enkeliporsas "Jos eläimillä olisi taivas, pistäisin porsaat jonotuslistan kärkeen. Karjuista ei ole niin väliä."

Turvattomuus lisääntyy Helsingin kouluissa

  • Miksi kaupunki on?
    Miksi kaupunki on?

22.5. Yle

Opettajien kauhukuva Helsingissä: Ei sijaisia lyhyisiin poissaoloihin

Opettajat ovat jäämässä Helsingissä ilman sijaisia lyhyiden poissaolojensa aikana ensi vuonna. Parin miljoonan euron säästöjen nimissä tehty opetuslautakunnan ehdotus koskee perusopetusta, lukioita, ammatillista koulutusta ja ruotsinkielistä päivähoitoa.

Helsingin opettajien ammattiyhdistyksen puheenjohtajan Laura Nurmisen mukaan aikomus herättää opettajissa ihan kauhunsekaisia tunteita.

- Jos kollega on pois töistä ja opettaja määrätään hoitamaan myös hänen luokkaansa tai opetusta, opettaja sukkuloi kahden luokan väliä. Siellä on sitten kaksi opetusryhmää ikään kuin puoliksi heitteillä.

"Oikeus opetukseen vaarantuu"

- Jos opettajia on poissa useampia samana päivänä, tilanne alkaa olla ihan kaoottinen. Meidän näkemyksemme mukaan siinä vaarantuu sekä oppilaan että koulun turvallisuus ja ennen kaikkea oppilaan oikeus saada opetussuunnitelman mukaista opetusta, Nurminen sanoo.

Opettajat ymmärtävät, että opetustoimenkin pitää kantaa jokin kortensa kaupungin säästökekoon, mutta arvovalinnat täytyisi tehdä valtuustossa vähän toiselta pohjalta.

- Ei lapsia eikä nuoria voi jättää heitteille, vaikka taloustilanne olisi mikä. Meidän näkemyksemme mukaan sijaiskielto on kohtuuton, mahdoton ja vaarantaa merkittävällä tavalla opetuksen laadun, Laura Nurminen korostaa.

 

Lyhyet poissaolot kestävät 1-3 päivää.

Kaikki keinot peruskoulun nakertamiseksi ovat käytössä.

Kouluja lopetetaan, opettajia lomautetaan tai irtisanotaan, erityisopetusta lopetetaan. Nyt Helsingin opetuslautakunta on ottanut käyttöön sijaistamiskiellon.

Kun valtio lopettaa ryhmäkokoavustuksen, odotettavissa on luokkien yhdistämisiä. Palataan takaisin menneiden aikojen isoihin luokkiin, yksi opettaja ja 30 lasta.

Sijaistamiskielto on iljettävä.

Opettaja ei ilkeä sairastaa, koska oppilaat jäävät heitteille. On ilman muuta selvää, että yksi opettaja ei voi opettaa kahta luokkaa yhtä aikaa. Hän joutuu ravaamaan edestakaisin kahden luokan väliä, opetus jää silloin puolivillaiseksi.

Opettajat ovat hyvin ylitunnollista väkeä. Vastedes moni heistä tulee kouluun sairaana, koska ei haluta ylikuormittaa naapuriluokan opettajaa. Voi olla myös, että moni opettaja ei enää sairastakaan lyhyesti, vaan pitkästi. Tapahtuukin päivastoin kuin toivottiin, kustannukset eivät laskekaan, vaan nousevat.


Helsingin Opetuslautakunta:

puheenjohtaja Minerva Krohn (Vihr.), varapuheenjohtaja Wille Rydman (Kok), Anniina Palm (Kok), Timo Raittinen (Kok.), Bernt Nordman (Vihr.), Katri Korolainen (Vihr.), Nasima Razmyar (SDP), Ville Jalovaara (SDP), Juha Leoni (Vas.), Marja Nyman (PS), Johan Ekman (SFP, Kaupunginhallituksen edustaja)


Kokoomus ja Vihreät - melkoinen akseli, kun säästöistä puhutaan.

Kukaan ei puhu priorisoinnista enää yhtään mitään.

Toivottavasti kaupunkilaiset aktivoituvat. Suunta on selvä.

http://www.properuskoulu.net/2014/05/turvattomuus-lisaantyy-helsingin.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Eikö tähän kukhan vaikuttaja taho älähä, on ihan kurjaa ja ihmisten läpithän siinon kysseessä. Kuka sielä uskaltaa olla töissä tosiaan, ei kait sielä tiä ees kuinka monta luokkaa on vastuulla?

Käyttäjän JussiTanhuanp kuva
Jussi Tanhuanpää

Mielenkiintoiseksi asian tekee se, että päätös julkistettiin näin merkittävästi. Tässä on suurena vaarana käytännön leviäminen "Kun kerran Helsinki ovi tehdä tämän, niin miksi emme mekin?".

Totta on, että elämme niukkoja aikoja, mutta asiaa tarkoituksellisesti kärjistääkseni esitän kysymyksen siitä, miksi ihmeessä pururatojen ja muiden liikuntapaikkojen tulee olla ilmaisia kuntalaisille. Koittakaapa keksiä joku muu vastaus sille, kuin se iänikuinen "säästämme terveysmenoissa". En ihan jaksa uskoa, että jos jonakin vuonna pururatoja ei pidettäisi kunnossa ja latuja ei tehtäisikään, niin seuraavana vuonna kaupunkilaiset menehtyisivät sankoin joukoin tai terveysmenot karkaisivat kasvuun. "Säästämme terveysmenoissa" argumentti kaatuu jo siihen, että terveysmenot ovat nopeimmin kasvava kuntien menoerä.

Jos rahat panostettaisiinkin kouluun eli muodikkaaseen varhaiseen puuttumiseen, vaikka pienempien luokkien muodossa tai Helsingin tapauksessa sijaisten palkkaamisen muodossa emme joutuisi ihmettelemään tukiopetuksen tarpeen kasvua ja huolta syrjäytyvistä oppilaista. Poliittinen järjestelmämme ilmeisesti vaatii tietyn määrän syrjäytymisen vaarassa olevia, jotta niistä voidaan puhua, huolestua ja lisätä kouluihin muita kuin opettajia.

Pahalta näytää. Moniko muuten hyväksyisi ajatuksen, jossa kirurgien, palomiesten, poliisien, sairaanhoitajien,... 1-3 päivän sairaspoissaolojen ajaksi otettaisiin käytännöksi vajaamiehitys ja toisten töiden tekeminen? Tuskin kukaan, mutta silti nämä samat henkilöt ovat valmiit leikkaamaan omien lastensa turvallisesta koulupäivästä ja oppimisesta. Eihän tästä enää puutu kuin ehdotus siitä, että opettajien sijaisuuksiin laitettaisiin työttömiä ------ ai niin Turussahan tätä jo ehdotettiin välituntivalvontojen osalta.

Käyttäjän JuhaJuoni kuva
Juha Juoni

EIkö tähän nyt pitäisi jo ammattiliiton puuttua? Miten työnantaja voi velvoittaa työntekijän automaattisesti tekemään kahden ihmisen työt sairauslomien ajan?

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Ei hätä ole tämännäköinen ollenkaan. Jos se on jo kädessä niin siitä selviää tuota pikaa käden käänteessä.

Vihreät Minerva Krohnin johdolla hoitavat nämäkin kouluasiat alta aikayksikön.

Kokoomuksen valtuutetut antavat mielihyvin oman apunsa ongelmiin. Niinpä ehkäpä jo viiden vuoden kuluttua Helsingissä on vihreiden ja kokoomuksen kannattamia hyviä yksityiskouluja, joihin ei rupusakkia eikä köyhiä huolita.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Samaan aikaan "uudet oppimismenetelmät mullistavat perusopetuksen" (Kaarinansuutiset 22.5). Kaarinan koululaisille hankitaan 1200 tablettia. Valtuusto myönsi 300000 lisärahan ja Tekes myönsi 115000 euros...

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

"Niinpä ehkäpä jo viiden vuoden kuluttua Helsingissä on vihreiden ja kokoomuksen kannattamia hyviä yksityiskouluja, joihin ei rupusakkia eikä köyhiä huolita"

Näitä on jo olemassa,nimeltään huostalaitokset joihin joutuvat erityisopetusta tarvitsevat lapset,lainvastaisesti.Yleiseen tukiopetukseen(tarkoitettu kaikille) ei kohta myöskään ole mukamas resursseja joten sieltäkin tulee lisää laitoslapsia.Nämä lapset kun eivät pärjää ilman heille kuuluvia LAINMUKAISIA OIKEUKSIAAN,IHMISOIKEUKSIAAN.

Vastoin lakia tehdyt "säästötoimet"???Miten on muuten mahdollista??!!!
Tuottavat jo nyt omituisista diagnooseista eli es.käytöshäiriöisistä lapsista huostaanotettuja ongelma lapsia ja nuoria.Mikä on KÄYTÖSHÄIRIÖINEN,silloin kun lapsella on es.neurologinen sairaus,ei se huostaamalla parane.

Ikävä kyllä he eivät tule saamaan oikeata apua kun heidät kotoaan ulkoistetaan.Firmat vetävät kyllä 100 000 per.vuosi ja lapsi voi joutua jopa lääkitykseen loppuelämäkseen,lääkitykseen joka tuhoaa lapsen ja kehittyvän nuoren elämän ja terveyden.

Laitostamalla ihminen ei paluuta yhteiskuntaan enää tee.Taas firmat tienaa.

Huostalaitokset ja se bisnes tuottaa sitä pyörittäville satoja miljoonia ja veronmaksajat maksavat sen ,vuositasolla ollaan about miljardissa.Ulkolaiset firmat ovat yksityisellä puolella rahastamassa Suomea,varma,helppo,puolustuskyvytön asiakaskunta,vastentahtoaankin pakkohuostaanottojen ynm.laittomien huostaamisien kautta.

Päiväkodit ovat yksityisten käsissä(miljoonien bisnestä,firmat laajentavat)Suomeen on tarjonnut palvelujaan koulujen yksityistämisen tapahtuessa mm.Ruotsi ja muutama muu maa.Vielä ei laki salli mutta äkkiäkös ne hallituksen herrat lainmuutoksen tekevät.

Peliä lapsilla,nuorilla,perheillä IHMISILLÄ,Stubitin mainostama ARVOYHTEISÖ johon SAAMME kuulua eli EU,on hintansa väärtti,totta tosiaan..Tulevaisuuden hinta tullee olemaan korkeampi kuin vielä tajutaan.Syrjäytetyt lapset ja perheet.

SAIRASTA.Niin on maan tila kuinka se heikoimpiaan kohtelee.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset