enkeliporsas "Jos eläimillä olisi taivas, pistäisin porsaat jonotuslistan kärkeen. Karjuista ei ole niin väliä."

Tunkekaa vaikka juhlasaliin, p**kele

  • Tähänkö ollaan menossa?
    Tähänkö ollaan menossa?

Enkeliporsas:

On tämä käsittämätöntä touhua, kun ei millään opita. Oppilaista ei välitetä ja opettajat pistetään maksamaan kunnallisia palveluja.

Tänään OAJ Pääkaupunkiseutu FB-päivityksessään kommentoi osuvasti näin:

 

Yhä useampi kunta on päätynyt vähentämään opetettavien tuntien määrää ja kasvattamaan ryhmäkokoja. Samaan aikaan maan hallitus on "satsannut" ryhmäkokojen pienentämiseen. 

Tässä on nyt käsinkosketeltava ristiriita. Miten tämä voi mennä näin?


Enkeliporsas:

Joku jossain fuskaa pahasti.


Yle 14.8.

Opettajien lomautukset puhuttavat: "Oppilaat voidaan säilöä vaikka juhlasaliin"

OAJ:n Kainuun alueasiamies Heikki Kallunki pitää lomautusten aikaisia suurempia ryhmiä lasten säilömisenä ja uhkana turvalliselle ympäristölle.

– Siinä tapauksessa voitaisiin koota vaikka kaikki oppilaat juhlasaliin, mutta jokainen ymmärtää, että silloin ei ole mielessä opetus, vaan säilyttäminen.


HS 18.8.

Kuntien säästötalkoot iskevät opetukseen

Kuntien säästötalkoot iskevät entistä kovemmin opetukseen. Yhä useampi kunta on päätynyt vähentämään opetettavien tuntien määrää ja kasvattamaan ryhmäkokoja. Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n mukaan säästöt kasvattavat oppilaiden alueellista eriarvoisuutta. 

Tänä vuonna 25 kuntaa hakee säästöjä lomauttamalla opettajiaan. Määrä on ennätyksellinen sitten 1990-luvun. Kaiken kaikkiaan lomautukset koskevat 4 000:ta opettajaa varhaiskasvatuksesta lukioon. Opettajia on yhteensä vajaa 60 000.

 

Enkeliporsas:

Kopioin Hesarin kartasta opettajiaan lomauttavat kunnat pohjoisesta etelään:

Oulu, Siikalatva, Kuhmo, Kärsämäki, Kokkola, Lieksa, Pedersöre, Lapua, Vimpeli, Alajärvi, Soini, Seinäjöki, Outokumpu, Kauhajoki, Kristiinankaupunki, Joutsa, Akaa, Lemi, Uusikaupunki, Nousiainen, Masku, Raisio, Paimio, Järvenpää, Hamina, Kirkkonummi

Hävetkää!

On myös kuntia, jotka eivät lomauta, vaan vähentävät tunteja kierolla tavalla. Leikataan opettajien palkkoja järjestämällä oppilaille vain minimimäärän oppitunteja. 

Esim. kotikaupungissani Vantaalla pienimmät oppilaat kärsivät, koska heitä opetetaan vain 19 oppituntia viikossa.

Hävetkää!

Monissa kouluissa lopetetaan aivan toimivia kouluja, ja oppilaat laitetaan tuntitolkulla istumaan bussiin.

7.8. HS

Harva aikuinen suostuisi yhtä pitkään työmatkaan: Itä-Suomen koululaiset istuvat bussissa jopa kolme tuntia päivässä

- Itse olen huolissani kaikkein nuorimmista, 1.–3.-luokkalaisista, joille olisi erittäin tärkeää jo yleisen kehittymisen takia, että matka-aika olisi kohtuullinen, ja jokaiselle päivälle jäisi aikaa lepoon, virkistykseen ja harrastuksiin. Maalla se ei ole aina itsestäänselvyys, sivistystoimen ylitarkastaja Kari Lehtola toteaa.

Lehtola harmittelee, että aikarajoista on tullut nykykouluissa paikoin normi, vaikka rajat säädettiin 16 vuotta sitten yksittäisiä, lähes poikkeustapauksia varten.


Enkeliporsas:

Vuodessa on koulupäiviä 190. 

3 x 190 h = 570 h

570 h : 24 = 23,75 vrk

Vuodessa oppilaat istuvat bussissa reippaasti yli kolme viikkoa! 

Eihän koulujen lopettamisissa ole mitään järkeä, varsinkin kun on moneen kertaan todettu, että koulujen lopettamisilla ei säästöä juuri tule. Taksikuskien vatsat vain kasvavat.

Hävetkää!

Enkeliporsaan ratkaisumalli:

Koska kunnat eivät pysty tarjoamaan lapsilleen säädyllistä peruskoulua, peruskoulun kustannukset on jaettava tasan ympäri Suomen maan.

Parhaiten homma onnistuu siten,  että peruskoulu siirretään valtion harteille. Vähennetään tasaveroluonteista kuntien tuloverotusta ja nostetaan progressiivista valtion tuloverotusta.

Reilu peli.

Kunnat hoitaisivat peruskoulun kuten nytkin, mutta rahoitus tulisi valtion kirstusta

Vanhemmat ja päättäjät - herätkää, sillä kohta koulutuksellinen tasa-arvo on muisto vain!

Olen käsitellyt aihetta aiemminkin, kannattaa lukea, painelkaa linkkejä myös edellisiin kirjoituksiini:

Peruskoulu valtion harteille 3. (Properuskoulu 30.5.2014)

http://www.properuskoulu.net/2014/08/tunkekaa-vaikka-juhlasaliin-perkele.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"Kunnat hoitaisivat peruskoulun kuten nytkin, mutta rahoitus tulisi valtion kirstusta" Siis, että kunnille avoin piikki valtion kassaan. Tuo nyt ei ainakaan toisi kansantalouteen säästöjä.

Käyttäjän enkeliporsas kuva
Kai-Ari Lundell

Juhani...

Ei mitään avointa piikkiä, tietenkään. Ei sellaista ole kukaan esittänyt.

Tapio Vehmaskoski

Yhteiskunta, joka ei huolehdi ja välitä lapsistaan kadottaa tulevaisuutensa. Kouluttaminen kuuluu näihin asioihin.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Huostabisneksestä tulee oitis se miljardisäästö,kun se lopetetaan.Lainmukaiset tukitoimet perheille,kodinhoitajineen jne.Avoin piikki sieltä kiinni niille firmoille ja kaikenkarvaisille liitoille ja yhdistyksille.
Ulkolaiset sijoittajat hakekoon voittonsa muualta,kuin perheistä.Verojakaan kun eivät tänne maksa.

On vallan kovasydämmisiä ihmisiä täälläkin,pienet koululaiset vaarallisten teiden varressa, talvi pimeällä,odottamassa pakkasessa kyytiä.Tuhannen oppilaan mammuttikouluhan se,ilman riittävää henkilökuntaa,onkin paras ratkaisu.
Erityisoppilaat vielä normiluokille niin avot!

Tietysti ilman avustajia.

Säästöähän siitä tulee kun sosiaalisetkin ongelmat lisääntyvät,lasten määrän kasvaessa ja valvonnan jne.vähetessä.Siellä voikin sitten lapset soveltaa vahvimman lakia,ihan keskenään.Laitokseen sopeutumattomat siirretäänkin sitten "hoitoon"100 000 vuodessa maksavaan huostalaitokseen.

Niin on kokoomus ja vihreät päättäneet.

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Tulevien kansanedustajien onkin syytä paneutua vakavasti ja kokonaisvaltaisesti ko. ongelmiin.
Kaupunkisuunnittelussa luodaan paineita uusiin kaupunginosiin, joihin muuttaa lähinnä lapsiperheitä. Samalla toisella puolella kaupunkia lasten määrä pienenee ja pahimmassa tapauksessa lähikoulu suljetaan ja saastuttavalla ( ja myös maksavalla) taksikyydillä kuljetetaan oppilaita toiselle puolelle kuntaa. Kuntauudistuksissa nämä seikat tulee vakavasti ottaa esille.
Lundellin rahoitusehdotus on paikallaan mutta se vaatii kyllä mielestäni koko verotusjärjestelmän muuttamista sillä pienelle kunnalle hyvä yhteisöveron maksaja ( kuten naapurikunnassamme)antaa suhteellisesti paremmat eväät palvelujen tuottamiselle mitä monessa suuremmassa kunnassa vaikka niitä yhteisöveron maksajiakin olisi enemmän.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Vähän aikaa sitten kustannuksia lisättiin lisäämällä peruskouluun pakollinen esikoulu, siis yksi vuosi koulua lisää. Olenko käsittänyt oikein ? Eikö siihen ollutkaan varaa ?

Jouni Nordman

Eiköhän olisi parasta tehdä opetuksessa periaate päätös, että itse peruskoulu opetus siirretään valtion hoiviin, jossa kouluista tehdään itsenäisiä yksiköitä, joille jokaiselle annetaan sama määrä rahaa oppilasta kohden käytettäväksi. Tällä päästäisiin kokonaan Suomea vaivaavat kunnallisesta suojatyöpaikkojen määrästä, jotka sijaitsevat kouluhallinnoissa.

Tässä oppilaat testataan joka vuosi valtakunnallisella nettipohjasella kokeella, jossa itse oppilaat eivät saa arvosanoja, vaan kokeella arvioidaan oppimista keski arvoisesti kouluissa, josta voidaan opettajan opetus taso myös esille nostaa, jolloin voidaan puuttua opettajan opetukseen sitä kehitetään niillä alueilla joissa huomataan puutteita.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Tuulivoimaloiden rakentamishuijaukseen valtio syöttää rahaa n.200 miljoonaa euroa vuosittain 12 vuotta jos hullunmyllyjen annetaan pyöriä.
Ajoittainen tuulivoima syrjäyttää tullessaan aina vesivoimaa verkosta, tuulivoimaa ei säädetä, sitä tulee aina kun riittävästi tuulee, se takuuhinta on kolminkertainen markkinahintaan nähden, tuulivoima on terveys- ja ympäristöhaitta. Itsessään kannattamattomana se tulee vielä kustannuksiltaan niin kalliiksi että valtionkin virkamiehet joutuvat mierontielle ja hakemaan leipäänsä mistä löytävät, niitä nyt on jo liikaa muutenkin, ei meillä ole varaa maksaa kalliiden virkamiesten palkkoja kun niitä on palkkalistoilla jo valtiolla 80000 ja kunnalla n.430000 henkilöä.
Kyllä minusta vanha ja hyvä alakoulu joka kylässä on paras, kun on n.20 lasta koulua käymässä. Tämän jälkeen olisi siirtyminen isompiin kuvioihin.

Surkealta näyttää tilanne nyt kun pieni lapsi taapertaa suuri reppu selässä tienviertä linja-auto pysäkille josta on kuljetus eteenpäin, vielä voi joutua vaihtamaankin autoa välillä. Jos me valitsemme rahan sijoituspaikaksi ulkomaille valuvat tuulivoimatuet koulutuksen sijasta niin, niin mitä siitä seuraa, en ymmärrä enää..

Petri Kivikangas

Nääh, opiskelkoon tenavat kaiken tarvittavan Wikipediasta. Sitähän suurin osa opetuksesta pitkälti on - valmiiksi pureskellun tiedon omaksumista.

Vakavasti ottaen, jotta oppilaan ja opettajan välillä syntyisi vuorovaikutusta, pitää ryhmäkokojen olla riittävän pieniä (max 20). Muussa tapauksessa opetus menee luennointityyliseksi, jolloin koululaiset voisivat aivan yhtä hyvin seurata opetustapahtumat videolta kotona tietokoneensa äärestä, kuten joillakin yliopistojen kursseilla tehdään.

Käyttäjän VesaJskelinen1 kuva
Vesa Jääskeläinen

Aivan! Lopetetaan koulut ja perutaan häät! Ei suomalaisten kannata lisääntyä koska halvempaa ottaa koulut käyneitä maahanmuuttajia. Koko kestävyysvaje poistuu kun kaikki koulut/penskat poistetaan! Kvartaalitaloudessa ei ole varaa epävarmoihin penskoihin sijoittaa!

Kaiken kukkuraksi työviikko voidaan sitten pidentää 70 tuntiseksi kun ei oo enää lapset tiellä!

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Lundel on oikeassa! Peruskoulu ja lukio ovat valtiollistettava!

Jyrki Paldán

Nykyisessä poliittisessa keskustelussa on parempi vain keskittyä kauhistelemaan julkisen sektorin kokoa ja pahoittamaan mielensä niistä turhista julkisen sektorin byrokraateista(kuten opettajista), ellei halua tulla leimatuksi "tietämättömäksi idiootiksi". Detroitin vararikkoalueella kokeillaan esimerkillisesti 100-hengen alakoululuokkia säästösyistä. Tehokkuutta isolla T:llä.

Vitsailu sikseen, erinomainen ajatus tuo opetuksen siirtäminen valtion harteille. Yksinkertaistaisi ja tasapuolistaisi asioita valtavasti. Vielä kun sitä veroa saataisiin kerättyä aidosti progressiivisesti myös niistä pääomatuloista, eikä vain ansiotuloista kuten nykyään. Nythän Suomen verotus on uskomattoman monimutkainen ja jopa regressiivinen, jossa keskiluokka maksaa eniten ja rikkain osa kansasta vähiten.

Käyttäjän LiisaLankinen kuva
Liisa Lankinen

Luin juuri lehdestä, että opettajia lomautetaan viikonlopuiksi. Mikä haloo siitä syntyisi, jos muitakin palkansaajia lomautettaisiin vapaapäiviksi tai lomapäiviksi?

Toimituksen poiminnat