ja tukitunneista ja mahdolllisista kerhotunneista sekä muusta pikkusälästä.

Ennen kuin opettajia ylipäätään lomautetaan, ensin leikataan kaikki mahdollinen pois, oppitunnit viedään minimiin, jakotunteja saa pitää mahdollisimman vähän, tuki- ja kerhotunnit viedään sekä muu pikkusälä.

Kaiken kukkuraksi opetusryhmiä on voitu suurentaa. Kun opetusryhmiä on suurennettu, opettajia on potkittu pois. Ja jäljelle jääneiden opettajien työmäärää on nostettu ilman, että palkka siitä nousee senttiäkään.

Leikataan kuten mafiosot elokuvissa leikkelevät peltisaksilla uhrin sormia pois.

Ennen lomautuksia opettajat ovat jo selkänahoistaan säästäneet aivan riittävästi, ja tämän tosiasian Markku Jalonen systemaatisesti "unohtaa". Hän toteaa vain, että kuntien henkilöstöä pitää kohdella tasavertaisesti myös säästötoimissa.

Jalonen yrittää saada eri kuntatyöntekijäryhmät tukkanuottasille. Hän käyttää vanhaa antiikin Rooman hajoita ja hallitse taktiikkaa. Ei onnistu, halpaan ei mennä, sillä historian kirjat on luettu.

Kuinka voidaan edes ajatella, että työntekijä voidaan lomauttaa vain vapaa-ajalla? Vapaa-aika on työllä ansaittua.

Lomauttamisella tarkoitetaan työnantajan aloitteesta tapahtuvaa työnteon ja palkanmaksun tilapäistä keskeyttämistä. Työsuhteen muut ehdot pysyvät voimassa myös lomautuksen ajan.

Työntekijä voidaan lomauttaa joko määräajaksi tai toistaiseksi keskeyttämällä työnteko kokonaan tai lyhentämällä työntekijän työaikaa.

Työnantaja voi lomauttaa työntekijän tilanteessa, jossa hänellä on taloudellinen tai tuotannollinen peruste irtisanomiseen. Eli tarjolla oleva työ on vähentynyt taloudellisista, tuotannollisista tai työnantajan toiminnan uudelleenjärjestelyistä johtuvista syistä olennaisesti ja pysyvästi, eikä työntekijää voida sijoittaa tai kohtuudella kouluttaa uudelleen.

Lomautus keskeyttää työn ja palkan (Ekonomi 2014, Lasse Johansson, lakimies, Lakiyksikkö, SEFE)

http://www.properuskoulu.net/2014/08/ktn-markku-jalonen-hakee-taytta.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Niin. Koulutus on ylipäätään melko pieni menoerä verorahoitteisista menoissa, noin 10%. Kukaan ei kuitenkaan missään tilanteessa suostu säästämään sosiaaliturvasta johon uppoaa liki puolet veroeuroista.

Miksi sosiaaliturvan tasoon ei kosketa vieläkään? Hallinnostakaan on lähes turha puhua. Sekin syö nykyisellään vain sen 10%.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Tilanne on se, että verorahat ei enää riitä. Pakko tehdä leikkauksia. Miten itse kohdistaisit opetuksen kustannussäästöt ?

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Miksi opetuksen pitäisi ylipäätään olla säästölistalla? Jonkun hämärän juustohöyläperiaatteen takia, kun muualtakin säästetään?

Koulutuksesta säästäminen on vähän kuin se kuuluisa pakkasella housuihin pissiminen. Vähän aikaa voi olla lämmin kun budjettivaje näyttää paremmalta, mutta jossain vaiheessa osaamisen rapistuminen alkaa vaikuttaa sinne tulopuolelle, ja sitten tulee kylmä.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Koulutuksesta löytyy varmasti säästöjä ilman sitä housuunkusemis-efektiä. Esimerkiksi pakkoruotsi pois. Entä hallinto ja pyrokratia ?

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #4

Pakkoruotsin poistamista ei ainakaan minusta kannata lähestyä kustannussäästöt mielessä. Vai oliko ajatuksena, että pakkoruotsi pois ja ei mitään tilalle?

Hallinto ja pyrokratiakin on vähän niin ja näin. Ei sieltä rehtori & kanslisti -kokoisesta koulun hallinnosta ole juurikaan saneerattavaa.

Käyttäjän enkeliporsas kuva
Kai-Ari Lundell Vastaus kommenttiin #5

Yleensä koulutusmenojen säästöt lankeavat myöhemmin sosiaali- ja terveyspuolen maksettaviksi tavalla tai toisella.

Käyttäjän enkeliporsas kuva
Kai-Ari Lundell Vastaus kommenttiin #4

Juhani...

Esim. oman kaupunkini kouluhallinnosta ei ole irrotettavissa enää euroakaan. Kaikki ylimääräinen on niistetty jo ajat sitten pois.

Kaupungin kouluhallinto pyörii aivan minimihenkilöstöllä, mikä on merkinnyt mm. sitä, että koulujen rehtorit ovat nääntymässä työtaakan alle, koska hallintotehtäviä on siirretty "kätevästi alas".

Pakkoruotsista voidaan luopua, mutta varsinaiset säästöt ovat pieniä, koska vapaaehtoiset ruotsinryhmät eivät poistu.

Opetus on samanhintaista luokan oppilasmäärästä riippumatta. On sama onko luokalla kolme tai 30 oppilasta. Opettajan tuntipalkka on ja pysyy.

Koulutuksen säästöissä ollaan jo sillä asteella, että esim. oppikirjoja kierrätetään vuodesta toiseen.

Käyttäjän enkeliporsas kuva
Kai-Ari Lundell Vastaus kommenttiin #6

Tomi...

Nimenomaan noin. Kunnan toimialat eivät ole "tasa-arvoisia".

Kuntalaiset maksavat veroja esim. peruskoulun ja terveydenhoidon takia. Mm. peruskoulu ja terveydenhoito ovat kunnan ydinpalveluja.

Juustohöylästä pitää luopua ja alkaa miettiä, mikä on tärkeää ja mikä ei.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu Vastaus kommenttiin #7

"mikä on tärkeää ja mikä ei" Mistä kunnan palvelusta voitaisiin luopua, vai pitäisikö nostaa veroja ?

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #10

No tuota, vaikkapa täällä Turussa taloutta sopeutetaan perinteisin keinoin suurentamalla luokkakokoja ja lakkauttamalla kouluja ja päiväkoteja.

Samanaikaisesti puuhataan muutaman sata miljoonaa maksavaa joukkoliikenne- anteeksi, kaupunkirakenteen tiivistämishanketta.

Käyttäjän enkeliporsas kuva
Kai-Ari Lundell Vastaus kommenttiin #10

Juhani...

Pistit pahan.

Jos mitään toimintoja ei lopeteta, olen veronkorotuksen kannalla.

Kunta on kaikkien kuntalaisten.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #12

Koko kansalle tasavero 50%. Kuka osaisi laskea, jotta hoituisiko kestävyysvaje sillä?

Heli Hämäläinen

Käsittääkseni työaikalaki on voimassa myös opettajien osalta ja lain 31 § määrää viikottaiseksi lepoajaksi vähintään 35 tuntia.

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1996/1996060...

Tämä on siis palkallista vapaata.

Toimituksen poiminnat