enkeliporsas "Jos eläimillä olisi taivas, pistäisin porsaat jonotuslistan kärkeen. Karjuista ei ole niin väliä."

Peruskoulun tappotalkoot

  • Nyt se on viimeistään nähty - Vihreät on Kokoomuksen hännyspuolue.
    Nyt se on viimeistään nähty - Vihreät on Kokoomuksen hännyspuolue.

MTV eilen: Kouluilla edessä raju säästökuuri

Tiukka talouden tilanne ajaa kunnat säästämään koulujen menoista. Kuntaliiton arvion mukaan monien koulujen toiminta joko loppuu kokonaan tai edessä on koulujen yhdistämisiä.

- Kunnat joutuvat etsimään säästöjä ja silloin tietysti katsotaan kustannusrakennetta. Tilastot kertoo, että isoissa kaupungeissa kiinteistökustannukset haukkaavat ison osan opetustoimen budjetista, pohtii johtaja Anneli Kangasvieri Kuntaliitosta.

Nyt keskustelu on alkanut Helsingissä, jossa ensi vuoden budjetin kehys edellyttää yli 20 miljoonan euron säästöjä. Opetustoimen menot ovat kaikkiaan 660 miljoonaa euroa.

- Lähtökohtana meillä on se, että opetukseen puututaan viimeiseksi, sitä ennen pitää tarkastella muut menolajit, arvioi opetustoimenjohtaja Rauno Jarnila Helsingin kaupungin opetusvirastosta.

- Meillä on joka tapauksessa edessä jo tuntikehyssäästöjä eli opetukseen joudutaan puuttumaan, vaikka kouluja lakkautettaisiinkin. Koulunkäyntiavustajista ollaan luopumassa yleisesti, ellei joku lapsi tällaista aivan erityisesti tarvitse. Kolme päivää lyhyempiin sijaisuuksiin ei enää palkata ketään, vaan muut opettajat hoitavat ne omien töidensä ohella, luettelee opetuslautakunnan puheenjohtaja Minerva Krohn  (Vihr.)

 

Aletaan pikkuhiljaa tulla perimmäisten kysymyksen äärelle. 

Miksi kunta on? 

Perinteisesti on ajateltu, että kunta on kuntalaisia varten. 

Alkaa vaikuttaa siltä, että peruskoulua ajetaan hiljalleen alas. Kurjistetaan koulut siihen pisteeseen asti, että tietyt ryhmät alkavat ulvoa susien lailla yksityisten koulujen perään. 

Tuntikehyssäästöt merkitsevät sitä, että lapset saavat vähemmän opetusta kuin ennen. 

Kun kouluja yhdistetään, luokkakoot kasvavat. 

Kun kolme päivää lyhyempiin sijaisuuksiin ei palkata ketään, ei voida puhua enää opetuksesta, vaan lapset ovat heitteillä.

Kun valtion luokkakokoavustuksista luovutaan, aletaan lomauttaa opettajia. Lapset jäävät ilman opettajaa.

Minut valittiin Opettajien ammattijärjestön valtuustoon. Pari viikkoa sitten oli uusien valtuutettujen perehdyttämistilaisuus. 

Päällimmäisenä jäi mieleen puheenjohtaja Olli Luukkaisen puhe. Hän onnitteli meitä ja totesi lopussa, että teillä valtuutetuilla on edessä OAJ:n historian vaikein nelivuotiskausi.

Olen blogissani ennustanut samaa jo pitkään.

Meidän opettajien on luovuttava keskinäisestä lillukanvarsikeskustelusta ja pullaposkihymistelystä ja alettava puolustaa peruskoulua.

Lasten vanhempien on tultava mukaan. 

OAJ:n on keskityttävä oleelliseen.

Pian ei ole mitään puolustettavaa. Kun peruskoulua ajetaan alas, ei kyse tietenkään ole rahasta. Kyse on ideologiasta.

Suomessa ei ole koskaan ollut niin paljon rahaa ja varallisuutta kuin nyt on. 

http://www.properuskoulu.net/2014/05/peruskoulun-tappotalkoot.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän AnttiKorhonen1 kuva
Antti Korhonen

Olet oikea mies OAJ valtuustoon. Sait ääneni. Nyt pitää taistella peruskoulun puolesta! Erinomainen puheenvuoro eikä suinkaan ensimmäinen sellainen. Kiitos myös tuestasi viime keväänä.

Hannu Töyri

Kiinteistokustannukset lasketaan ainakin Helsingissä markkinahinnan mukaan, eli kun kaupukni vuokraa, niin...

Onko kukaan uskaltannut laskea maahannuuton vaikutusta?

Maschera Solare

Toisen polven maalta-/ maahanmuuttajien identiteettiongelmilta ei voida välttyä. Niiden selvittely peruskoulussa maksaa liikaa.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Vihreät ovat todella kokoomuksen perässä kulkija ja sätkynukke. Emopuolue kokoomus antaa joskus vihreiden tehdä ihan itsenäisesti päätöksiä, kunhan ne eivät koske kokoomuksen etuja. Minerva Krohnin johtama opetuslautakunta on vain yksi lukuisista esimerkeistä ja hänen kaulassa on hyvin tiukka panta.

Heli Hämäläinen

Silloin kun ei ole rahaa, yritysmaailmassa huolehditaan kuitenkin perustehtävistä. Kehittämistä, suunnittelua ja muuta edistämistä karsitaan.

Tämä tarkoittaa kärjistetysti sanottuna, että mikäli koulutoimeen ei ole varaa, kaikki henkilöt koulujen rehtorien yläpuolelta pitää lomauttaa. Koulu tarvitsee opettajat sekä työnjohdosta ja koulun järjestyksestä vastaavan rehtorin. Sen sijaan herra Jarnilaa esikuntineen ei tarvita välittömästi, myös vanhoilla määrityksillä voidaan hyvin opettaa.

Käyttäjän ErkkiKelloniemi kuva
Erkki Kelloniemi

On se kummaa, että meillä ajetaan alas sitä, mistä on vaahdottu tärkeimpänä talouden ja hyvinvointiyhteiskuntamme menestystekijänä. Tätä se hyvät opettajat tarkoittaa, kun kannatatte puolueita, jotka peruskoulun tuhoamista ajavat. Eikä tässä kaikki. Kuulin juuri, miten eräässä pirkanmaalaisessa kaupungissa maksetaan opettajille kuulemma ihan virallisestikin bonusta siitä, että keksivät säästökohteita lasten opetustoiminnasta. Eikö yhtään tule mieleen, mikä opettajien tehtävänä on? Kun annatte tällaisen esikuvan lapsille, ei tarvitse ihmetellä tulevan Suomen ahneita ja piittaamattomia kansalaisia.

Hannu Töyri

Olisi etsittävä keinoja/aktiviteettejä kuntalaisille vaikuttaa vahvemmin virastojen toimintaan ja esittää kritiikkiä lautakunnille. Larnilan kaltaiset virkamiehet ovat haalineet itselleen aseman ja valtaa johon valtuutetutkaan eivät tunnu voivan vaikuttaa.
Näyttää siltä, että ainakin korkeimmat kunnan virkamiehet valitaan puolueiden päätöksillä ja siksi he ovat koskemattomia eli valtuustoryhmätkään eivät voi mitään näille röyhkimysille, kuntalaisista puhumattakaan. Se ei ole demokratiaa.

En ole alalla, mutta näyttää, eikä vähiten Antti Korhoseen liityvän Alppilan koulun tapauksen vuoksi, että asioita alalla hyvin tuntevien työtekijöiden kuten opettajien vaikutusmahdollisuudet melko rajoitettuja, mikä on vahinko, koska sitä tärkeää asiantuntemusta ja erityisesti paikallisasiantuntemusta on niillä jotka tekevät työtään kouluissa.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Jos verorahat ei riitä, opettajien, kuten myös muiden valtion ja kunnan virkamiesten palkkoja pitää laskea.

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Koulutus on kaiken kansakunnan sivistyksen perusta. Hyvä kirjoitus Kai-Ari. Jos et pahastu niin linkitän pienen tekstin koulusäästöistä joka löytyy tuolta http://karirosenlof.puheenvuoro.uusisuomi.fi/15924...

Käyttäjän enkeliporsas kuva
Kai-Ari Lundell

Kari, en pahastu.

Hyvä, että keskustelua käydään.

Käyttäjän KatriNimetn kuva
Katri Hernesmaa

kai-ari lundell, pystyisinkö laittamaan sinulle jotain kautta yksityistä viestiä? olisin kiinnostunut käyttämään kirjoitustasi toisessa asiayhteydessä. :)

Käyttäjän enkeliporsas kuva
Kai-Ari Lundell

Katri, kai.lundell at gmail.com, löytyy aina Googlen profiilista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset