enkeliporsas "Jos eläimillä olisi taivas, pistäisin porsaat jonotuslistan kärkeen. Karjuista ei ole niin väliä."

Älä pure mua!

  • Sytytyslanka palaa.
    Sytytyslanka palaa.

3.2. Yle    Jo pienillä lapsilla mielenterveysongelmia – lyövät ja purevat koulussa

Pikkulasten mielenterveysongelmat ovat nousseet tapetille pienessä Haminan kaupungissa. Haminan alakouluissa tulee lukuvuoden aikana ilmi kymmeniä tapauksia, joissa pienen lapsen oireilu näkyy häiriköintinä tunnilla.

Ongelmia alkaa esiintyä jo esikouluiässä. Asiasta on tehty muun muassa valtuustoaloite.

– Kouluilta saadun viestin mukaan ryhmät menevät vuosi vuodelta pahemmiksi. Lapsi tuhoaa toisten koulutöitä tai pihaleikkejä. Rikotaan toisten tekemä lumiukko tahallaan. On vastaansanomista ja jopa väkivaltaa muita lapsia ja opettajia kohtaan. Tönitään, lyödään ja jopa purraan toisia lapsia ja aikuisiakin, kertoo koulupsykologi Elise Wass.

Lasten ongelmiin pyritään puuttumaan nopeasti, mutta yhteistyö koulun ja kodin välillä voi olla hankalaa, jos lapsen ongelmien taustalla ovat kotiolot.

– Jos tilanne on kotona jo kriisiytynyt, niin se saattaa hankaloittaa asioiden käsittelyä. Kun puhutaan omista lapsista, niin se on hyvin tunnepitoinen asia monille vanhemmille.

 

Lanka palaa - kohta aggressiiviset pikkulapset eivät enää olekaan pikkulapsia (Pro peruskoulu 20.11.2013)

Ei edes syntymäkaupunkini Hamina näytä enää olevan lintukoto. Hamina ei ole poikkeus, sillä yllä kuvatun kaltaista viestiä on tihkunut muualtakin.

Pikkulapsia, joilla on mielenterveysongelmia, pitäisi pystyä auttamaan mahdollisimman varhain. Kun pikkulapsista on kyse, auttamisen keskiössä on tietenkin perhe.

Ratkaisu voisi löytyä Imatralta, jonka hyvinvointineuvola palkittiin viime vuonna Kunnallisella lastensuojelu -palkinnolla:

Imatran hyvinvointineuvola 

 

– Imatran kunnallisen hyvinvointineuvolan toimintamalli lähtee kiitettävän varhaisesta tukemisesta – jo äitiysneuvolasta ja periaatteessa kaikista äideistä. Välitön kohtaaminen tarvittaessa lapsen kotona tuottaa tulosta lastensuojelun tarpeen kevenemisenä ja lapsiperheiden hyvinvointina, Lastensuojelun Keskusliiton puheenjohtaja Pentti Arajärvi perusteli päätöstään. (Kunnat.net 21.3.2013)

 

Ennaltaehkäisy kannattaa, sillä Imatralla lastensuojelun menot laskivat selvästi. 

Ikävä kyllä neuvolaverkko on Suomessa harventunut. Monessa kaupungissa lähineuvoloita on lopetettu ja toiminta on keskitetty suuriin neuvoloihin, joissa henkilökuntaa on liian vähän. 

Koulun kannalta on tärkeää tarttua esiintyviin ongelmiin heti, yhteistyö esikoulun kanssa on oleellista, tietoa ei saa pantata. Alkuopetukseen kannattaa satsata kaikki liikenevät resurssit, sillä pienen lapsen ongelmat ovat usein sittenkin pieniä ja korjattavissa. Mitä pidemmälle ongelmia lykätään, sitä suuremmiksi ne kasvavat.

 

Ellei ongelmiin puututa, ne seuraavat lasta yläkouluun saakka. Haminan yläkouluista vastaavalla psykiatrisella sairaanhoitajalla oli viime lukuvuoden aikana yli 400 asiakaskontaktia nuorten kanssa.

– Se on niin suuri määrä, että enempää en pystyisi hoitamaan, psykiatrinen sairaanhoitaja Katja Horto toteaa.

 – On valitettavasti havaittavissa, että asioita olisi voitu ehkäistä puuttumalla ajoissa. Mitä kauemmin ongelmia on ollut, sitä kauemmin toipuminen vie, Horto sanoo. (Yle 3.2)

 

Vastaavan psykiatrisen sairaanhoitajan yli 400 asiakaskontaktia Haminan kokoisessa kaupungissa on paljon. Ylen jutusta ei käy ilmi, kuinka monesta oppilaasta on kysymys. Haminan kaupungissa on kaksi isoa yläkoulua, joista toinen on yhtenäiskoulu.

http://www.properuskoulu.net/2014/02/ala-pure-mua.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Kyllä kait siinä tulee lapsillekin mielenhäiriöitä kun syntymästä lähtien kuljetaan ympyrää.

Käyttäjän donnybird kuva
tuula pakarinen-curry

Olen huomioinut tätä käytöstä jo vuoden ikäisillä.

Kotioloista ei ole kysymys.

Koska ongelma on ihan tuttua autisten oireiden kaikkien skaalojen kohdalla, epäilenkin, että asian ytimessä voikin olla rokotteet, ja niiden tuoma hiljainen tulehdus. Oireet sopivat hyvin tulehdukseen.

Ruokakulttuuri muuttuu huonompaan, rasva estäisi tulehdusta, sitä eivät lapset saa, vaan muita lisäaineita ja makeisia.

Ei tarvitse oikeastaan ihmetellä, geenimuunneltuakin löytyy kaikista valmiista salaateistakin. Onkin helppo ennakoida huonon ravinnon ja voinnin johtavan huonoon käytökseen. Paljon on asiasta, ihan henkilökohtaistakin, kokemusta.

Tarkka ruokavalio korjaa tilanteen.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

*vaivautunut naurahdus*

Kai tällaisillakin selityksillä joku vanhempi selittää vastuunsa pois?

P.S. Kai tiesitte kraanavedessä piilevän divetyoksidin vaaroista?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

- vaivautunut naurahdus täältäkin..

Lapset, niin ennen kuin nytkin, odottavat vain aikaa omilta vanhemmiltaan? Rauhallista yhdessäoloa ja keskusteluja päivän tapahtumista. Riittävästi unta ja rakkautta.
Pienimmille on siinä tilanteessa myöskin helppo opettaa toisten huomioimista, ystävällistä käytöstä ja saman voi tehdä myös hyvin esimerkkien kautta kun yhdessä katsellaan lasten ohjelmia telkkarista. Hyvä käytös lähtee vanhemmista ja heidän omasta esimerkistään, heillä on kuitenkin se päävastuu lapsen mielen- ja käytöksen tasapainoisesta kehityksestä.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"P.S. Kai tiesitte kraanavedessä piilevän divetyoksidin vaaroista?"

Javisst. Kuten laulussa sanotaan: Det är just sådant som man omkommer i.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kemikaalit elintarvikkeissa aiheuttavat myös vaaroja. Monissa on ilmoitettu natriumkoridipitoisuuksia.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen Vastaus kommenttiin #16

Olen myös kuullut, että ruuassa jota syömme, on geenejä.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen Vastaus kommenttiin #21

Tottakai on eroa, syökö pelkkää pitsaa ja purilaista vai suositusten mukaisesti. Vaan linkissäsikään ei väitetä rokotteista eikä GMO:sta mitään (viittaus kommenttiin nr. 2)

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #23

No, se taitaa olla selvää, että kaikki rokotteet ei ole turvallisia (Pandemrix).

Se ruokavalion tärkeys oli mielestäni kuitenkin se pääasia.

Itse välttäisin GMO:ta, koska siitäkään ei vielä tiedetä tarpeeksi (oma mielipide).

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

En naurahda, vaan olen nähnyt ja kokenut. Kannattaa hiukan enemmän perehtyä ravintoon ja käytöshäiriöihin. Niistä on paljon tutkimusta. Ei hörhöä, vaan asiaa. Toki vanhemmilla ja kodillakin on merkitystä, monisyinen ongelma.
Sokeripitoisten limonadien lipittämisellä on todettu olevan yhteyksiä teini-ikäisten käytöshäiriöihin - ja puhumattakaan paljon nuorempien lasten häiriöihin.
http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-12885906514...
Brittitutkimuksen mukaan elintarvikkeiden säilöntäaineet lisäävät lasten ylivilkkautta ja keskittymisvaikeutta
ADHD-potilaita – niin lapsia kuin aikuisiakin – tutkittaessa on löydetty suuri määrä eri ravintoaineiden puutoksia, vaikka heidän ruokavalionsa ei välttämättä eroa terveiden ruokavaliosta.
Ei ole olemassa mitään yhtä ainoaa ihmeainetta, jolla kaikkien ongelmat voitaisiin hoitaa. Moni lapsi ja aikuinen tarvitsisi useaa lisäravinnetta yhtaikaa.
http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&i...
Mitä syöt sitä olet. Ravinnolla voi korjata vakavampiakin sairauksia.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Vastaukseni kommentissa nro 23.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Olisiko syynä lasten vanhempien tupakointi, viinan juonti ja muiden päihteiden käyttö raskauden aikana?

Entä nykyinen ylihygieenisyys? Ruoka pakataan jopa kolminjertaiseen pakettiin, lapsia varjellaan altistumasta hyville bakteereille, kotien ja leikkiympäristön liika siisteys ja kemikaaleilla putsaaminen. Lapset eivät joudu ekemisiin normaalien elämiseen kuuluvien bakteerien kanssa ja tämä kaikki heikentää lasten vastustuskykyä erilaisiin sairauksiin, kenties myös psyykkisiin.

Itse uskon, että kasvatus, turvallinen koti, selvät rajat, vanhempien tuki ja rakkaus tekevät lapsista terveitä niin fyysisesti kuin psyykkisestikin.

Käyttäjän enkeliporsas kuva
Kai-Ari Lundell

Jaakko: "Itse uskon, että kasvatus, turvallinen koti, selvät rajat, vanhempien tuki ja rakkaus tekevät lapsista terveitä niin fyysisesti kuin psyykkisestikin."

Eiköhän se noin ole.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Äidin tupakointi ja viinan lipitys vaikuttaa kehittyvään sikiöön. Ei sellaisen kautta syntyvistä häiriöistä ja vammoista sitten enää selvitä pelkällä rakkaudella.

Fyysisistä tekijöistä kromosomipoikkeavuudet, geneettiset tekijät, sikiöaikaiset ongelmat, synnytykseen ja keskosuuteen liittyvät seikat, myöhemmät aivovauriot ja poikkeavuudet aivojen välittäjäaineissa selittävät omalta osaltaan kehityshäiriöitä. Lisäksi on huomattu, että käytöshäiriöt ovat yleisempiä lapsilla, joilla on alhainen älykkyysosamäärä.

http://www.terve.fi/laakarikirja/73457-lasten-ja-n...

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

School ditches rules and loses bullies

[...]

Mudslides, skateboarding, bullrush and tree climbing kept the children so occupied the school no longer needed a timeout area or as many teachers on patrol.

Instead of a playground, children used their imagination to play in a "loose parts pit" which contained junk such as wood, tyres and an old fire hose.

"The kids were motivated, busy and engaged. In my experience, the time children get into trouble is when they are not busy, motivated and engaged. It's during that time they bully other kids, graffiti or wreck things around the school."

[...]

http://tvnz.co.nz/national-news/school-ditches-rul...

Edit: Ei ekä suoraan päde aivan pienimpiin, mutta jotain keskittymishäiriötä? Keskittymishäiriöstä näissä molemmissa on kyse?

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Ylisuojelevaisuus. Kauhukseni olen huomannut trendin missä lapsi pidetään lastenrattaissa aina 3-4 vuotiaaseen asti.

Ja toinen on, jos pureminen ja lyöminen on lapselle ainoa tapa saada huomiota niin hänhän puree ja lyö.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Omat ehdotukseni: Vanhempien vastuunpakoilu, samoin kuin hektinen lyhytjännitteisyyteen kannustava ympäristö, jossa virikkeitä tulee joka tuutista koko ajan.

Lääkkeeksi: kaikki tekniset vempaimet sammuksiin ja piiloon ja pelkkää hiljaisuutta ja luovaa leikkimistä. Päälle satukirjan lukemista vanhemman kainalossa. Ei mitään "laatuaikaa" vaan vanhemman läsnäoloa lapsen kanssa, lapsen ehdoilla.

Käyttäjän miljasaresvaara kuva
Milja Saresvaara

Itselle tulee mieleen tuosta ensimmäisenä selkeiden rajojen puuttuminen. Jotkut ja osin aika monetkin pienet lapsethan on aika "anarkistisia", (jopa yli-)vilkkaita ja saattavat tehdä mitä hetkellisesti mieleen juolahtaa, sen tarkemmin tai pitkällisemmin pohtimatta ja analysoimatta seurauksia :) Niille tarvisi jotenkin ihmeen keinolla aika tiukkaan kertoa ja osoittaa mikä on oikein ja ok, ja mikä ei.
Tämä on tietty vähän eri asia, jos tarkoitit että lapsissa tosissaan olisi hirveästi jotain ahdistusta tai aggressiivisuutta.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Häiriökäytös heijastelee häiriintynyttä ympäristöä. Mahdollistavaa ympäristöä.

Tämä yhteiskunta on lapsensa ansainnut.

Jouni Nordman

Jos lapselle tallataan aina valmipolku, jolloin ei joudu ikinään kokemaan epäonnistumista. Niin millä hän oppi käsittelemään negatiivisia tunteitaan. Eli jos kasvattaja on yli hysteerinen suojelija, joka ei anna lapsen oman persoonan kehittyä. Toisaalta tälläinen kasvattaja myös ei näe murussan mitään vikaa, sillä odottaa koulun muokkautuvan hänen taaperonsa mukaan. Eli jos kasvattaja on itse luonnehäiriöinen, niin sen tuomat ongelmat tulevat koulussa esille.

Se että autisteista ja asbergereistä paljon ongelman aiheuttajina puhutaan, niin heissä nimen omaan vanhempien kasvatus on ratkaseva. Kun yleensä näillä on vaikeutta puhua, niin tossa katson kaveria ja sen vaimoa, jotka lopettivat lapsensa ymmärtämisen kokonaan ja ainoastaa puhetta suostuivat ymmärtämään, lapsi oli tällöin 3,5v vanha, joka nytten neljä vuotiaana puhuu mallikaasti.

Eli suurimpana ongelmana pidän sääliä lastakohtaan, jolloin tämän ei ole mitään pakko tehdä. Nämä ihmiset ovat unohtanneet sen, että vanhemmat asettavat rajat minkä sisällä hellyyttä annetaan, eli asettavat itse lapselle käytös säännöt miten itseään kohtaa käyttäydytään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset